Este SPF-ul periculos pentru tine?

Câteva zvonuri îngrijorătoare despre SPF au aruncat protecția solară în derizoriu. Află acum adevărul!

Totul a pornit de la faptul că unele vedete eterne ale bronzului, gen Giselle Bunchen, șia-u dat ochii peste cap exclamând: „N-aș pune în veci otrava asta pe pielea mea”. Și în vreme ce sfaturile medicale de la modele au nevoie de ceva sare și piper, anumite ingrediente – octocrylene, homosalate, etc. – chiar ridică suspiciuni privind chestia asta. Dar știi ce anume mai are o reputația îndoielnică? Malanoma. A ajuns la 300% din anii 70 încoace, însă doar un procent de 31 la sută din adulți folosesc protecție solară zilnic, potrivit unui studiu al Institutului Național al Cancerului din America. Totuși, e nevoie de ingrediente nenaturale – factorul de protecție solară al alternativelor pe bază de plante depășește cu greu cifra 7. „Oamenii se tem să-și pună chimicale pe față, dar aș prefera chimicalele în locul cancerului”, spune dermatologul Debra Jaliman, autoarea lucrării Skin Rules. Și uite așa, clișeul potrivit căruia blocarea razelor soarelui este un lucru rău ia o amploare nepermisă.TEMERE: Crema de protecție solară poate cauza cancer de sân
Realitatea: Acest zvon a luat naștere după ce un studiu CDC din 2008 a scos la iveală faptul că 97% dintre Americani au oxybenzone în organism. Compusul este prezent în mai multe produse cosmetice, în sepcial cele pentru protecție solară, iar studiile pe animale au sugerat că acesta poate mima efectul estrogenului – car în exces poate crește riscul de cancer. Însă datele sunt prea limitate pentru a justifica o isterie în acest sens. Societatea Americană pentru Cancer susține printr-i declarație faptul că încurajează folosirea produselor solare aprobate de FDA (Food and Drug Administration), care le include și pe cele cu oxybenzone. Dacă te temi totuși de excepții, poți folosi un produs (mineral) care blochează razele UV (sunblock=care obturează fizic razele solare), pe bază de dioxid de titanium sau oxid de zinc.

TEMERE: Protecția solară duce la cancer de piele
Realitatea: Controversa se învârte în jurul unui ingredient îndelung dezbătut: retinyl palmitate. Acesta este derivat din vitamina A și poate oferi beneficii anti-îmbătrânire. Ingredientele chimice înrudite cu acesta (retinoidele) se regăsesc în numeroase – și perfect sigure – creme de noapte. „Unele companii îl adaugă în cremele solare deoarece are proprietăți antioxidante”, arată Dr. Jaliman. Însă acesta face pielea mult mai sensibilă – contrarul a ceea ce-ți dorești de la un produs de protecție solară. Există mai multe opțiuni fără acest ingredient. Și nu uita, dacă folosești retinoide noaptea, aplică SPF mare de dimineață.

TEMERE: Produsele solare te privează de vitamina D
Realitatea: Noi absorbim vitamina D parțial prin intermediul razelor UVB, împotriva cărora ne protejează produsele solare. Dar dacă nu cumva duci o viață de vampir, ai parte de destulă vitamina D oricum. „Aș vrea eu ca produsele de protecție solară să fie atât de eficiente”, spune dermatologul Ranella Hirsch. „Mai mult decât atât, nu ai nevoie de patru ore de plajă pentru a-ți face plinul”. Asimilăm D din plin doar trecând strada, chiar și dacă am folosit o loțiune cu SPF. Verifică-ți prin analize medicale nivelul nutrienților , doctorul ți-ar putea prescrie un supliment cu vitamina D sau o dietă cu somon, ton, ouă, etc.

TEMERE: Protecția solară face rău la plămâni
Realitatea: FDA este atentă la siguranța produselor sub formă de spray – au potențial flamabil și conțin ingrediente care pot deveni iritante odată inhalate. Nu folosi spray-uri pe sau în prezența copiilor (ei au șanse mai mare să le inhaleze), însă tu ești în siguranță, cu condiția să le aplici în încăperi bine ventilate (ieși din cameră imediat după aplicare), spune Dr. Hirsch, iar pentru mai multă siguranță, poți să-ți ții respirația.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise