Laser, frate… sau noul tratament de beauty cu laser CO2

Când am auzit despre tratamentul cu laser CO2, ne-am spus că trebuie neapărat să aflăm mai multe despre acesta. Să fie doar o nouă găselniță de marketing sau chiar s-a inventat ceva cu adevărat revoluționar în materie de îngrijirea pielii? Ne lămurește un expert în domeniu, mai precis Dr. Oana Bozdog, medic specialist dermatovenerolog în cadrul clinicii SKiN MedSpa din București. Află tot ce trebuie să știi înainte să investești în această procedură, și motivul pentru care acesta a câștigat, se pare, majoritatea absolută a voturilor pacienților din întreaga lume în 2020.

Q: Ce tip de laser este Laserul CO2?

A: Există multe tipuri de laser folosite în scop estetic, precum lasere Erbium (Er:YAG), PDL (Pulse Dye Laser), fracționate și laserele CO2 (Dioxid de Carbon), care pot fi inclusiv fracționate. Motivul pentru care există atât de multe opțiuni diferite este că niciun tip de laser nu poate trata toți pacienții și toate problemele pielii. Cu toate acestea, laserul CO2 reușește să acopere o gamă largă de afecțiuni și probleme estetice, ceea ce l-a transformat în cel mai popular tratament cu laser din lume. Este un tip de laser ablativ, folosit pentru a trata cicatricile, verucile, ridurile și alte defecte majore ale pielii. Ce înseamnă laser ablativ? Înainte de a răspunde la această întrebare trebuie precizat că orice tip de laser întinerește și repară pielea prin căldură. Nu doar laserul face acest lucru, ci și tratamentele care se bazează pe ultrasunete, radiofrecvență medicală și IPL. Toate lucrează prin stimularea colagenului cu ajutorul căldurii. Inclusiv peeling-urile chimice îndeplinesc, de asemenea, această funcție.

Cheia unui tratament de succes este să transmită căldură pentru a netezi pielea și a stimula colagenul, fără să creeze leziuni termice excesive (arsuri). Laserul este așadar folosit pentru a induce o arsură controlată la nivelul pielii. Deoarece distruge straturile superioare ale acesteia, se numește tehnică „ablativă”. Laserele ablative obțin cele mai bune rezultatele în netezirea ridurilor, dar până de curând, recuperarea era de durată și mai dificilă.

O alternativă mai atrăgătoare a devenit utilizarea laserului fracționat care creează microcanale în piele la adâncimea potrivită, pentru a duce energia termică a laserului până în stratul ce produce colagenul. Întrucât canalele create sunt atât de mici, suprafața pielii se repară imediat și te poți prezenta în public după doar 3 sau 4 zile!

Așadar, folosirea laserului CO2 fracționat a reprezentat un pas enorm în crearea unor tratamente revoluționare pentru pacienții care suferă de fotoîmbătrânire, riduri, ton și textură neuniformă a pielii, cicatrici, vergeturi, dar care nu vor o recuperare îndelungată. În plus, laserul CO2 fracționat reușește să obțină și un efect de lifting, fiind folosit inclusiv pentru zona ochilor.

Dr. Oana Bozdog, medic specialist dermatovenerolog în cadrul clinicii SKiN MedSpa

Q: Cu ce este mai special laserul CO2 față de alte tipuri de lasere?

A: Laserul CO2 oferă rezultate vizibile și o îmbunătățire extraordinară a modului în care arată pielea de pe față, gât, decolteu și mâini după doar o ședință de tratament, fapt ce îl transformă într-una din cele mai eficiente proceduri de rejuvenare facială. Dar nu este un panaceu și nu este potrivit oricui. Doar medicul dermatolog este cel care decide dacă ceea ce îți dorești se poate realiza cu laser CO2 sau alt tip de laser.

Atenție însă, pentru că nu toate laserele sunt la fel! Pacienții trebuie să știe că există o mare diferență între echipamente. Am auzit de un nou trend îngrijorător, și anume închirierea unor dispozitive cu laser CO2 pentru doar câteva zile pe săptămână, între diferiți medici și clinici medicale.

Din păcate, laserele au o optică delicată și complicată, plus alte elemente electrice calibrate cu precizie, care nu sunt proiectate să circule dintr-un loc în altul. Echipamentul cu laser CO2 trebuie să își mențină constant calibrările în parametrii siguri. Așa că sfatul meu este ca pacienții să se asigure că medicul sau clinica deține laserul cu care se efectuează procedurile.

