Este posibilă decolorarea părului acasă?

Mă rog, nu-l întreba pe coloristul tău așa ceva, cu siguranță o să-ți facă morală.

Și pe bună dreptate, fiindcă operațiunea asta e ceva mai delicată decât colorarea, având frecvent un final nefericit, de la obținerea unei nuanțe oribile de oranj și până la pierderea efectivă a podoabei capilare (supraprocesarea chimică a părului poate arde firul de păr până la rupere). Și-ar mai fi faptul că, post-decolorare, părul devine extrem de subțire și uscat, iar produsele de îngrijire specifică nu mai pot face nimic pentru el.

Dar nimeni — nici măcar „magicianul” care se ocupă de părul tău — n-a zis că nu poți opta pentru schimbări subtile de ton, folosind câteva trucuri verificate și aprobate de profesioniști. OK, disclaimer: Dacă părul tău natural e ca „pana corbului”, firește că nu-l poți deschide decât printr-o decolorare masivă, obligatoriu la salon, unde cel mai probabil se va opta pentru o schimbare progresivă, în două sau mai multe etape, pentru a-ți menține părul în limitele de siguranță.

Citește și: Noutăți importante despre îngrijirea părului

De asemenea, în cazul părului colorat deja, planul nostru nu va schimba nimic, iar un decapaj de culoare e tot treabă de profesioniști. Însă părul natural, de la șaten și până la blond, poate căpăta nuanțe mult mai calde și mai blânde sau poate fi „animat” cu ajutorul câtorva șuvițe în tonuri mai deschise. Iar în unele cazuri, mai multă strălucire, datorită ingredientelor folosite.

#1 Oțetul de mere

Este folosit de pe vremea bunicii, dar nu pentru deschiderea nuanței părului, cât pentru faptul că face părul lucios și suplu. Dar pentru asta este suficient să aplici o cantitate mică pe părul umed, imediat după clătirea șamponului.

Pe părul uscat, aplicarea unei cești de oțet de mere diluat cu tot atâta apă ajută la curățare optimă a sebumului în exces, îndepărtarea produselor de styling mai grele (ceară, de exemplu), dar mai ales la iluminarea nuanței părului natural (lasă oțetul să acționeze preț de 15 minute, apoi clătește cu apă călduță). Rezultatul se va vedea cel mai bine în lumina soarelui.

#2 Miere

Dacă poate să îndulcească ceaiul, de ce n-ar putea să-ți îndulcească și culoarea părului. Ceea ce nu știai este că, pe lângă proprietățile sale hidratante, aceasta conține cantități reduse de peroxid de hidrogen, dar suficiente pentru a-ți deschide ușor părul. O poți amesteca doar cu apă sau oțet (2 linguri de miere la o ceașcă cu apă sau 2 de oțet), aplicând-o pe părul uscat, pentru o oră, după care îl vei spăla bine cu șampon.

O altă variantă de folosire a mierii este asocierea acesteia cu balsamul de păr în părți egale și aplicarea amestecului pe părul uscat pe parcursul unei nopți întregi, folosind, desigur, o cască de plastic și o eșarfă pentru a-ți înfășura capul. Dimineață, la duș, vei spăla bine părul cu apă din abundență.

#3 Lămâi

Folosește-le pentru a-ți decolora câteva șuvițe cât ai zice „limonadă”. E simplu ca bună ziua: trebuie doar să storci și să strecori zeama a două-trei lămâi, să pui lichidul într-un recipient cu pulverizator și să-ți împroști părul, apoi să stai la soare până se usucă (maximum 30 de minute, după care îți vei spăla părul la duș și vei aplica o mască).

Funcționează și dacă diluezi zeama lămâilor cu ceai concentrat de mușețel. Atenție, însă, dacă părul tău este blond, sucul de lămâie tinde să dea părului o tentă portocalie din cauza oxidării, deci ar fi bine să încerci celelalte metode.

#4 Apă oxigenată

Este soluția la care apelam și noi când eram mici și ne doream să obținem pe furiș o „schimbare” de culoare sau șuvițe pe care doamna dirigintă să le observe. Și funcționa… uneori (dacă nu erai brunetă cu firul gros, ca mine!)

Îmbibă câte o dischetă demachiantă în peroxid și glisează de câteva ori pe șuvițe de păr subțiri, alese strategic, din toate părțile capului, începând de lângă rădăcini și până la vârfuri. Înfășoară apoi fiecare secțiune de păr în folie de aluminiu pentru a împiedica peroxidul să fie absorbit de restul părului. Așteaptă între 40 și 60 de minute înainte să te speli pe cap cu șampon și repetă operațiunea dacă vrei o evidențiere mai clară.

#5 Apă oxigenată + bicarbonat de sodiu 

Cele două ingrediente amestecate până se obține pastă pot deschide părul cu una până la două nuanțe. Ai nevoie de 120 de grame de bicarbonat de sodiu și 3 linguri de peroxid de hidrogen, adică apă oxigenată de la farmacie. Dar nu te grăbi să aplici compoziția pe păr fără a-ți face un test în prealabil, ca atunci când folosești un produs de colorare din comerț. Ai de-a face cu substanțe chimice destul de puternice, iar dacă nu ai mai intrat în contact cu acestea, e posibil să te trezești cu reacții alergice.

De asemenea, ar fi bine să începi prin a procesa o singură șuviță de păr, pentru a vedea cum reacționează amestecul pe părul tău (diferă de la o persoană la alta). Verifică rezultatele la fiecare 10-15 minute și notează cam de cât timp este nevoie pentru a ajunge la nivelul ideal. Apoi poți trece la aplicarea întregului amestec pe păr, ca și cum ai folosi o mască de îngrijire – poți utiliza o perie cu peri sintetici sau un pieptene pentru a distribui uniform decolorantul.

Timpul de așteptare variază între 30 și 60 de minute, în funcție de grosimea și culoarea naturală a părului. După expirarea timpului, spală-ți părul bine cu șampon, apoi aplică o mască hidratantă, dat fiind că ingredientele folosite tind să usuce părul destul de sever. Folosește o cască de duș din folie de plastic pentru a forța cuticula să absoarbă cât mai eficient masca.

Și se făcu lumină

Odată ce ai reușit să reglezi nuanța, pune-o în lumină!

★Matrix Total Results Hello Blondie Shampoo★ 39 lei

★John Frieda Go Blonder Lightening Shampoo★ 28 lei

★Goldwell Dualsenses Blondes & Highlights Mask★ 43 lei

★Kérastase Blond Absolu Sérum Cicanuit★ 184 lei

★Kevin Murphy Shimmer Me Blonde Repairing Shine Spray★ 154 lei

Foto: iStock, PR.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.