Istoria și evoluția vopselei pentru păr

Atunci când saloanele sunt închise și rădăcinile tale nu mai au acea nuanță perfectă de blond, soluția poate fi una singură: să înveți să te vopsești singură. Și, cu ocazia asta, să redescoperi un produs cosmetic pe care îl zăreai, doar din când în când, în mâinile pricepute ale hairstylistului tău preferat. Cum a apărut, cum a evoluat vopseaua pentru păr, așa cum o știm noi astăzi? Să descoperim.

Decolorarea (sau colorarea) părului a apărut din timpuri extrem de îndepărtate. Egiptenii foloseau henna pentru a-și colora șuvițele încărunțite, grecii adăugau acestei substanțe și un strop de praf de aur, pentru o extra-strălucire, în timp ce romanii foloseau un amestec de oxid de plumb cu var stins (destul de toxic, am spune noi!) pentru a-și colora părul. Însă schimbarea culorii podoabei capilare nu era doar un mijloc pentru a-ți sublinia trăsăturile feței, ci și o modalitate de evidențiere a statutului propriu — aur pentru cei din pătura înaltă a societății, blond pentru prostituate în Roma antică, albastru, verde, roșu pentru luptători (galezi, saxoni) sau chiar un alb strălucitor, nenatural, folosit de celți, culoare care inspira frică oponenților — da, ceva similar elfilor din Lord of the Rings.

„Materialele” folosite? Henna, culori extrase din planta numită chiar indigo, coji de nucă neagră, praz, turmeric și alte ierburi care fierte putea fi folosite pentru îmbogățirea culorii podoabei capilare. Câteva secole mai târziu, culorile diferite pe păr încep să se transforme într-o modă pentru doamnele înaltei societăți. Dacă în Evul Mediu toate femeile cu părul roșu erau socotite a fi descendentele vrăjitoarelor, în anii 1600, regina Elisabeta a Angliei readuce culoarea roșie a părului între preferințele doamnelor de la curte — ea obișnuia să își coloreze părul într-un roșu strălucitor (amestecul vopselei se făcea din vin în care erau fierte diverse ierburi). În anii 1700, în Veneția doamnele elegante obișnuiau să-și înmoaie părul în leșie și să iasă astfel la soare, din procedura destul de periculoasă rezultând predecesoarele șuvițelor blonde și ale balayage-ului de astăzi.

Curioase cum arătau metodele de vopsit și substanțele folosite în acei ani? Răsfoiți (virtual, desigur) volumul cu titlul Eighteen Books of the Secrets of Art & Nature, apărut în acea epocă.

Apariția vopselelor moderne

Nimic n-a mai deranjat trendul șuvițelor roșii și blonde obținute pe cale naturală din ierburi și coji de copac până prin anii 1800, atunci când chimistul englez William Henry Perkin a făcut o descoperire, accidentală, care a schimbat pentru totdeauna istoria vopselii pentru păr. În încercarea de a găsi o substanță pentru un tratament împotriva malariei, Perkins a creat primul colorant sintetizat în 1863. La scurt timp, profesorul de chimie, August Hoffman, a făcut publică descoperirea acelor proprietăți de colorare ale para-fenilendiaminei (PPD), substanță care rămâne la baza dezvoltării vopselelor de păr sintetice.

În anul 1867, chimistul EH Thiellay, împreună cu stilistul francez Leon Hugot, demonstrează pentru prima dată puterea pero-xidului de hidrogen în decolorarea părului, oferindu-i astfel nuanţe de blond. N-a mai fost decât un pas. Eugène Schueller, fondatorul L’Oréal, este recunoscut pentru crearea primului colorant sintetic pentru păr în 1907, vopsea numită inițial Aureola.