În al doilea rând, laserele CO2 fracționate de înaltă calitate sunt scumpe și îndeplinesc cerințele de siguranță necesare stabilite de FDA. Așadar, asigurați-vă că laserul folosit este de la un producător de renume, cu o reputație intactă.

Nu în ultimul rând, pentru ca un laser cu CO2 fracționat să fie sigur și eficient, fasciculul laser trebuie să atingă niveluri specifice de energie, iar interacțiunea fasciculului laser cu pielea trebuie să fie excepțional de rapidă. Rapiditatea fasciculului laser și rapiditatea tratamentului NU înseamnă același lucru.

Nivelul de energie furnizat de laser, împreună cu impulsul, durata și vârful de putere emisă determină calitatea rezultatului. Din păcate, multe sisteme ieftine cu laser CO2 fracționat fie nu vor atinge nivelurile adecvate de energie, fie nici măcar nu au parametrii necesari pentru  adaptarea tratamentului, ceea ce duce la rezultate slabe, adică la o producție limitată și dezorganizată de colagen, o eliminare insuficientă sau inexistentă a problemelor tratate și riscuri mai mari de complicații.

Q: De ce este se spune că acesta de față ar fi unul dintre cele mai sigure și mai eficiente lasere la momentul actual?

A: Există câteva echipamente cu laser CO2 care au scris și scriu în continuare istorie, oferind rezultate uimitoare, de neegalat, pentru pacienți distincți, cu probleme diferite. Dispozitive precum laserul CO2 fracționat de la Deka SmartXide Punto, pe care-l folosim în clinicile SKiN, care are cea mai avansată tehnologie laser CO2 fracționat ablativ existentă în piață, sunt setate la nivel optim pentru rezultate impresionante, atinse mai rapid și cu mult mai puțin disconfort decât alte sisteme de laser CO2.

Deoarece căldura generată este optimizată în funcție de nevoi, există mai puține leziuni termice produse asupra pielii. Aceasta înseamnă mai puțină roșeață, atât în cantitate, cât și ca durată.

Laserul CO2 de la DEKA nu produce sângerări în locul tratamentului. Așadar se pot trata în siguranță zone foarte sensibile, precum pleoapele, gâtul sau zona buzelor, dar se și elimină riscul de infecții pe care îl comportă leziunile deschise.

Q: Pe ce principiu funcționează?

A: Laserele ablative, cum este laserul CO2, funcționează prin agresarea pielii. Mai exact, îndepărtează stratul exterior subțire al pielii (epiderma) și încălzește pielea de dedesubt (derma). Acest lucru stimulează creșterea de noi fibre de colagen. Pe măsură ce epiderma se vindecă și crește, pielea nouă devine mai compactă, mai netedă, mai uniformă și  mai fermă. Există un mit conform căruia tratamentele cu laser CO2 “subțiază” pielea. În special CO2 fracționat sau laserul Erbium fracționat măresc grosimea dermei, unde se află tot colagenul, fibrele elastice și vasele de sânge. De asemenea, cresc nu doar grosimea, ci și sănătatea stratului exterior, epiderma, prin stimularea dezvoltării de noi celule. Adâncimea totală a pielii devine puțin mai groasă, deoarece un ten tânăr este mai gros și mai compact față de un ten îmbătrânit.

Q: În ceea ce privește tenul, ce probleme poate rezolva Laserul CO2?

A: Pentru cei care au suferit de acnee și au rămas cu semne, cu pete sau cicatrici post-acneice, tratamentul cu laser CO2 poate ajuta la îmbunătățirea semnificativă a cicatricilor asociate cu ambele probleme. În afară de cicatricile post-acneice, cu ajutorul laserului CO2 se pot trata și cicatricile hipertrofice, cheloide, atrofice sau post arsură. Laserul CO2 îndepărtează ridurile adânci și liniile fine, cum ar fi liniile și ridurile dintre sprâncene, liniile încrețite verticale din jurul gurii sau ridurile laba găștii din jurul ochilor. De asemenea, laserul CO2 strânge pielea din jurul pleoapelor, având un efect de lifting și de întinerire a acestei zone sensibile. Mai poate „șterge” problemele de hiperpigmentare ale pielii, precum petele pigmentare, melasma, pistruii, keratozele solare sau actinice etc. „Strânge” și întinerește pielea de pe gât și decolteu, estompează și tratează vergeturile vechi și noi de pe sâni, coapse, fese și abdomen, putând totodată îndepărta formațiunile benigne. Pielea care este tratată cu laser este, de asemenea, mai puțin predispusă la cancer de piele și formațiuni precanceroase.

