Frumusețe, punct și de la capăt

Uneori, obiceiurile noastre de frumusețe au nevoie de un buton de „reset”.

Păr distrus de coafatul cu placa? Unghii greu încercate din cauza manichiurii cu gel? Stai puțin… Între timp au mai apărut atâtea produse de frumusețe axate pe recuperarea „datelor” pierdute! Dar oare funcționează cu adevărat? Să vedem. La prima vedere, sunt atât de tentante! Mirajul aparatelor de îndreptat mai fierbinți decât soarele s-a dovedit a fi iadul părului. Manichiura cu gel, care te ține săptămâni în șir, dar care-ți lasă unghiile subțiri și casante, precum și alte „minuni” menite să-ți ușureze ritualul de frumusețe și viața, sunt decizii pe care ajungi să le regreți la un moment dat. Dar a apărut un nou val de produse care repară aceste daune provocate în cadrul ritualului de frumusețe. Funcționează? Păi… uneori. Te ajutăm să faci diferența între soluțiile eficiente și „apă de ploaie”.

Styling la caldPărul tău este compus dintr-o proteină fibroasă denumită cheratină. Este o chestie destul de puternică, dar coafatul cu obiecte fierbinți poate face ca firul de păr să arate ca o frânghie aspră, analizat la microscop. Având în vedere că părul este în general „mort” în faza asta, să pretinzi că in produs de păr are un caracter „reparator” e cam mult spus. Totuși, există un ingredient super-erou căruia merită să-i acordăm atenție, iar acela este însăși cheratina. Cum acesta reprezintă 90% din păr, nu e nicio surpriză că produsele infuzate cu acest compus pot îmbunătăți situația podoabei capilare.

Dermatologul Sharon Wong, specializat în structura părului, susține încă că, atunci când este aplicată topic, cheratina nu se adaugă structurii complexe a părului, ci astupă temporar fisurile, netezind cuticula. Acționează diferit față de silicon – un alt ingredient regăsit pe etichetele produselor „reparatoare” – dintr-un punct esențial de vedere:  „cheratina provine din surse naturale, deci prezintă proprietăți identice cu proteinele proprii părului, cea ce-i permite să penetreze și să adere mai ușor pe firul de păr. Noi o numim biomimetică, ceea ce s traduce prin mimarea biologiei,” explică dr. Paul Evans, director tehnico-științific în cadrul PZ Cussons Beauty. Ai nevoie de reparații? Încearcă…

1 Fudge Professional Damage Rewind Reconstructing Shampoo, 65 lei, cu tehnologia opti-plex, care conține keratină pentru a penetra cuticulele deschise, care se strânge pe măsură ce se usucă și întărește cuticula.

2 Joico K-Pak Deep Penetrating Reconstructor for damaged hair, 124 lei, este formulat pe baza unui complex eficient de peptide, menite să pătrundă firul de păr și să-l reconstruiască de la interior spre exterior.

3 Rene Furterer Absolue Keratine, 169 lei, este considerat ultima redută în materie de regenerare a părului extrem de degradat, grație formulei sale bogate în cheratină de origine naturală.

Extensii de păr

Căderile masive de păr cauzate de coafatul agresiv sau extensiile de păr purtate timp îndelungat sunt tratate în literatura de specialitate ca „alopecie”, o afecțiune în care forța repetitivă de tracțiune distruge foliculii în timp și stopează creșterea părului. Deci, e posibil să readuci la viață un folicul? „Absolut, dacă o faci la timp,” ne asigură Dr. Wong. Minoxidil-ul este de obicei prescris pentru pierdere ereditară de păr, însă acesta poate stimula regenerarea în faza incipientă a alopeciei (stimulează firele de păr să rămână în faza de creștere). Consultantul în tricologie Sally Ann Tarver subliniază importanța analizelor de sânge pentru  a descoperi orice alte deficiențe car ar putea exacerba problema și sfătuiește pacienții să nu continue cu minoxidilul dacă nu există semne de creștere de fire noi după șase luni.

Următoarea opțiune pentru tine ar fi terapia cu laser PRP sau o intervenție chirurgicală pentru transplant de păr,” explică ea. Cât despre acele tonice care stimulează scalpul sau suplimente ca re pretind că fac părul să crească, Dr. Wong avertizează că, deși unele derivate naturale au dovedit rezultate în ceea ce privește faza de creștere, există prea puține studii care să le ateste. Tot Wong spune că suplimentele alimentare oferă zero beneficii dacă nu există un deficit de vitamine sau minerale.

Ce funcționează?  Rogaine Women 5% Minoxidil Topical Aerosol foam , 128 lei, reactivează foliculii piloși pentru a stimula creșterea părului. Un singur flacon ajunge pentru două luni de tratament.

