Frumusete dupa vara

După un sezon în care pielea și părul tău s-au confruntat cu toate provocările… sub soare, e timpul să iei măsuri de reabilitare! Iată prescripțiile Cosmo pentru o tranziție de succes!

Chiar dacă ți-ai luat cât de cât măsurile necesare, adică te-ai hidratat zilnic cu cei doi litri de lichide, ai aplicat loțiuni de protecție solară, ai evitat să faci plajă în intervalul critic, ți-ai acoperit capul, și așa mai departe, sezonul estival și-a făcut „numărul”: tenul tău a avut parte de ceva coșuri din cauza excesului de sebum, iar acum te confrunți cu petele rezultate în urma vindecării lor. Pielea e cam uscată, părul e aspru și tocit, unghiile-ți sunt mai fragile ca niciodată și așa mai departe… Din fericire, nu e totul pierdut!

Pete maronii pe față
Soluția: Tratamente de depigmentare. „Lumina UV stimulează melanocitele, celule responsabile de producția cutanată de melanină, iar acestea produc hiperpigmentații localizate”,arată dr. Mirela Cherciu, medic primar dermatolog, coordonator Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia. Asta înseamnă că petele deja existente, fie ele și discrete, se vor accentua, ca dealtfel și cicatricile rămase după vindecare coșurilor. Un prim ingredient eficient în tratarea petelor este retinolul. Dacă pe perioada verii te-ai ferit de produsele pe bază de Retinol (vitamina A și derivați), îmblânzirea soarelui este un indiciu bun pentru a le putea reintroduce în ritualul de îngrijire a tenului, cu condiția obligatorie a evitării expunerii la soare și protejarea feței cu o loțiune cu SPF ridicat. Retinolul va stimula reînoirea celulară, decolorând petele de pe față, decolteu sau aplicat local, pe alte zone afectate, însă ar fi bine să mai amâni folosirea acestuia până prin octombrie, mai ales că există alternative: Un alt compus, Hexapeptide, o peptidă eficientă în depigmentare, poate îmbunătăți claritatea pielii cu până la 60%, arată studiile. Mai există multe alte produse depigmentante, arată medicul: derivați de chinonă, acid azelaic, acid kojic, rucinol, licorice, soia, nicotinamidă, alfahidroxiacizi, substanțe antioxidante, însă „alegerea produsului potrivit pentru fiecare pacient sau a combinației optime de substanțe este sarcina medicului”, mai arată medicul.

Piele sensibilă
Soluția: Protecție solară continuă. Ai observat că tenul tău face „mofturi” în special pe perioada verii și ceva vreme după? Poate fi o confirmare că ai pielea sensibilă; soarele și arsurile provocate de acestea pot agrava situația acestui tip de ten. „Cel mai de temut efect este arsura solara după expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete”, spune dermatologul Iuliana Marcu, de la Hilmi Medical Center, subliniind faptul că „sunt multe afecțiuni dermatologice care pot fi agravate de acestea!” Pentru a remedia aceste probleme, medicul recomandă „folosirea de creme hidratante și soluții special concepute dupa expunerea solara, iar când este cazul, administrarea de dermatocorticoizi”. Consultă deci un dermatolog, în cazul în care tenul tău are astfel de reacții post expunere la soare.

Coșuri sau acnee
Soluția: Tratament sebo-regulator. „În ciuda miturilor larg răspândite, acneea nu este provocată de ceea ce fac oamenii (ce mănâncă, dacă fumează sau nu, cât de des se spală pe față, etc.), ci de un complex de factori care țin de terenul hormonal și de predispozițiile genetice”, spune dermatologul Mirela Cherciu. Însă căldura estivală are partea ei de vină; peste vară, tenul tău are de-a face cu un extra-mix de sebum, transpirație, praf, etc., ce favorizează apariția coșurilor. Dacă nu există un precedent serios în acest sens, caz în care ar trebui să apelezi la medicul dermatolog, poți aborda ușor problema, din două direcții, astfel încât să tratezi coșurile existente și să previi formarea unora noi, incluzând în ritualul tău un produs pe bază de acid salicilic ori glicolic.

Pori blocați
Soluția: Exfoliere frecventă. Aplicarea cremei pentru protecție solară este super-benefică însă are și un dezavantaj: blocarea porilor. Folosește zilnic peria pentru curățarea feței împreună cu un gel exfoliant sau utilizează un scrub cu frecvență zilnică.

Păr deteriorat
Soluția: Ritual reparator și hidratant. Părul are cel mai mult de suferit pe perioada verii, iar repercusiunile sezonului cald necesită de două ori mai mult timp pentru a fi remediate. Soarele, clorul din piscine și sarea de mare usucă cuticula și fac părul aspru, rebel și casant, scalpul poate căpăta arsuri solare, vârfurile se despică, culoarea se modifică, etc.
Caută produse de îngrijire hibrid; măștile tratament destinate hidratării intense a părului încorporează de obicei ingrediente care refac fibra capilară de la rădăcină și până la vârfuri, rezolvând și restul problemelor. Singurul aspect de care trebuie să te ocupi separat este culoarea; „Produsele care se adresează părului colorat sunt „colacul de salvare”, pentru că ele protejează părul împotriva razelor UV”, spune Mihaela Munteanu, PR Manager în cadrul L’Oreal Paris. Așadar, în cazul în care ai părul vopsit în culori închise ori intense, folosește o gamă destinată părului colorat, care să împiedice decolorarea de la soare. Părul blond se poate confrunta cu nuanțarea în verzui la contactul cu mineralele din piscină; folosește zeamă de lămâie diluată după spălarea părului, lasă să acționeze zece minute și clătește bine, apoi aplică un tratament fără clătire.

Piele decojită
Soluția: Exfoliere și hidratare. Bronzul tău, căpătat cu sudoarea frunții (și nu numai), începe să te părăsească? Asta se întâmplă deoarece pielea a fost arsă de soare, iar celulele moarte fac acum loc pielii sănătoase. Nu folosi mănușa sau produse abrazive; stratul de piele de dedesubtul bronzului este și el sensibilizat din cauza expunerii la soare și riști să te alegi cu iritații. Folosește un gel exfoliant delicat pentru corp, care să dizolve celulele moarte fără să agreseze pielea. Apoi aplică o loțiune reparatoare sau o cremă intens hrănitoare pentru corp, care să hrănească și să regenereze.

Tălpi aspre
Soluția: Hidratare profundă. Ai purtat frecvent șlapi? Materialul din care aceștia sunt făcuți absorb umezeala de pe piele și deshidratează picioarele. Folosește pila electrică pentru călcâie, pe pielea uscată, apoi înmoaie-ți picioarele în suc de portocale (da, exact!), timp de 5-10 minute, apoi freacă-le ușor cu o piatra ponce. Acizii din portocale înmoaie celulele moarte iar piatra le va îndepărta fără durere. Apoi, înainte să te bagi în pat, aplică un ulei natural (orice ai prn casă) sau unul pentru corp pe călcâie și pune-ți șosete de bumbac; dimineață vei avea tălpi de bebeluș. Nu uita să-ți hidratezi integral picioarele, pielea tinde să fie predominant uscată în această zonă.

CITEȘTE ȘI: Cum îți pui bronzul în evidență

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise