Îngrijirea părului: cum scapi de mătreață

By  | 

Ca să-ţi poţi învinge enervanta mătreaţă, trebuie să ştii absolut totul despre ea! Îţi vom da o mână de ajutor…

Și ție ți se poate întâmpla
Oricât ai fi de riguroasă în îngrijirea părului, se poate întâmpla ca într-o zi să te trezeşti că „ninge” pe umerii tăi. Nu blama produsele folosite sau hair-stilistul care ţi-a tuns ori aranjat părul, nu ei sunt de vină pentru apariţia mătreţii. Este vorba de fapt de una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermato-cosmetice, caracterizată prin „pierderea excesivă a celulelor din stratul cornos al scalpului”, după cum o defineşte Dr. Claudia Teodorescu, dermatolog, membru al Societăţii Române de Dermatologie şi a Societăţii Europene de Dermatologie. Vestea bună este că problema poate fi rezolvată fără prea mari bătăi de cap.

Cum apare mătreaţa?
Să fie stresul? Sau ai căpătat-o de la altcineva? Nici una nici alta, stresul nu poate determina mătreaţa, iar aceasta nu este în nici un caz contagioasă; responsabilă este ciuperca Malassezia Furfur, care „trăieşte în mod normal pe scalpul nostru şi se hrăneşte cu sebum din glandele sebacee”, spune medicul dermatolog, adăugând că „dezvoltarea sa este favorizată la persoanele cu exces de sebum.”

Mătreaţa – efect secundar?
Deşi ciuperca sus-numită este vinovată de apariţia mătreţii, trebui să ştii că există şi alţi factori care pot favoriza instalarea ei. De exemplu, „tulburările hormonale, dietele severe şi factorii metabolici”, spune Dr. Claudia Teodorescu. Un alt factor inedit este anotimpul, arată dermatologul: „iarna, bariera cutanată este mai afectată, permiţând o penetrare mai uşoară a iritanţilor”. De asemenea, trebuie să mai ţii cont de faptul că substanţele chimice din anumite produse agravează situaţia: şampoanele neadecvate tipului de păr sau produsele de coafat distrug şi ele bariera cutanată, favorizând apariţia mătreţii.

Dilemă capilară
Nu odată te-ai aflat în impas… « Dacă folosesc un şampon anti-mătreaţă, cum rămâne cu celelalte probleme ale părului meu ? » Îngrijorarea ta e justificată, mai ales dacă vorbim despre un păr deteriorat, care are nevoie urgentă de un tratament reparator. Apoi, dacă ai mătreaţă, înseamnă că îţi este interzis să te apropii de şampoanele pentru revitalizarea culorii sau pentru strălucire? Poţi să stai liniştită, şampoanele anti-mătreaţă din generaţia nouă vizează nu doar mătreaţa, ci ţintesc regenerarea capilară, strălucirea sau înviorarea culorii părului.

Schimbă şamponul!
Spălarea zilnică cu un şampon obişnuit poate înlătura doar parţial sebumul şi mătreaţa, însă problema va persista. „Şampoanele anti-mătreaţă înlatură sebumul de pe scalp, reduc inflamarea şi mai ales, controlează creşterea ciupercii Malassezia Furfur”, arată Dr. Claudia Teodorescu, dermatolog. „Importanţa acesteia în formarea mătreţii a fost demonstrată în multe studii ştiinţifice. Ingredientele eficiente în stoparea Malasseziei sunt ingrediente moderne precum Climbazole şi Pircotone Olamine, iar folosirea în mod regulat a unui şampon anti-mătreaţă este vitală.”

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *