Cum scap de petele pigmentare?

Prevenția este, evident, cel mai bun sfat pe care ți-l pot da, iar pentru a te feri de pete pigmentare, regula de aur este să te protejezi de soare.

Despre petele pigmentare, nu e mare lucru de spus; colorarea neuniformă a pielii afectează ambele sexe, indiferent de culoarea pielii. Procesul este destul de simplu, în sensul că petele apar de cele mai multe ori ca o reacție de apărare a organismului, manifestată printr-un exces de melanină – o substanță produsă în profunzimea pielii și trimisă automat în zonele în care se detectează o agresiune asupra pielii. Cum ar fi arsurile solare, cunoscute și ca bronz natural.

Excesul de melanină ivit la suprafața pielii poate fi pus pe seama mai multor factori. iar când acest proces depășește anumite limite, apare hiperpigmentarea, care se poate manifesta sub formă de:

  • MELASMĂ (din cauza dezechilibrelor hormonale),
  • CLOASMĂ (în perioada sarcinii),
  • LENTIGO (vârstă înaintată, expunere îndelungată/neprotejată la soare, afecțiuni hepatice) sau hiperpigmentarea post-inflamatorie, manifestată prin apariția de pete în zonele în care au fost răni, acnee, al cărei aspect poate fi agravat în urma expunerii neprotejate la soare.

Fiecare dintre aceste forme ale hiperpigmentării necesită un remediu aparte, și de aceea, părerea unui dermatolog este absolut necesară în identificarea tratamentului potrivit, în funcție de cauza și natura hiperpigmentării. În cazul melasmei se recomandă hidrochinona, acidul azelaic, corticosteroizii și tretinoina, iar ca proceduri se poate recurge la micro-peeling și IPL. Cloasma, în schimb trece de la sine după o anumită perioadă de la naștere.

Cât despre hiperpigmentarea post-inflamatorie, se impune intervenția imediată (și prevenția joacă un rol crucial: nu-ți mai ataca coșurile și nu te expune la soare, poartă SPF în fiecare zi, dar mai ales când stai la plajă), cu substanțe precum acidul glicolic, retinoizii, acidul Kojic, dar și hidrochinona și acidul azelaic. Tratamentele profesionale recomandate includ microdermabraziunea și lumina intens pulsată. De asemenea, un supliment alimentar pe bază de vitamina C ar putea avea un efect antioxidant major.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.