In cautarea perechii ideale… de ochelari de vedere

Ai probleme cu ochii, dar îţi displace ideea de a purta ochelari de vedere? Tendințele îţi demonstrează că poţi fi sexy şi cu „bicicleta” pe nas.

Eşti mai tot timpul stresată, foloseşti des computerul sau obişnuieşti să citeşti în poziţii incomode? Află că obiceiurile tale s-ar putea lăsa cu ceva… dioptrii. Semnele clasice care impun o vizită la oftalmolog sunt senzaţiile de arsură sau usturimile globilor oculari, durerile de cap cu tensiune în ceafă, vederea înceţoşată, înroşirea şi lăcrimarea ochilor. Uneori, după ce petreci mai multe ore în faţa calculatorului sau asupra unei cărţi, se poate întâmpla chiar să nu mai vezi clar rândurile cu litere mici şi să ai dificultăţi de concentrare.

Ai primit deja reţetă de ochelari? Ştim, nu eşti deloc încântată. Poate pentru următoarele câteva săptămâni, ai să inventezi cele mai aiurite pretexte să amâni să dai comanda. Ce-ar fi totuşi să nu mai pierzi vremea şi să dai un raid prin magazinele de optică? Dacă mai aştepţi mult, probleme se vor agrava. Există opţiunea lentilelor de contact, din ce în ce mai comode şi accesibile, cu avantajele şi dezavantajelor lor, dar punem pariu că multitudinea de modele de rame, care mai de care mai trendy, împodobite cu pietre preţioase, diverse accesorii sau logouri, te va convinge că a fi ochelaristă e chiar foarte cool! Trage adânc aer în piept: abia acum se ivesc câteva dileme… Asta fiindcă nu reuşeşti sub nici un chip să răspunzi întrebărilor cheie, şi anume:

Cum îmi aleg perechea ideală de ochelari de vedere?

După ce medicul îţi determină dioptriile şi prescrie reţeta, întreabă-l (pe el sau tehnicianul sau opticianul care va executa ochelarii) ce gen de lentile ar fi mai potrivite pentru tine şi alte detalii utile.

Cum te machiezi daca porti ochelari de vedere

Pe piaţă se găsesc două tipuri de lentile: din plastic şi din sticlă. Primele sunt mai uşoare, subţiri, nu se sparg cu una cu două, dar sunt un pic mai scumpe şi se zgârie destul de repede. Cele din sticlă sunt mai grele (pentru dioptriile mici însă, grosimea lentilelor nu este prea mare, şi deci nu cântăresc atât cât să fie incomode), se sparg uşor, dar se zgârie cu greu. Poţi opta şi pentru tratamente suplimentare ale lentilelor: cu strat antireflex, cu filtru special pentru protecţie anti-radiaţii de la calculator, strat anti-zgâriere – toate adăugând calitate ochelarilor. Sunt din ce în ce mai căutate şi lentilele progresive, la care trecerea dintre dioptrii se face treptat. Avantajul e că-i poţi purta şi la citit, şi pe stradă. Dezavantajul? Sunt destul de scumpe.

Ai ochii deschişi la culoare? În cazul ăsta, specialistul Opticris, Dr. Cristina Ionică îţi recomandă lentilele heliomate, care îşi modifică culoarea în funcţie de intensitatea luminii. Motivul: irisul albastru sau verde conţine o cantitate redusă de pigment. În consecinţă va filtra insuficient razele soarelui, care pătrund până la retină şi creează un disconfort crescut (fotofobie).

Cum poarta vedetele ochelarii de soare – Galerie foto

În ceea ce priveşte alegerea ramelor, este foarte important să ţii cont de câteva elemente definitorii, precum forma feţei, poziţia ochilor şi distanţa interpupilară, nuanţa părului şi a ochilor. Sfatul nostru este să îţi iei o pereche care îţi place şi se asortează stilului tău de viaţă – business, casual sau sport – mai ales că ochelarii nu se schimbă la fel de des ca şosetele. Dacă eşti “nouă în branşă”, nu îţi lua rame foarte înguste. Nici n-ai idee ce obositor este să prinzi o imagine nu doar prin lentile, ci şi înafara lor, pe lateral, mai ales în timp ce te mişti. Cumpără-ţi şi un etui rigid, în care instrumentul magic să stea fix. Curăţă lentilele cu soluţie specială antistatică şi hidrofobă – nu atrag praful, iarna se vor dezaburi mai repede – folosind un petic din microfibră (pielea de căprioară e depăşită şi nu mai e potrivită compoziţiei noilor lentile). 

