Cum să decodezi eticheta unui serum facial

E timpul să afli ce conține (sau ce ar trebui”) prețiosul tău serum facial…

… sau momentul acela în care poți în sfârșit să recunoști că habar nu ai ce naiba e acidul hialuronic. De  Laura Capon

Ca să-l parafrazez pe Michael Scott, autorul meu preferat de ficțiune, unele lucruri trebuie să ne fie uneori explicate ca unor țânci de cinci ani, iar asta include și categoria ingredientelor pentru îngrijirea pielii.

Cu  așa denumiri și concentrații complexe (niacinamidă 10% + zinc 1%, așa și?), ai zice că reciți o incantație mistică, mai degrabă decât să pui în aplicare rutina de îngrijire a pielii.

Pentru a dovedi că nu-ți trebuie o diplomă de chimist pentru a ști ce e acela acid salicilic, ca să nu mai vorbim de ce anume poate acesta să facă, am analizat pentru tine cele mai populare ingrediente regăsite în serumuri – începând cu efectul acestora și terminând cu ordinea ideală în care ar trebui să fie aplicate pentru maximă eficiență. Așa că pregătește echipamentul de laborator, îmbracă halatul și poftim la o lecție de chimie la care nu vei adormi… sper.

Vitamina C

E ceva firesc să apelăm la citrice atunci când simțim că ne paște o răceală, dar beneficiile vitaminei C în materie de îngrijirea tenului sunt mult mai palpabile de-atât.

Acestea includ iluminarea nuanței pielii, decolorarea petelor închise și reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine. De fapt, însăși Paula Begoun, fondatoarea Paula`s Choice, care și-a dedicat mai bine de 35 de ani din viață demistificării ingredientelor complexe, o numește „o adevărată eroină a îngrijirii pielii.”

Acest lucru se datorează abilității acesteia de a „servi pielii drept scut în fața efectelor vizibile ale stresorilor din mediul înconjurător, inclusiv cei ce țin de poluare și alte tipuri de daune produse de radicalii liberi.”

Vitamina C este un antioxidant pe care ar trebui să-l folosească toată lumea, indiferent de vârstă sau de tipul de piele. O poți considera recipientul perfect pentru mărul tău proaspăt feliat. Fără acesta, odată expus la aer, mărul tău va deveni maroniu și veșted, dar folosind protecție, acesta nu va arăta dezgustător la gustarea de la ora 11.

Cum o folosești

În vreme ce vitamina C este disponibilă în numeroase produse, un serum facial ar fi de departe cel mai eficient și ar fi ideal să fie aplicat în cursul dimineții, după curățare și înainte de hidratare și aplicarea cremei cu SPF.

 

Acid hialuronic

Când sunt nevoită să aleg între mai multe ingrediente, acidul hialuronic este cel din care refuz să mă despart. Acesta este – prin lipsa unei analogii mai bune – Prințul Filip pentru regina Elisabeta a II-a a mea. „[Acidul hialuronic] se găsește în mod natural în corpurile noastre și în pielea noastră”, explică Debbie Thomas, cosmetician expert. „Funcția sa principală este de a reține apa și de a menține țesutul umed și lubrifiat.

Face acest lucru atrăgând H2O la sine (ca un burete), ceea ce să împiedică umezeala să se evapore.” În ciuda denumirii de „acid”, nu vei experimenta niciun efect secundar sau agravant după ce utiliza, spre deosebire de alți acizi exfoliatori. În schimb, acesta acționează ca un magnet, atrăgând umezeala în pielea ta și, cel mai important, păstrând-o blocată înăuntru. Asemenea vitaminei C, beneficiile acidului hialuronic pot fi văzute de toate tipurile de piele și vârstele. Îl poți folosi pe lângă produsul hidratant dacă ai pielea uscată.

Cum îl folosești

Poate fi aplicat de două ori pe zi, după curățarea feței și înainte de orice alt produs de skincare sau serum facial. Aplică-l pe pielea umedă pentru a sigila umezeala, în loc să extragă umiditatea deja existentă din profunzimea pielii, și să o usuce.