Pe la mijlocul anilor 1920, coloranții oxidanți s-au îmbunătățit și au început să fie folosiți în saloanele de coafor. Lawrence M. Gelb, fondatorul Clairol, este considerat un pionier — el introduce tehnica de vopsire a părului în saloanele sale, în anul 1931, acestea fiind la mare căutare în rândul femeilor americane. Jean Harlow este vedeta absolută a acestei perioadă și beauty iconul blond la care se raportau toate femeile. În anul 1931 apare filmul Platinum Blonde, termen care va fi împrumutat şi de către stilişti pentru culoarea ușor artificială a vedetei de cinema.

Însă, în anii 1940, dacă voiai să îți schimbi culoarea părului trebuia să ajungi la un salon, să plătești o sumă considerabilă de bani… asta până când, în 1947 firma  germană de cosmetice Schwarzkopf a lansat primul produs de culoare casnică, „Poly Color”; în 1950 Clariol inventează o vopsea de păr fără substanță decolorantă, iar în 1956 lansează „Miss Clairol”, un kit de vopsit acasă. În această perioadă o nouă stea blondă a cinematografiei apare — debutul lui Marilyn Monroe din anul 1953 în filmul Gentlemen Prefer Blondes marchează un boom în industria înfrumuseţării, multe femei dorind cu ardoare culoarea celebrei actriţe.

Până la fina-lul anilor 1960, să-ți vopsești părul nu mai era ceva atât de neobișnuit. În 1970, L’Oréal lansează sloganul „Because you’re worth it” și implică o mulțime de vedete în campaniile sale. Iar cele mai multe dintre companiile cosmetice (de la cele de masă la cele profesionale) lansează produse de vopsit care pot fi găsite atât în saloanele profesionale, cât și kituri pentru acasă.

De la vedete la bloggeri și tutoriale de beauty

Stilurile și culorile de vopsit au evoluat mult de la henna egiptenilor. Am trecut pe rând, de la roșu vișiniu la albastru, roz și verde (Kate Perry, Nicki Minaj sunt doar două dintre vedetele care și-au schimbat cel mai des culoarea părului), de la șuvițe blonde la tehnica balayage sau la ombré, s-au purtat culorile mate, rădăcinile crescute, vârfurile ciudat colorate. Dintre look-urile care au intrat în istorie putem să amintim pe Rita Ora cu plete albastre, pe Elle Fanning vopsită roz, pe Christina Aguilera cu vârfuri roz și mov, pe Katy Perry albastru indigo, pe Pink și Marie Fredriksson (Roxette) în gri argintiu, pe Lily Allen în roz intens, pe Nicki Minaj în culorile curcubeului, pe Rihanna super-roșcată… și exemplele pot continua.

Au apărut, de la primul tub cu vopsea lansat pe Pământ, vopsea fără amoniac, pudră colorantă, spray-uri colorante pentru retuș, mascara pentru firele albe etc. În vremea izolării, chiar și saloanele tradiționale și-au schimbat modul de operare — hairstiliștii oferă tutoriale la distanță, consultații personalizate și amestecuri de culori gata preparate pentru a fi folosite. Dar au apărut și o mulțime de volggeri sau bloggeri ale căror tutoriale despre cum să te vopsești singură acasă promit să-ți facă viața mai ușoară.

Spre exemplu, pentru culori nebune (și cum le aranjezi) poți intra pe canalul de YouTube @AmberKatelynBeale (400 mii abonați) sau @Mackenzie Marie, pentru diverse sfaturi de hairstyle încearcă canalul lui Kayley Melissa (1,73 milioane followers) etc. Statisticile spun însă că, în 2020, DYI va fi la putere. Așa că lista celor mai urmăriți beauty youtuberi din 2020 sună cam așa: Jeffree Star, Huda Beauty, NikkieTutorials, Michelle Phan, Tati Westbrook, Jacklyn Hill, Kim RosaCuca, Simply Nailogical, Carli Bybel, dope2111, o industrie valorând la această dată zeci de milioane de dolari. Evident, YouTube, Instagram și Facebook sunt la un click distanță de coafura ta perfectă. Ai grijă însă cum și ce experimen-tezi! N-ai vrea, din Marylin Monroe să devii… Joker!

Text: Alina Aliman

Foto: Getty Images

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.