Cum restabilești pH-ul pielii

pH-ul pielii tale trebuie să se mențină în echilibru.

pH este acronim pentru Hidrogenul potențial și se referă la nivelul de aciditate al substanțelor pe piele. Dar dacă nu cumva ai acasă un laborator în toată regula, există alte metode de evaluare a acestuia; pielea uscată sau predispoziția la erupții sunt semne care indică faptul că pH-ul pielii a luat-o razna. Află cum îi restabilești echilibrul.

Un nou standard

Probabil că ultima dată când te-ai gândit la echilibrul pH-ului erai la lecțiile de chimie în școala generală, dar atunci nu știai că starea pielii tale depinde de acesta. O scurtă recapitulare: pH-ul se referă la nivelul de aciditate și alcalinitate, 1 fiind cel mai acidic iar 14 cel mai alcalin (7 neutru). Bariera de protecție a pielii se comportă optim la un nivel acidic 5.5. „La acest nivel, pielea își menține hidratarea și o ferește de infecții și iritanți”, susține Rosemarie Osborne, cercetător colaborator în cadrul P&G Beauty. Însă obiceiurile zilnice (chiar și cele simple, precum banala spălare a feței), pot face ca pH-ul pielii tale să se îndepărteze de numărul magic.

Este pH-ul pielii tale în regulă?

Un ten bine echilibrat este neted, hidratat și suplu. Dacă ești mai degrabă în tagma celor ce se plâng de piele sensibilă, aspră și predispusă la erupții, tratează-ți tenul folosind aceste sfaturi de la dermatologi, și așteaptă-te la îmbunătățiri majore, sau chiar … perfecțiune, în numai două-patru săptămâni.

Un alt motiv să-ți monitorizezi pH-ul: femeile cu un nivel cronic superior al pH-ului au mai multe riduri decât cele cu tenul echilibrat, mai acidic, arată un studiu publicat în British Journal of Dermatology.

Ai grijă la apă

H2O, cu pH-ul 7, face pielea mai alcalină. Hidratează bine după curățare pentru a reechilibra bariera, recomandă Sherry Ingraham, dermatolog în Texas.

Ferește-te de săpun

Cele mai multe dintre săpunurile solide conțin detergenți duri care îndepărtează deopotrivă murdăria și lipidele protectoare ale pielii. Evită ingrediente precum sodium -stearate, – palmate, – tallowate și – palmitate, și alege soluții destinate curățării feței.

Trateaz-o delicat

Curățarea și exfolierea din exces de zel pot crește nivelul pH-ului. Folosește un aparat pentru curățarea pielii, care să curețe și să îndepărteze cu blândețe celulele moarte, folosind un nivel ideal de presiune.

Mai ușor cu acizii

Este super-tentant să devii pasionată de peeling-urile cu acid glicolic, dar acestea pot face ca pH-ul pielii tale să scadă. Dacă te confrunți cu roșeață sau ten sensibil, acordă tenului o pauză de trei până la șapte zile între proceduri.

Doar cu SPF

Mai ales vara… Atunci când pielea este arsă de soare, apa din organism încearcă să o calmeze, iar în acest proces, nivelul pH-ului crește, și astfel bariera pielii își pierde puterile protectoare și reparatoare.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.