Manichiura cu gel

Experții sunt încă indeciși: compoziția chimică a gelurilor pentru manichiură, acetona deshidratantă sau îndepărtarea manuală a gelului, care dintre acestea ne distruge unghiile atât de grav. Dermatologul Dana Stern, specialistă în sănătatea unghiilor, blamează mai degrabă manipularea incorectă (folosirea de pile aspre pentru a îndepărta gelul de pe unghii). Unghiile noastre, asemenea părului, sunt făcute din cheratină (fără potențial regenerator), deci se aplică aceleași principii în cea ce privește daunele. Deși Dr. Stern este reticentă în ceea ce privește soluțiile de fixare pe bază de cheratină, deoarece majoritatea sunt derivate din plante, deci conțin o structură biochimică diferită față de cheratina din unghiile noastre.

Ce folosești:

1 CND Rescue RX Daily Keratin Treatment, 132 lei, trebuie folosit zilnic pentru ca unghiile să poată beneficia de pe urma formulei.

2 Silcare Bio line Cuticle oil, 18 lei, hrănește eficient „pielițele” din jurul unghiei, prevenind uscarea și zdrențuirea lor.

3 Nail Remover Clips, 12 lei (10 buc). Data viitoare când va trebui să treci prin procesul de îndepărtare a manichiuri semi-permanente, folosește aceste dispozitive menite să împiedice acetona să-ți deshidrateze cuticulele.

Gene și sprâncene

Mai puțin păr, zonă diferită, aceleași reguli. Ani buni în care ai smuls excesiv din sprâncene și ai purtat extensii greoaie de gene, își cer acum tributul, și prin urmare, serumurile de creștere pe bază de peptide au devenit antidotul la care toată lumea râvnește. Aceste formule îmbunătățesc cu siguranță starea genelor și sprâncenelor rărite, lăsând impresia de plin, însă Dr. Wong susține că doar ingrediente medicale active pot stimula efectiv creșterea părului. Bimatoprost este, până la ora actuală, singurul ingredient dovedit clinic în creșterea părului. Folosit inițial pentru tratarea unei afecțiuni oculare – Glaucomul – acesta sa-a dovedit a avea un efect secundar total neașteptat, ba chiar surprinzător: creșterea masivă a genelor. A fost apoi aprobat pentru uz cosmetic în Statele Unite, dar nu este încă aprobat la nivel european. Însă poate fi procurat sub formă de stimulent pentru gene. Dacă te tentează, află însă că acesta are efecte secundare, precum schimbarea culorii ochilor. Mai bine ar fi, totuși, să te limitezi la soluții ceva mai sigure, precum:

1 Filorga Lashes and Brows, 229 lei, este un tratament stimulator integrat pentru gene și sprâncene.

2 Revitalash Advanced, 275 lei, se aplică la baza genelor, stimulând regenerarea și întărind firele.

3 NeuBrow Enhancing serum, 375 lei, este de fapt un serum pentru îngrijirea sprâncenelor.

Colorarea părului

Schimbarea culorii părului poate însemna o reinventare masivă (o soluție la înseamnă dacă vrei să faci o schimbare sau doar să treci mai ușor peste o relație încheiată), însă colorarea chimică distruge fibrele de cheratină din centrul firelor de păr. Olaplex a schimbat regulile jocului atunci când a apărut în 2004 – un tratament ce însoțește colorarea, care creează o punte între fibrele de sulfur distruse în timpul colorării chimice. Tarver este de acord că Olaplex este cea mai apropiată soluție pe care cercetătorii în domeniul sănătății părului au ajuns pentru a derula înapoi deteriorarea părului prin colorare, reamintindu-ne totuși că ulciorul nu merge de multe ori la apă. „Nu-ți poți decolora în mod repetat părul fără să te aștepți la repercusiuni, doar pentru folosești un produs regenerator,” spune ea. În mod deloc surprinzător, succesul Olaplex a inspirat apariția unui val de „-plex”, care pretind că sunt surorile mai mici ale produsului original. Dar promisiunile lor referitoare la faptul că ar „crea legături” se referă cel mai probabil la faptul că ingredientele din formule se „leagă” temporar de cuticulă, precum cheratina. Siliconul este cel care va asigura strălucirea superficială a părului – dar dauna rămâne la fel.

Ce merge: Gama Wella Plex conține No1 Bond Maker și No2 Bond stabilizer, 1500 lei, și este destinată uzului în saloane de frumusețe. Primul susține recrearea legăturilor din structura firului de păr iar al doilea consolidează legăturile, reechilibrează pH-ul și întărește structura firului de păr după tratamentul chimic.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.