De ce trebuie sa ai un parfum cu note de iris

Când vrei să miroși aparte… tot ce trebuie să faci este să alegi un parfum cu note de iris.

Dacă vreodată ți s-a pus pata pe un parfum și nu îți explici ce anume te-a atras la el, există șanse mari ca acesta să fi conținut iris – o floare aproape fără miros și, în mod ironic, secretul unui parfum îmbietor. În continuare, îți dezvăluim secretul misterioasei note de iris, dar și alte acorduri cheie, care stau în umbră…

Ce face irisul atât de special?

Puținele specii de iris care au o aromă pot emana un miros discret, ușor pudrat, însă acesta este unul dintre cele mai scumpe materiale brute din paleta parfumierului, deoarece aroma este derivată din rădăcina florii, care trebuie să fie uscată și maturată pentru o perioadă de cel puțin trei ani, asemenea vinului, înainte de a fi măcinată într-o pudră și distilată în ulei, pentru ca apoi să fie folosită.

Acest ingredient, denumit orris, se solidifică într-un „unt” ce poate costa greutatea sa în aur sau chiar mai mult. Până de curând, irisul era cel mai frecvent folosit în plan secundar pentru a oferi parfumurilor o bază solidă, căldură, însă mai nou, ingredientul iese la lumină ca o notă majoră, constituindu-se într-o aromă opulentă, în parfumuri precum Fucking Fabulous de la Tom Ford (1317 lei la Beautik) sau Prada Infusion d’Iris (EDP 100 ml, 580 lei la Sephora) ori Chanel No.19 (EDP 100 ml, 450 lei)

„Este prețios”, remarcă parfumierul Stephen Nielsen. „Ceea ce face acest ingredient este echivalent cu ce înseamnă un diamant pentru un colier – îi oferă strălucire.” Traducere: mirosul multi-fațetat, proaspăt, floral, lemnos, pudrat și cremos în același timp – e cu totul neobișnuit, dar indiscutabil minunat.

Fata „cool” revine

În 2018, vanilia greoaie și notele fructate super-dulci, care au fost considerate sexy o bună bucată de vreme, au început să cam iasă din cărți. Parfumurile care miros mai natural – și totuși sofisticate și feminine – încep să se remarce tot mai mult. Irisul, mai mult decât oricare altă floare, se încadrează în acestă categorie. „Atunci când creăm parfumuri, mereu căutăm o calitate adictivă,” spune Nielsen. „Una dintre metodele prin care se făcea asta presupunea folosirea notelor care miroseau a prăjituri, dar evoluăm către acorduri mai misterioase, care te fac să spui „Wow, ce e asta?” și să vrei să-l mai miroși o dată.”

Grație evoluției parfumurilor cu rășini și mosc din ultimii ani, am început să acceptăm notele mai nefamiliare, mai întunecate și mai carnale. „Irisul e ușor erotic,” spune Nielsen, referindu-se la faptul că are acel miros de sol, dar și intim.

E tentant să miroși diferit

Unul dintre cele mai convingătoare motive pentru a purta un parfum cu note de iris este acela că este o notă complexă și neobișnuită. Spre deosebire de trandafir sau iasomie, nu se regăsește în milioane de parfumuri. Nu este nici ușor recognoscibil, deci atunci când cineva îl miroase pe pielea ta, nu face imediat asocierea cu ingredientul. „E foarte mistic în sensul ăsta,” spune Robert Gerstner, expert în parfumuri. Floarea înflorește în mod obișnuit doar o dată pe an, pentru câteva săptămâni. „Apoi dispare,” spune el. „De asta, acordul cu pricina e atât de evaziv.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.