Curățarea feței, cel mai important pas al îngrijirii

Curăţarea feței este etapa-cheie din ritualul de îngrijire a tenului mixt sau gras /cu tendinţe de îngrăşare, dar cel mai mult contează produsul, şi implicit metoda aleasă…

Tenul gras poate fi considerat o problemă foarte serioasă dacă vine la pachet cu neplăceri precum acneea, punctele negre sau albe, strălucirea excesivă a tenului, pete, etc. Dar cum astfel de manifestări sunt foarte… la „îndemînă”, trebui să acorzi pielii tale o atenţie sporită, pentru a ţine lucrurile sub control. Iar curățarea feței este cheia…

Cine e de vină?
Conform European Women’s Beauty Care Survey, un studiu derulat în anul 2008, peste 40% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani se confruntă cu puncte negre şi pete la nivelul tenului. Dermatologii au o explicaţie incredibil de simplă pentru aceste cifre: jumătate dintre problemele tenului nu sunt cauzate de „destin”, ci îşi au originea în îngrijirea incorectă a pielii, curățarea feței fiind unul dintre capitolele la care majoritatea femeilor greșesc.

Studiile efectuate de-a lungul anilor au scos la iveală că tenul gras se maturizează într-un ritm mai lent decît celelate tipuri de piele.

Alimentaţia face diferența
Consumul de alimente grase (prăjite) sau de tip fast-food, excesul de ciocolată şi privarea de apă pot agrava situaţia tenului gras, stimulând producţia de sebum în exces, iar strălucirea necontrolată a feţei e doar o mică parte din seria de probleme la care te expui. De aici şi pînă la erupţiile sub formă de coşuri sau acnee nu mai e decît un pas. Mănâncă cît mai multe fructe şi legume proaspete, „premiază-te” cu dulciuri cît mai rar şi bea minim 2 litri de apă pe zi pentru a favoriza eliminarea toxinelor.

Ritual ideal
Atunci când ai tenul gras, ignorarea etapei ce presupune curățarea feței / demachierea înlesneşte calea către „complicaţii” precum coşuri, puncte negre şi chiar acnee. Grăsimea produsă de glandele sebacee absoarbe toate impurităţile cu care are contact (praf, transpiraţie, machiaj), iar „repaosul” prelungit al acestora nu face decât să astupe porii, generând coşuri, acnee, etc. Curăţă-ţi faţa zilnic, atât dimineaţa cât şi seara, indiferent dacă te-ai machiat sau nu, folosind produse destinate tenului gras, care sunt mai blânde şi previn astuparea porilor. Totodată, nu uita că – dintre toate tipurile de ten, cel gras are nevoie cel mai mult de intervenţia unei loţiuni tonice după curăţarea feței, pentru a diminua secreţia de sebum.

Atitudinea corectă
Atacarea coşurilor, hidratarea necorespunzătoare (înainte de închiderea porilor), curățarea feței cu produse ori metode nepotrivite, alegerea produselor de machiaj contraindicate în cazul tenului gras, etc., sunt detalii de o importanţă deosebită în îngrijirea tipului tău de piele. Agresarea pielii cu scopul de a neutraliza un coş se lasă nu doar cu semne vizibile (chiar mai grave decît coşul în sine), ci şi cu contaminarea pielii încă neafectate de coşuri, lucru valabil şi în cazul în care te grăbeşti să aplici crema hidratantă imediat ce ţi-ai curăţat faţa, atunci când porii sunt încă deschişi. În ceea ce priveşte machiajul, zicala „un cui scoate pe altul” nu se aplică, întrucît folosirea unui fond de ten pe bază de ulei pe un ten gras nu-ţi va oferi nici una dintre satisfacţiile pe care le aştepţi de la un fond de ten: acoperire, uniformizare sau aspect natural.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.