Este lampa UV nociva?

Expunerea la lumina ultra-violetă este de mulţi ani subiect de controverse; mulţi susţin că ar putea fi o cauză a apariţiei cancerului de piele. Însă multe sunt şi femeile care folosesc frecvent, cu bună ştiinţă, acest tip de lumină, pentru a-şi asigura o manichiură impecabilă şi rezistentă. Ce să mai credem? 

Ce spun datele?

Expunerea bilunară la lumina ultravioletă echivelează cu unul-două minute de expunere în plus la soare, arată Doug Schoon, autorul lucrării „Structura unghiei şi chimia produsului”. Unul dintre studiile făcute de câţiva experţi a scos la iveală că expunerea controlată la aceste surse de lumină nu ar fi un pericol pentru piele, dar pentru siguranţă, dermatologul Marina I. Peredo rămâne la părerea că ne putem face manichiura în condiţii optime dacă aplicăm o cremă cu factor de protecţie minim 30, deoarece „expunerea este totuşi… expunere!”. 

La fel de importantă, însă, este calitatea manichiurii. Cu alte cuvinte, dacă ai apelat la un profesionist, şansele ca manichiura ta să se deterioreze repede, obligându-te să îţi refaci des unghiile, şi deci să te expui şi mai des radiaţiilor. Ai (sau vrei) o lampă UV acasă? Sigur că e rentabil să te ocupi singură de manichiură, dar nu te lăsa tentată să îţi faci unghiile frecvent; la urma urmelor, unghiile cu gel şi oja semipermanentă s-au inventat pentru ca manichiura să ţină mult (dacă vrei modele noi la 2-3 zile, tot lacul clasic, foliile sau stickerele sunt de preferat). În plus, pilirea frecventă a unghiilor şi temperatura înaltă la care gelul ajunge în cursul uscării deteriorează grav unghiile.

Lampa VS. lumina naturală

Dermatogolul Robert Sayre, cel care a creat sistemul de gradare a facotului de protecţie solară, întăreşte opinia lui Schoon, spunând că ar trebui să ne facem mai mult probleme pentru expunerea la soare în drum spre/dinspre salonul de manichiură, decât pentru cele câteva minute sub lampa pentru unghii. Totodată, mai spune Sayre, mâinile ar fi cel mai puţin expuse radiaţiilor UV, în comparaţie cu alte zone ale corpului, în care ne alegem frecvent cu arsuri solare (ten, umeri, spate, braţe, etc.).

Verdict: în regulă!

Conform „Professional Beauty Association”, o entitate non-profit ce reprezintă de mai bine de 100 de ani industria de frumuseţe, nu avem de ce să ne facem griji: „Gelurile au fost folosite în siguranţă de zeci de ani. Ultima generaţie de geluri este mult mai sigură şi mai bună ca niciodată. Studii independente au scos la iveală faptul că lămpile UV sunt sigure, echivalentul câtorva minute de expunere la lumina solară”. 

CITEŞTE ŞI: Trenduri în manichiură pentru vara 2014

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.