Îngrijirea părului: ce-ar vrea podoaba ta capilară să știi

Ritualul pentru îngrijirea părului trebuie să țină cont de nevoile reale ale acestuia.

Îngrijirea părului nu pare sa dea rezultatele așteptate? Poate fi o problemă de… comunicare. tu te întrebi ce merge prost, dar îți „asculți” părul? Dacă te uiți mai bine, vei putea decoda mesajele de la podoaba ta capilară: lipsa strălucirii, structură deteriorată, cădere masivă, etc.

Waterproof

Îți clătești părul cu apă rece pentru a obține mai multă strălucire? Este „efectul secundar” al închiderii cuticulei și este sănătos pentru păr, însă trebuie să știi că limpezirea părului cu apă aflată a o temperatură scăzută afectează și volumul, deci va trebui să compensezi în alt fel acest neajuns. Și apa fierbinte are beneficiile ei – nu ai putea scăpa de excesul de grăsime de pe scalp decât spălându-te cu apă caldă – , dar menținerea temperaturii ridicate a acesteia după curățare este explicația faptului că părul tău rămâne aspru, poros (cuticula nu se închide), culoarea obținută prin vopsire se estompează mai repede iar firele rebele își fac de cap din cauza lipsei umidității. Soluția? Întâi cald, apoi călduț!

Lecție de hidratare

Simpla aplicare a unui balsam hidratează optim părul? Nu prea… Părul hrănit regulat cu ajutorul balsamurilor/măștilor este mult mai ușor de aranjat (sigur, excesul de produse de hidratare face exact opusul, deci rezumă-te la maxim un produs fără clătire), mai puțin expus ruperii și despicării vârfurilor.

Aplică un ulei tratament pentru ingrijirea parului de la jumătatea lungimii părul și pe vârfuri, masând delicat capetele. Hidratarea intensă a acestora previne frecarea de haine, cauza principală a despicării firelor de păr.

NOTA BENE! Produsele sub formă de ulei/unt NU HIDRATEAZĂ și nu protejează termic părul! Acestea sunt capabile doar să sigileze umiditatea în cuticule. Sub nicio formă nu le aplica înainte de a folosi aparatele de coafat la cald; e ca și cum ți-ai cufunda părul în friteuza încinsă.

Mituri capilare

Să lămurim și câteva aspecte legate de vârfurile tocite/despicate:

Părul blond este cel mai expus despicării? Culoarea contează cel mai puțin, importantă este hidratarea. E drept totuși, că firul decolorat chimic este cel mai expus, din cauza deshidratării și demineralizării.

Tăierea regulată a părului previne despicarea vârfurilor? Realitate. Cu cât este mai lung, părul primește tot mai puțină hidratare spre vârf, dar tăierea vârfurilor doar elimină capetele distruse. O poți face și acasă, dar important este să se folosească o foarfecă specială de tuns, nu una de uz general, care zdrențuiește cuticula.

Tratamentele (comerciale sau naturale) repară vârfurile despicate? Nu există nimic care să refacă un vârf bifurcat, însă majoritatea remediilor pot preveni acest neajuns, dacă sunt folosite cu regularitate.

Ți se rupe?

Părul, adică… Găsești pe pernă ori în cadă fire de păr suspecte, mai scurte decât decât podoaba ta capilară? Nu-ți lua (încă), iubitul la rost! Pot fi ale tale. Iată unde greșești și cum poți preveni ruperea părului:

AȘA NU

  • Nu-ți strânge părul în fiecare zi
  • Nu folosi elastice dure și clame metalice
  • Nu-ți spăla părul zilnic
  • Nu folosi aparatele de coafat la cald mai des de o dată pe săptămână
  • Nu încerca să perii părul încărcat cu produse de styling

AȘA DA

  • Împletește-ți părul dacă trebuie prins
  • Taie-ți vârfurile regulat (de 3-4 ori pe an)
  • Folosește șampoane fără fosfați
  • Mănâncă proteină de calitate și ia suplimente de biotină
  • Investește în tratamente profesionale

Regula de aur

Șampon doar pe scalp și balsam doar pe lungime; dacă nu ții cont de regula asta, probabil că aspectul și starea părului tău nu te prea mulțumește. Ideea e că doar scalpul are nevoie de spălarea cu șampon, lungimea părului auto-spălându-se atunci când te clătești. Cât despre balsam, dacă acesta ajunge pe scalp, poate fi cauza pentru care acesta se îngrașă prea curând și nu ai parte niciodată de volum. Ah, și să știi că poți sări uneori peste șampon, dar niciodată peste balsam sau masca hidratantă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.