Q: Cum se desfășoară un tratament cu acest laser?

A: Tratamentul cu laser CO2 este o procedură ambulatorie, adică nu necesită internare. O ședință de tratament durează de la 30 de minute până la două ore, în funcție de dimensiunea zonei tratate și de dificultatea problemelor abordate. Dacă urmezi un tratament cu laser CO2 fracționat, medicul va folosi o cremă anestezică pentru a amorți zona și a face tratamentul cât mai confortabil cu putință. Apoi dispozitivul laser este mișcat peste zona de tratament, secțiune cu secțiune, aliniind fiecare pătrat ablat într-un model asemănător unei table de șah, până când întreaga zonă este acoperită. După finalizarea tratamentului, pielea va fi acoperită cu un unguent în strat consistent și chiar și pansamente.

Q: Acest tip de laser este dureros? Ce simți, practic în timpul acestui tratament?

A: Majoritatea pacienților consideră sesiunile de tratament suportabile și adesea descriu senzația similară cu o mică înțepătură sau ca și când te-ar plesni o bandă de cauciuc. Prin aplicarea cremei anestezice și a aerului rece care suflă pe zona care este abordată de către medicul dermatolog, tratamentul devine mult mai confortabil.

Q: Există contraindicații, persoane care nu pot face tratamentul?

A: Există o serie de contraindicații, precum sarcina și alăptarea, bolile fotosensibile, epilepsia, infecții active sau răni la nivelul pielii care urmează a fi tratată, cancer de piele, afecțiuni neurologice sau boli autoimune, diabet zaharat necontrolat, acnee activă șamd.

Cea mai sigură abordare este discuția cu medicul dermatolog care îți va afla istoricul medical și care va hotărî dacă tratamentul cu laser ți se potrivește sau nu.

Q: Pielea are nevoie de o pregătire înainte de ședință?

A: Este indicat ca minim 1 lună de zile să se evite expunerea la soare sau solar și este recomandată o cură cu vitamina A, C și/sau acid hialuronic cu o lună înainte de tratamentul laser, pentru stimularea producției de colagen. Cu cel puțin 10 zile înainte de procedură, trebuie întreruptă  administrarea de ibuprofen și aspirină, întrucât acestea cresc riscul de apariție a echimozelor, iar cu minim 2 ore înainte de procedură nu este indicat să mănânci sau să bei lichide.

Q: Dar după tratament? Ce presupune recuperarea? Câte zile va fi pielea roșie și inflamată?

A: Perioada de recuperare se poate întinde de la câteva zile pentru tratamentele cu laser CO2 fracționat până la mai mult de două săptămâni pentru tratamentele mai ablative cu laser CO2. În acest timp de recuperare, zona de tratament va fi puțin inflamată și va dezvolta cruste. Vei observa mai întâi că pielea ta este roșie ca după o arsură solară, poți simți mâncărimi și chiar o senzație ușor dureroasă. După tratamentele mai intense pot apărea inclusiv sângerări. Analgezicele fără prescripție medicală pot oferi o ușurare a simptomelor, iar medicii pot prescrie medicamente pentru durere mai puternice pentru tratamente agresive complet ablative. Este foarte important să urmezi instrucțiunile precise ale medicului pentru curățarea și hidratarea delicată a zonei tratate, inclusiv în ceea ce privește folosirea unor produse specifice de îngrijire. De asemenea, pielea trebuie menținută protejată și hidratată pe tot parcursul procesului de vindecare, inițial cu unguente și creme grase, apoi cu creme și seruri în formule mai ușoare. Acest lucru încurajează refacerea celulelor sănătoase și previne formarea de cruste, care pot crește șansa de a forma cicatrici și pot prelungi timpul de vindecare.

După faza inițială de vindecare, pielea poate rămâne roz timp de câteva zile sau săptămâni. Se poate aplica machiaj pentru a ascunde roșeața, dar numai după ce pielea nouă crește pe toată zona tratată. Crema de protecție solară SPF 50+ este obligatorie atât în casă, cât și afară. Poate părea complicat și descurajant, însă tot procesul este mai ușor decât crezi, iar raportul calitate-preț, cât și inconveniente versus rezultate face ca acest tratament să fie un must have pentru oricine își dorește să aibă pe termen lung un aspect tânăr și natural!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.