Îngrijirea corectă a tenului – testul suprem

Pentru ingrijirea corecta a tenului e nevoie de mai mult decat niste produse de skincare…

Ce înseamna ingrijirea corecta a tenului? Tenul tău poate fi impecabil și luminos, în sfârșit! Cum? În primul rând, este esențial să îți identifici corect tipul de piele, pentru ca apoi să începi o rutină de îngrijire adaptată nevoilor tale. Pregătește-te să cunoști perfecțiunea.

Abia te-ai trezit, mergi să-ți speli fața și observi ceva… îți iese un coș! Sau, în cel mai rău caz, un vulcan enorm pe cale să erupă furios… Stai liniștită, e ceva ce se poate rezolva pentru a-ți putea vedea liniștită de treburi mult mai importante decât un amărât de coș.

Poate că ai reușit deja să identifici un ritual de îngrijire eficient și rapid, dar știm prea bine că rezultatele sunt departe de cele pe care le vedem în tutorialele de pe internet. Și mai trebuie să știi că nu ești singura, tuturor ni s-a întâmplat. Dar este acesta un motiv pentru a ne resemna?

Unul dintre principalele motive pentru care se întâmplă asta este faptul că nu ne cunoaștem tenul suficient de bine, și prin urmare nu îi anticipăm corect nevoile. De exemplu, în majoritatea cazurilor, cele care au tenul mixt/gras consideră în mod eronat că sebumul trebuie înlăturat temeinic, ceea ce nu face decât să stimuleze și mai tare producția acestuia.

Să începem cu un test care te va ajuta să-ți identifici corect tipul de ten:

  1. Observă dimensiunea porilor feței tale, ce aspect prezintă?

A. Nu se văd deloc.

B. Abia dacă se văd, sunt foarte mici.

C. Sunt vizibili.

D. Sunt vizibili în zona T, dar în rest nu se disting foarte clar.

2. Textura pielii tale este:

A. Catifelată, fină și netedă.

B. Aspră.

C. Ternă și palidă.

D. În zona T este uscată, în rest fină.

3. Cum se prezintă erupțiile?

A. Aproape niciodată.

B. Uneori se descuamează pielea.

C. Mă confrunt des cu coșuri și acnee.

D. Doar în zona T apar coșuri și puncte negre.

4. Ce aspect are pielea ta în general?

A. Este uniformă.

B. Prezintă cratere.

C. Întreaga față este lucioasă.

D. În zona T strălucește, în restul zonelor mai puțin.

VERDICTUL

Majoritate de A

Pielea ta este normală. Este caracterizată prin echilibru, nu este nici uscată nici grasă. În ceea ce privește textura, poți folosi cam orice formulă, dar cele mai indicate sunt cremele fluide, în funcție de preferințe și nivelul de hidratare dorit. În câteva cuvine, ai mare noroc cu un astfel de ten.

Majoritate de B

Se pare că tu te confrunți cu piele uscată. Aceasta produce mai puțin sebum și pierde apă în mod constant. În mod normal, tânjește după umiditate, care să formeze un scut protector în fața agresiunilor externe. Pentru acest tip de piele se recomandă texturi ceva mai bogate, care oferă hidratare și previn îmbătrânirea cutanată prematură.

Majoritate de C

Cel mai probabil, tenul tău este gras. Asta pentru că produse sebum în exces.  Cauzele pot fi genetice, dar și un dezechilibru hormonal sau anumite medicamente pot afecta glandele sebacee. Impuritățile sunt la ordinea zilei pe acest tip de piele, de aceea este important să optezi pentru texturi non-comedogene, care să nu invadeze porii deschiși și să dea naștere coșurilor și acneei. Totuși, nu este indicat să exagerezi ci produsele astringente, dar nici să neglijezi hidratarea.

Majoritate de D

După cât se vede, tenul tău se înscrie în categoria „mixt”, adică o combinație între pielea grasă și cea uscată, ceea ce înseamnă că zonele trebuie tratate ușor diferit. De exemplu, în faza de curățare, poți insista un pic asupra zonei T, folosind o perie de curățare, iar apoi să-ți speli toată fața cu un produs delicat. În ceea ce privește formulele de îngrijire, caută texturi lejere, formule sebo-regulatoare și non-comedogene, pentru a evita apariția de coșuri sau puncte negre.

Ce este zona T?

Este porțiunea formată din frunte, nas și bărbie. Motivul pentru care această parte a feței produce mai multă grăsime este explicat prin faptul că aici sunt concentrate mai multe glande sebacee. Persoanele cu piele mixtă sau grasă se confruntă cu strălucirea necontrolată a pielii din această zonă.

 

Ingrijirea corecta a tenului: curățarea adecvată fiecărui tip de ten

Ten normal. Te invidiem deja pentru norocul de a avea pielea atât de „cuminte”, iar acum o facem din nou, întrucât nu e nevoie de chestii sofisticate pentru curățare. Un scrub delicat atunci când îți simți fața încărcată, o spumă pentru spălare zilnică sau o loțiune micelară îți sunt de ajuns pentru a te bucura de cea mai bună versiune a tenului tău.

Ten uscat. Pentru a evita uscarea suplimentară a pielii, este important să optezi pentru formule cremoase, hidratante, cu ingrediente precum mierea, acidul hialuronic, untul de shea, uleiuri și ceramide, cu ajutorul cărora vei evita să simți că te „strânge” pielea după curățare. Dacă pielea ta este sensibilă, automat ai nevoie de produse dermatocosmetice, recomandate de un specialist.

Ten gras. Cu siguranță, cuvântul de ordine în ritualul tău de îngrijire este „non-comedogen”, inclusiv în faza de curățare. Caută ingrediente precum aloe vera, ceai verde, acid citric și acid salicilic. Nu uita, exfolierea excesivă poate determina pielea să producă și mai mult sebum, deci caută să menți mai degrabă echilibrul (un produs de curățare sebo-regulator poate face asta).

Ten mixt. În principiu, poți folosi produse de curățare care se adresează tuturor tipurilor de ten (clătește-ți fața cu apă rece imediat după curățare pentru a închide porii). În cazul în care te confrunți frecvent cu coșuri în zona T, poți opta pentru un exfoliant cu acid salicilic sau glicolic, dar ar trebui să fii atentă ca produsele folosite să nu conțină lipide sau uleiuri.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.