Exfolierea unghiilor: cauze și remedii

Investești o grămadă de bani în manichiură, dar paradoxal, unghiile tale sunt mai fragile ca o coajă de ou și se exfoliază mai ceva ca o coajă de ceapă. Iată cauzele și remediile pentru exfolierea unghiilor…

Carențe vitaminice

Exfolierea unghiilor poate fi generată de mai mulți factori, atât interni cât și externi. Lipsa calciului, magneziului și vitaminelor se vede imediat pe unghii, care încep să se usuce, să devină casante și fragile, exfoliindu-se cu ușurință.

SOLUȚIA: îmbogățește-ți alimentația cu hrană sănătoasă, naturală și doldora de nutrienți: alimente bogate în fier, calciu, magneziu și proteine (carne roșie, broccoli, spanac, ouă, cereale integrale, pește gras, fructe oleaginoase) dar și alimente bogate în vitaminele A, B6 și C (banane, migdale, morcovi, linte, fructe citrice).

Factori externi

Cei mai aprigi inamici ai mâinilor, și deci ai unghiilor, sunt agenții chimici, cu precădere substanțele folosite pentru curățenie și chimicalele din produsele pentru colorarea și ștergerea unghiilor.

SOLUȚIA: este foarte important să poți întotdeauna mănuși atunci când deretici prin casă, iar atunci când îți colorezi unghiile, să aplici întotdeauna lacul colorat  numai după ce ai folosit o bază protectoare. Din fericire, astăzi există chiar oje vegane sau lacuri-tratament cu pigment integrat, pe care le poți aplica în scop curativ, cu beneficiul că nu trebuie să-ți mai faci griji pentru aspectul manichiurii.

Agresiune fizică

Dar nu numai substanțele chimice, lacul și acetona sunt dăunătoare unghiilor. Unele manevre precum pilirea excesivă și agresivă a unghiilor, atât pe margine cât și la suprafață, destabilizează structura unghiilor. Apoi, mai e deshidratarea! Chiar dacă îți speli mâinile cu un produs care nu usucă, faptul că le privezi de hidratare – atât cea naturală, suplinită de grăsimea naturală produsă de piele, cât și cu o cremă hrănitoare – dăunează și unghiilor. Nu în ultimul rând, expunerea îndelungată la soare sau umiditate mare le poate afecta sănătatea!

SOLUȚIA: încearcă tratamente tradiționale; de ce să înghiți suplimente pentru păr și unghii (care, apropo, pot întări și pilozitățile corporale, făcându-le să opună rezistență mai mare la smulgere), când poți aplica tratamente locale. Nici măcar nu trebuie să cheltuiești o avere pe acestea, le găsești prin casă, mai precis prin bucătărie. Uleiul (cald) de măsline și zeama de lămâie conduc în topul remediilor domestice pentru întărirea unghiilor și tratarea exfolierii. Sau, dacă ai drum la farmacie, ia câteva capsule cu vitamina A uleioasă și fă-ți săptămânal un „masaj” al unghiilor, în sensul invers creșterii!

Manichiura semipermanentă

Aceasta slăbește patul unghiei și poate agresa unghia în profunzime.

SOLUȚIA: dacă ai renunțat de curând la manichiura cu gel, mai ai de așteptat ceva până ce unghiile își vor reveni complet după traumă (pentru că pilirea masivă, gelul și lumina UV distrug efectiv unghia). Taie-le scurt și aplică tratamentele pe care ți le recomandăm, iar dacă vrei culoare, alege lacuri fără toluen sau stickere pentru unghii!

 

 

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.