Efectul antioxidantilor asupra tenului

 Ai mai auzit de antioxidanţi înainte… dar ce sînt ei de fapt? De ce sînt ei atît de buni pentru piele? Şi mai ales… care dintre ei? O să-ţi explicăm.

Atunci când te expui la soare, poluare, temperaturi extreme – sau chiar după o seară sălbatică în club – organismul tău este predispus şi poate crea nişte compuşi dăunători, numiţi radicali liberi. Aceşti duşmani  se leagă de fiecare atom sănătos din corpul tău, deteriorîndu-i, favorizînd astfel instalarea problemelor pielii (iritaţii, riduri, aspect tern). Aici intră în scenă antioxidanţii – prima linie de apărare în neutralizarea radicalilor liberi. Şi pentru că orice rezolvare începe cu descoperirea sursei, am identificat obiceiurile care-ţi ameninţă pielea, pentru ca apoi să găsim antioxidanţii care pot preveni şi remedia daunele.
 

Efectul poluării

Locuieşti într-un oraş mare? Ce poate fi mai enervant decât traficul la ore de vârf? Gazele de oxid nitric pe care maşinile îl produc. Alături de „amicii” radicali liberi, oxidul nitric dăunează ADN-ului pielii, făcînd-o aspră şi sensibilă.
Antioxidant: Ceaiul verde sau alb este un remediu excelent pentru pielea expusă factorilor externi; atunci când sunt aplicate pe piele, ceaiurile neutralizează radicalii liberi înainte ca aceştia să penetreze şi să facă rău. „S-au dovedit a fi cei mai puternici antioxidanţi cu putinţă”, arată dermatologul newyorkez Macrene Alexiades.
 
 

Importanţa protecţiei zilnice

Nu foloseşti zilnic cremă cu SPF, mai ales dacă soarele nu este atât de puternic, nu-i aşa? Atenţie, atunci când ultravioletele penetrează pielea, radicalii liberi distrug colagenul şi elastina, în timp ce melanocitele cresc producţia de pigment, spune dr. Alexiades. Rezultatul: linii fine, riduri şi pete maronii. Crema de protecţie solară este esenţială, dar dacă nu e perfect aplicată, funcţionează cel mult ca o fereastră de sticlă, nu ca un perete de oţel, completează dermatologul newyorkez Fredric Brandt.
Antioxidant: Vitamina C „măreşte factorul de protecţie propriu pielii, estompează petele şi stimulează colagenul!, susţine Steve Missler, cercetător principal în cadrul Artistry Skincare. Încă ceva: Vitamina C este instabilă dacă nu este asociată cu vitamina E!
 

Alcoolul face ravagii

„Pe măsură ce ficatul tău metabolizează alcoolul, el produce inflamaţii, creând în acelaşi timp radicali liberi ce duc la deshidratare şi vase de sînge sparte”, explică Dr. Brandt. Distracţia peste măsură scurtează în acelaşi timp intervalul de timp pe care corpul tău îl are la dispoziţie să se refacă prin somn, completează Alexiades.
Antioxidant: Sulforaphane – se găseşte în broccoli şi stimulează sistemul natural antioxidant al corpului, avînd proprietăţi anti-inflamatoare şi detoxifiante, spune Missler. (Leguma în sine este un bun remediu pentru mahmureală).
 

Sport extrem

Atunci cînd pielea este expusă la temperaturi extreme, în organism are loc o reacţie naturală, care creează radicali liberi ce pot ataca bariera de umezeală a pielii, spune Anthony Gonzalez, Senior manager al diviziei de Skincare în cadrul Avon R&D. 
Antioxidant: Vitamina E nu numai că neutralizează radicalii liberi, dar ajută şi la susţinerea membranelor celulare, refăcând bariera, prima linie de apărare în prevenirea deshidratării.
 

Spa pentru ten

Constaţi că pielea ta nu mai are fermitatea şi strălucirea de altădată? Poate fi o cauză a trecerii anilor, dar şi a privării de nutrienţi esenţiali.
Antioxidant: Quinoa este foarte bogată în proteină, vitamina E, zinc şi mulţi alţi super-nutrienţi, Quinoa este un puternic antioxidant cu proprietăţi regeneratoare (datorită lizinei). Totodată, acesta stimulează eliberarea oxigenului în sânge, îmbunătăţind aspectul pielii.
 

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.