Ce rame mi se potrivesc?

O pereche de ochelari de vedere sau de soare inspirat aleasă poate fi piesa de rezistenţă a unui look reuşit şi foarte… asortat personalităţii. Eşti o tipă îndrăzneaţă? Mergi pe culori tari. Ai ochii albaştri sau verzi? Un contur în aceeaşi nuanţă îţi va sublinia şi mai mult intensitatea privirii. Eşti blondă sau şatenă? Eşti pusă în valoare de rame în culori pastelate; cele închise la culoare contrastează neplăcut cu “cromatica” ta naturală. Pentru roşcate, cea mai bună opţiune ar fi ramele metalice – de exemplu auriul, şi cele bej-galben sau miez de piersică, care să scoată în evidenţă reflexele calde ale podoabei lor capilare. Brunetele pot alege auriul, argintiul sau o altă nuanţă deschisă, fiindcă cele întunecate înăspresc mult figura.

Ce ochelari de soare ti se potrivesc in functie de forma fetei

Regulă: ramele se aleg astfel încât să aibă o formă geometrică complementară feţei, să sugereze armonie şi echilibru. Aaa, şi nu uita: la fel ca şi mărimea, proporţiile contează! Cu cât conturul chipului este mai delicat, iar trăsăturile sunt mai mici, cu atât ochelarii trebuie să aibă ramele mai subţiri şi viceversa.

  • Ai faţa ovală? Super! Înseamnă că ai undă verde pentru aproape orice model îţi pofteşte inima. Fie că te opreşti la nişte rame clasice, fie te arunci la unele îndrăzneţe, cum sunt cele cu ramă groasă, viu colorată, sau rotunde, supradimensionale, gen anii 70, nu rişti decât să… arăţi trăsnet! Totuşi, ca să păstrezi proporţia naturală a trăsăturilor tale, ai grijă ca lăţimea “bicicletelor” să nu depăşească linia exterioară a tâmplelor şi pomeţilor.
  • Faţa în formă de inimă – nu ştii dacă intri ori ba în categoria asta? Imaginează-ţi un triunghi cu baza îndreptată în jos. Conturul chipului tău se încadrează în perimetrul lui? Ok, înseamnă că ai nevoie de ochelari cu rame foarte delicate, care să pună accent pe ochi şi tâmple, “ştergând” ascuţimea bărbiei. Modelul propus de noi: ochii de pisică, care se îngustează spre exterior.
  • O faţă rotundă e… fundalul potrivit ramelor cu linii strict geometrice, sau ovale, alungite sau pentru ochelarii aceia cool, dintr-o bucată, asemănători celor pentru ski, care vor da impresia unui chip prelung şi mai îngust. Nici să nu-ţi treacă prin gând să încerci lentile rotunde şi rame incolore sau, dimpotrivă, colorate în jumătatea de jos. Cel mai bine ţi se potrivesc cele octogonale sau dreptunghiulare, cu braţe late şi contur într-o nuanţă închisă.
  • Faţa pătrată – cu fruntea, pomeţii şi maxilarele aproximativ de aceeaşi lăţime – se combină armonios cu ochelarii care au colţurile mai rotunjite. De pildă cei cu lentile foarte mari, rotunde sau una cu rame care trec puţin de tâmple îţi vor micşora lăţimea maxilarului. Nici cele mai mult late decât înalte, care acoperă complet rădăcina nasului nu-ţi stau rău deloc. O pereche stil aviator sau una cu braţe voluminoase, tip motociclist, va atrage atenţia asupra jumătăţii de sus a chipului, îndulcind contururile.
  • Faţa în formă de diamant – cu pomeţi proeminenţi, frunte îngustă şi bărbie ascuţită, se pretează pentru rame ovale sau pătrate, cu contur rotunjit, care nu depăşesc însă lăţimea pomeţilor.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.