 

Niacinamidă

Îndată ce reușești să-l pronunți (ni-a-ci-na-mi-dă), ești deja la jumătatea drumului. Pentru ne explica de ce e capabilă, am stat de vorbă cu Daniel Issacs, director de cercetare în cadrul Medik8.

„Cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacinamida este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare în materie de îngrijirea pielii. Ideală pentru tratarea coșurilor, aceasta poate suprima răspunsul inflamator al pieli, calmând roșeața și imperfecțiunile. ” Pe lângă faptul că ajută pielea predispusă la coșuri și roșeață, este de asemenea indicată în cazul persoanelor care suferă de pigmentare nedorită, „deoarece poate bloca transferul pigmenților de melanină în celulele pielii, încetinind procesul”, explică Isaacs.

De asemenea, ameliorează sănătatea pielii prin întărirea barierei epidermice. Practic, niacinamida este cea mai tare din parcare, în timp ce, da, tipurile de piele predispuse la acnee vor beneficia de aceasta, și pielea mai închisă la culoare și predispusă la hiper-pigmentare ar trebui să o adauge în rutina sa de îngrijire.

Cum o folosești

Niacinamida poate fi aplicată de două ori pe zi, odată dimineața și încă o dată înainte de culcare. Folosește-o după curățare (și după orice al produs pe bază de acid hialuronic) și înainte de crema hidratantă sau SPF.

 

Acid salicilic

În cazul în care petele sunt preocuparea ta principală, niacinamida poate fi aliatul ideal, dar fără acid salicilic în arsenalul tău, nu ai nicio șansă. „Este unul dintre ingredientele care au dovedit cel mai des eficiență în reducerea erupțiilor, decongestionarea porilor și îmbunătățirea hidratării”, explică Begoun. Acidul salicilic este un acid beta-hidroxid (BHA), ceea ce înseamnă că este un exfoliant super-blând, „ajutând celulele pielii să se reînoiască la fel cum au o făceam când eram mici”, explică Begoun.

Pe măsură ce îmbătrânim și cu atât mai mult dacă ești predispusă la erupții acneice, pielea nu se poate exfolia în mod natural de la sine. „Acolo intervine acidul salicilic pentru a ajuta pielea să se comporte din nou ca în tinerețe.” Cu abilitatea sa de a se strecura în liniște și de a goli un por, Begoun recomandă acid salicilic persoanelor cu ten gras sau predispus la acnee, dar adaugă că poate fi util și pentru reducerea roșeții în cazul pielii sensibile.

Cum îl folosești

Indiferent dacă folosești un toner sau ser pe bază de acid salicilic, aplica-l după curățare. Poți aplica  până la două serumuri simultan, astfel încât, dacă este necesar, poți utiliza niacinamidă după acidul salicilic.

 

Acidul glicolic

Adică cel pe care îl aplici în fiecare seară, dar încă nu știi ce este. „Acidul glicolic provine dintr-o familie de acizi cunoscuți sub denumirea de acizi alfa-hidroxizi”, explică Thomas. „Este un exfoliant care provine din trestia de zahăr și are cea mai mică dimensiune moleculară din toate AHA-urile, ceea ce înseamnă că poate pătrunde mult mai adânc în piele.”

Această penetrare profundă (nu, nu ai sărit în secțiunea de Sex) înseamnă că poate „descompune substanța asemănătoare lipiciului care ține celulele moarte de la suprafața pielii împreună”. Netezește pielea și, după cum remarcă Thomas, „utilizarea acestuia pe termen lung [poate] reduce pigmentarea, ajuta la reducerea congestiei și coșurile și netezește liniile fine.”

Începe cu un demachiant glicolic pentru a vedea cum îl tolerează pielea, înainte de a trece la toner. Dacă pielea ta se înroșește sau dă un semn de disconfort, s-ar putea ca penetrarea profundă să fie prea mult pentru tine (scuze, nu m-am putut abține) – încearcă un exfoliant acid mai blând, precum acidul lactic lactic, care exfoliază doar suprafața superioară a pielii.

Cum îl folosești

Acidul glicolic, ca orice toner exfoliant, trebuie utilizat direct după curățarea pielii  și înainte de a aplica celelalte serumuri și creme hidratante. Îl poți folosi de trei sau patru ori pe săptămână.

 

Add to basket…

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.