Exfoliere pe muchie de cuțit

Un pas absolut banal al ritualului tău de îngrijire, exfolierea este cheia pielii suple și radioase. Cu condiția să respecți regulile…

Scrise sau nescrise, aceste condiții sunt esențiale nu doar pentru aspectul pielii, cât și pentru sănătatea acesteia. Pentru că, pe principiul conform căruia „ce-i mult strică!”, exfolierea cu o frecvență prea mare ori agresarea pielii cu ingrediente dure (atât din punct de vedere al texturi, cât și prin prisma ingredientelor active), ar putea sensibiliza ori răni pielea, iar expunerea la soare în astfel de condiții ar putea cauza arsuri grave, deci iată de ce este atât de important să respecți cele câteva reguli ale exfolierii, care se aplică deopotrivă și corpului, și tenului.

Chimic sau fizic?

Nu, nu e o lecție de științe, e vorba de cu totul altceva: există două tipuri de exfolianți: chimici și fizici. Prima categorie de bazează pe substanțe chimice (acizi și enzime) pentru a dizolva delicat celulele moarte – adică pielea uscată – împreună cu legăturile care țin aceste celule lipite de pielea sănătoasă.

Pentru a funcționa, este important să respecți instrucțiunile de pe ambalaj (multe dintre noi clătim produsul la scurt timp după aplicare). Exfolianții fizici acționează folosind granule măcinate pentru a îndepărta mecanic pielea moartă, dar cu cât particulele sunt mai grosiere, cu atât sunt mai agresive cu pielea. Prin urmare, procedeul chimic pare a fi mult mai skin-friendly, mai ales dacă ai de-a face cu genul sensibil.

Hidratare pe plus

Un alt aspect al exfolierii pielii, fie că e vorba de ten ori corp, este faptul că odată cu îndepărtarea celulelor moarte va fi înlăturată și scutul protector al pielii, ceea ce impune intervenția imediată cu formule hidratante care să refacă bariera de umiditate a acesteia. În cazul feței, un serum cu proprietăți hidratante va împiedica deshidratarea, iar pentru corp poți miza pe uleiuri hrănitoare obținute din ingrediente precum shea, nucă de cocos sau avocado.

Momentul propice

Pare firesc să-ți exfoliezi pielea în cursul ritualului de pregătire pentru plajă, însă de fiecare dată când faci asta, expui un strat proaspăt de piele, ceea ce înseamnă că pielea devine mai predispusă la arsuri solare, chiar dacă îi asiguri protecția cu o cremă cu SPF.

Mult mai sigur ar fi să parcurgi acest pas în ajun, reducând astfel la minim expunerea pielii la soare și oferindu-i un răgaz suficient să se vindece în timp ce dormi. Desigur, protecția solară rămâne obligatorie, cunoscut fiind faptul pielea va rămâne sensibilă la razele UV dăunătoare ale soarelui mai multe zile după exfoliere, până ce stratul superior se regenerează complet.

Frecvența optimă

Exfolierea pielii nu ar trebui să aibă loc mai des de o dată sau de două ori pe săptămână, indiferent că vorbim de față sau corp. Deși poate părea logic, repetarea acestui pas cu o frecvență prea mare nu va aduce beneficii suplimentare, ci dimpotrivă, poate favoriza deshidratarea pielii, roșeață și descuamare și poate agrava acneea sau iritațiile.

Reacții în lanț

Uneori, nu e bine să faci „totul” pentru pielea ta. Anumite proceduri de înfrumusețare, precum tratamentele cu laser sau produse chimice pentru peeling facial ori depigmentare sensibilizează pielea, iar o agresiune în plus ar putea avea repercusiuni majore sau chiar daune permanente.

Totodată, trebui să ții cont de faptul că epilarea cu ceară este oarecum o formă de exfoliere, deoarece poate înlătura și stratul superior al pielii, oricare at fi metoda aleasă. Așteaptă o zi sau două înainte dau după proceduri de acest gen pentru a-ți exfolia tenul ori corpul, iar dacă te confrunți cu roșeață, usturime sau orice disconfort la nivelul pielii, mai amână o săptămână, timp în care să te concentrezi pe hidratare.

★The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution★ 39 lei


★Fresh Sugar Strawberry Face Wash★ 80 lei

★Drunk Elephant Sugared Almond milk scrub★ 135 lei


★Revolution Skincare Body AHA (Smoothing)★ 50 lei

Citește și: 5 scrub-uri irezistibile pentru exfolierea pielii

Foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.