Care-i treaba cu spălarea părului prea rar sau prea des?

Evitarea spălării părului (cinci zile la rând!?!) a devenit, mai nou, un motiv de mândrie, dar este oare sănătos? Află acum părțile bune și părțile proaste ale acestei metehne, pentru ca părul tău să nu sufere!

Dăm vina pe timp, pe faptul că ritualul post spălare este lung și dificil (asta dacă vrei să-ți stea părul… decent, sau dacă nu cumva îl prinzi într-o coadă strânsă), sau doar amânăm momentul spălării părului! Și uite cum s-a creat mediul perfect pentru ca producătorii de cosmetice să caute alternative simple și rapide, care să țină pasul cu lumea asta grăbită, computerizată și angrenată într-o evoluție pe repede înainte!

Așa au apărut șampoanele uscate, a căror cifră pe piață s-a multiplicat aproape peste noapte? Cum a fost posibil? Păi, dincolo de noutatea absolută, piața a înțeles că nu e vorba doar de scurtarea ritualului de îngrijire capilară și un mod de economisire financiară. Formulele ce permit absorbirea grăsimilor fac părul nespălat să arate fresh, creând textură și un volum greu de obținut pe părul proaspăt spălat.

Partea bună

Stiliștii sunt cei mai aprigi susținători ai șampoanelor uscate, considerând că spălarea zilnică este motivul pentru care părul nu ne „ascultă”.

În opinia lor, agenții de curățare din formulele șampanelor clasice înlătură abuziv sebumul produs de scalp, cel care în mod normal protejează pielea și hidratează părul la rădăcină. Iată de ce părul nespălat arată mult mai bine; uleiurile proprii scalpului în fac lucios și fără fire rebele.

În plus, cu cât îl speli mai des, cu atât va trebui să-l vopsești mai curând, deoarece pigmentul se estompează iar șuvuițele devin terne.

TREND Alert! Co-washing!
Este cea mai nouă metodă de spălare a părului. Fără șampon, ci doar cu un balsam de curățare, deși multe femei experimentează cu un balsam clasic. Și funcționează, dacă nu ai părul foarte murdar/gras! Bonus: culoarea părului vopsit rezistă!

Partea proastă

O zi două între spălări… chiar nu e o tragedie! Dar o săptămână? Nici așa nu-i bine, ne avertizează specialiștii în tricologie (disciplina medicală care studiază afecţiunile pielii acoperite cu păr): dacă nu ne spălăm în mod regulat părul – la 2-3 zile -, scalpul poate face nazuri.

Mai precis, pot apărea iritații, senzația de mâncărime și chiar mătreața, din cauza acumulării de fungi, ori coji, în locurile unde foliculii de păr se inflamează. Iar mirosul!?! Păi… cam ce poate rezulta din mestecul de sebum, transpirație, reziduri de produse de styling și praf? Mie nu-mi miroase a bine! Deloc.

Noile reguli pentru spălarea părului

„Ascultă”-ți scalpul cu atenție; dacă simți cea mai mică sensibilitate sau te confrunți cu coji, înseamnă că ai amânat prea mult spălarea părului. Burdușește-ți cabina de duș cu soluții istețe pentru a avea un păr sănătos!

Șampon de curățare sau anti-mătreață?

O dată pe săptămână, spală-ți părul cu un șampon pentru curățare profundă, pentru a te asigura că scapi de rezidurile depuse la nivelul scalpului. Mâncărimi sau „fulgi”? Formulele dedicate precum Head&Shoulder Classic Clean shampoo fac minuni!

Unele șampoane, precum Living Proof Perfect Hair Day Shampoo, 101 lei, formează o peliculă de protecție pe suprafața părului, menținând efectul obținut post-spălare, și, prin urmare, prelungind intervalul între spălări.

Un alt produs pe care îl poți folosi este balsamul de curățare. Fără să conțină detergent, aceste produse inedite curăță firul de păr fără să perturbe în vreun fel nivelul de hidratare al scalpului ori al firului de păr.