Intervenţii chirurgicale estetice rezervate bărbaţilor

Interviu exclusiv cu Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, fondatoarea Project Beauty

Cosmo: Care este, în medie, numărul de bărbați care solicită intervenții chirurgicale estetice la nivelul feței și care este cea mai frecventă cerere a lor? Ce presupune aceasta intervenție?

Din totalul pacienților care solicită intervenții estetice faciale, bărbații reprezintă cca 8-10% în practică mea, iar la nivel global numărul raportat nu depășește 15-20%. Totuși, față de acum 10 ani, aceste cifre sunt evident mai mari, iar trendul actual este de creștere ușoară. Fără nici un fel de îndoială, cele mai atractive sunt intervențiile estetice non-invazive, toxina botulinica în mod particular, dar și fillerele – acidul hialuronic. Este vorba despre proceduri extrem de scurte ca durată, care nu necesită nici un fel de recuperare (pacienții se pot întoarce la rutină lor zilnică imediat), dar care, în mâinile unui medic specializat și cu experiență, pot șterge ani de pe chipuri, păstrând în același timp un aspect natural. De asemenea, sunt căutate terapiile laser sau cu radiofrecvență, în special în cazul pacienților care se luptă cu cicatrici post-acneice. Iar în ceea ce privește chirurgia estetică, rinoplastia ocupă locul întâi ca cerere. Aș vrea să menționez însă că traiul în mileniul vitezei a determinat rafinarea atât de semnificativă a intervențiilor pe care le oferim, încât există actualmente posibilitatea efectuării a ceea ce se numește rinoplastie non-chirurgicală, care presupune injectarea de acid hialuronic pentru corecția estetică a nasului. Este o tehnică non-invazivă care corectează aspectul piramidei nazale doar din punct de vedere cosmetic, pentru pacienții care au probleme concomitente de respirație singura soluție rămânând chirurgia. 


Cosmo: Care este cea mai frecventă zonă corporală pe care pacienții dvs. bărbați vor să o îmbunătățească?

Cel mai frecvent, bărbații apelează la chirurgia estetică pentru corecția ginecomastiei, o afecțiune care produce dezvoltarea în diverse grade a glandei mamare, unilateral sau bilateral, din cauza unui dezechilibru hormonal. Deși de obicei nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate, efectele emoționale pot fi severe, mai ales că de cele mai multe ori modificările încep să apăra din adolescentă. Intervenția chirurgicală conturează anatomic zonă pectorala. 

Cosmo: În cât timp poți visa la un abdomen tonifiat, ba chiar pătrățele, după liposucție?

Rezultatele liposucției, în condițiile în care pacientul respectă cu strictețe indicațiile postoperatorii, în special purtarea costumului compresiv, se stabilizeaza la minim 3 luni, evaluarea definitivă făcându-se la 6-9, câteodată chiar 12 luni după intervenție. Desigur că asocierea exercițiului fizic în această perioadă ajută, însă remodelarea corporală se realizează prin extragerea depozitelor de țesut adipos refractare la alte tipuri de tratament. În cazul pacienților mai în vârstă, cu elasticitate tisulară scăzută, este posibil să nu reușim să obținem niciodată “patratele” doar prin liposucție. 


Cosmo: De câte kilograme se poate scăpa la liposucție?

Mă bucur că mă întrebi, fiindcă este o noțiune incomplet înțeleasă și aș dori să o lămuresc. Liposucția/liposculptură nu reprezintă modalități de scădere în greutate, nici pentru femei, nici pentru bărbați.  Ba chiar din contră, aceste intervenții sunt indicate la pacienți cu o greutate corporală stabilă și cât mai aproape de cea ideală/dorită, care au depozite adipoase relativ mici în zone greu de “lucrat”. Totuși, dacă vorbim despre cantitatea de grăsime pe care o putem extrage chirurgical în condiții de siguranță, această nu poate depăși 3-4 litri, că atare și cântarul ar trebui să arate apoi cu exact același număr de kilograme mai puțin. 

 Cosmo: Ce zonă doresc bărbații cel mai frecvent să îmbunatățească prin implant?

Cele mai frecvente sunt implanturile pectorale. Există și implanturi de gambe sau fesiere. De obicei, acest gen de operație este indicat în cazul hipotrofiei sau atrofiei musculaturii locale, cu disproporții anatomice vizibile. Device-urile folosite sunt siliconice, similar cu implanturile mamare, însă cu formă corespunzătoare regiunii de tratat, și se întroduc submuscular, astfel încât să fie cât mai puțin vizibile sau palpabile. 

Cosmo: Lasă aceste intervenții urme vizibile (cicatrici), greu de camuflat?

 Nu. Inciziile sunt mici, de câțiva centimetri, plasate în pliuri naturale – în axilă, în șanțul subfesier sau în spatele genunchiului. Cicatricile rezultate devin astfel la câteva luni postoperator aproape imperceptibile.

Cosmo: Există restricții de vreun fel după aceste intervenții la nivel corporal?

 Vorbim despre restricțiile clasice postoperatorii, în urma unor intervenții care se desfășoară sub anestezie generală. Spitalizarea este de maxim o noapte. Este necesară utilizarea unui costum compresiv care să ajute corpul să fixeze implantul acolo unde a fost el introdus. Exercițiul fizic intens este interzis aproximativ 6-8 săptămâni. 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.