Lecția de alchimie – parfumul ideal pentru tine

Există parfumul ideal pentru fiecare dintre noi…

Ai pus ochii – sau mai bine zis… nasul – pe un parfum pe care l-ai simțit la altcineva. Dar oare cum ar mirosi dacă l-ai purta tu? Află cum poți identifica parfumul ideal pentru tine.

Ai auzit-o de nenumărate ori: un parfum poate mirosi diferit pe două persoane, și nu e vorba de capacitatea simțului nostru olfactiv de a percepe anumite note. Organismul uman este compus și produce substanțe chimice ce pot reacționa diferit la contactul cu anumite ingrediente din parfumuri.

Încă ceva înainte de toate: vălul de arome pe care le lași în urma ta trebuie să fie discret, nu să domine atmosfera. Aplicarea parfumului în punctele de puls reanimă periodic notele acestuia.

Ce tip de piele ai?

Fiecare dintre cele trei tipuri de piele – normal, uscat sau gras – reacționează diferit la parfumuri.

NORMAL. Nivelul echilibrat de hidratare al acestui tip de piele permite moleculelor de parfum să adere și să reziste o vreme, dar dacă plusezi cu o cremă fără miros ori loțiunea din gama parfumului, poți beneficia de aroma acestuia mai multă vreme.

USCAT. Pori minusculi, elasticitate scăzută și o textură mai dură, motiv pentru care parfumul se evaporă mult mai repede. Hidratarea pielii este o măsură eficientă pentru rezistența parfumului, însă în cazul pielii uscate, este o condiție (ideal ar fi să folosești formule bogate precum uleiul sau untul de corp).

GRAS. Este evident deja faptul că pielea grasă este ceva mai prietenoasă cu parfumul, sebumul secretat în exces fiind un magnet pentru moleculele de parfum, însă uneori este de preferat ca acestea să nu asigure baza – exfolierea și rehidratarea pielii ar putea avea un cuvânt de spus în ceea ce privește percepția notelor.

Proba de transpirație

Chiar dacă nu are un iz puternic, transpirația poate afecta mirosul unui parfum. Modul și cantitatea de transpirație pe care o secretăm depinde de mai mulți factori, începând cu tipul de piele, rasă, alimentație, dar și de stilul nostru de viață (sedentar sau activ). Transpirația în sine nu emană un miros – ceea ce reacționează cu ea cauzează duhoarea. Dacă transpirația obișnuită e 99% apă și nu miroase, cea bazată pe stres este un amestec de proteine și lipide, ce acționează ca un magnet pentru bacteriile proprii corpului nostru, iar atunci când cele două intră în contact, miros dezagreabil. Atunci când intră în reacție cu transpirația, și anumite ingrediente din parfumuri pot să miroasă ciudat (de exemplu, extractul de frunză de coacăz),  sau să se amplifice (citrice, mosc, lemn în funcție de sezon).

Notele atracției

Feromonii sunt acele substanțe secretate natural de organismul uman, în special pe gât dar și alte zone erogene de pe corp. Mirosul unic al pielii fiecărei persoane este influențat de acești feromoni, prin urmare și parfumul poate mirosi diferit în urma reacției cu feromonii.

Foto: Victor Oancea

Christian Dior J’Adore L’Or Essence de parfum, 40 ml, 670 lei; Escada Celebrate N.O.W. EDP 50 ml, 199 lei; Elie Saab Girl Of Now EDP 50 ml, 367 lei; Guerlain Mon Guerlain EDP Florale, 100 ml, 659 lei; Lancome La Vie est Belle L’Eclat EDT 50 ml, 377 lei; Thierry Mugler Aura Mugler EDP 30 ml, 290 lei.

Ești (sau miroși a…) ceea ce mănânci

Alimentația ta are un cuvânt de spus în ceea ce privește parfumul, iar modificările în dietă se pot observa cu… nasul liber. Orice, de la stilul alimentar (vegan, vegetarian, proteic, etc.), și până la suplimentele sau medicamentele pe care le înghiți influențează modul în care miroși după ce aplici un parfum. Totodată, condimentele picante tind să scoată la suprafață acele note condimentate din anumite parfumuri.

Q: Dacă mirosul unui parfum depinde de corpul nostru, de ce mai există cartonașele de test?

A: Nu te poți decide ce parfum vrei după una-două încercări, nu-i așa? Aplicându-l pe carton vei putea decide dacă te-ar atrage, pentru ca apoi să-l aplici și să afli cum miroase pe tine. În plus, simțul olfactiv este incapabil să mai funcționeze corect după mai mult de trei parfumuri testate, împiedicându-te să iei decizia potrivită. Pentru o nouă rundă de adulmecat, trebuie să treacă o oră sau chiar două, timp în care parfumurile testate pe încheietură n-ar trebui să te influențeze (spală zona cu pricina între timp). Cine-a zis că e ușor sa alegi parfumul ideal?

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.