Cum poți scăpa de părul facial, soluții testate de un beauty editor

Părul facial nu e chiar genul de problemă cu care te resemnezi ușor. Iată ghidul complet pentru îndepărtarea pilozităților faciale (conceput de cineva care chiar le-a încercat pe toate).

Să fie limpede de la bun început: nu e nimic în neregula cu părul facial, e departe de a fi o raritate. Dar dacă ești paranoică inclusiv în ceea ce privește „puful” ca de piersică, există opțiuni și pentru asta – te asigur eu. Ca editor de frumusețe cu ceva experiență, dar și cu ceva păr facial (asta e, nu mi-e jenă să recunosc), am învățat pe pielea mea în toți anii aceștia ce înseamnă pensatul, epilarea cu ceară și desigur, laser, și-am să-ți spun totul chiar acum…

Ce stă la bază?

În primul și-n primul rând, părul facial poate avea tot felul de forme, dimensiuni, culori și densități. De la puful extra-fin de pe obraji și până la firele negricioase care delimitează scalpul și perciunii. Nu am uitat nici de firele groase, aspre și înțepătoare care răsar pe bărbie sau deasupra buzei de sus și-ți provoacă mare panică atunci când te privești în oglinda cu lupă din baia de hotel. Înainte să ți se ridice părul, este important să știi cu ce anume te confrunți, motiv pentru care am apelat la un expet în domeniu, Dr. Stefanie Williams – dermatolog și director medical în cadrul clinicii Eudelo – pentru a afla care sunt cele mai frecvente motive ale apariției părului facial în exces. Fii atentă…

Etnie și genetică

„Uneori, e pur și simplu o chestie de familie sau de apartenență la o anumită etnie,” spune dr. Williams. „Femeile cu origini mediteraneene, în partea sudică a Asiei sau Orientul Mijlociu, de exemplu, tind să se confrunte cu exces de păr facial.” Chiar dacă este cazul tău, însă, tot ar trebui să consulți un medic pentru a descoperi dacă nu e vorba și de alte cauze.

Sindromul Cushing

„Deși este destul de neobișnuit, o altă explicație pentru părul facial în exces poate fi boala Cushing (în cazul căreia corpul produce o cantitate prea mare de hormoni, respectiv cortizol) sau alte dezechilibre ale glandelor suprarenale.” Fă o programare la medicul de familie / endocrinolog care-ți poate indica un test de sânge și poate stabili un diagnostic în funcție de simptome.

Dezechilibru hormonal

„Atât femeile cât și bărbații au hormoni masculini. Totuși, în cazul femeilor, dacă procentul de hormoni (masculini și feminini) este inegal, înmulțirea părului facial poate fi o consecință”, arată dr. Williams. Acesta este și motivul pentru care femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sunt mult mai expuse acestui fenomen.

Dar să trecem la soluții…

Cremă depilatoare

Mi-am epilat zona de deasupra buzei superioare încă de când aveam 14 ani, după ce-am dat iama în dulapul mamei și am descoperit produsul de la Veet. Partea bună a depilării cu ajutorul cremei este faptul că metoda e rapidă, nedureroasă și te scapă și de ultimul fir de păr nedorit. Dezavantajul? Rupe firele de păr folosind substanțe chimice alcaline care, în ciuda faptului că sunt sigure pentru piele, pot provoca iritații, în funcție de cât de sensibilă este pielea ta. N-am nicio intenție să te cicălesc, dar te rog fă testul pe o porțiune mică de piele înainte.

DA! Mai eficient pe zone reduse ca dimensiuni și pilozități fine

NU!  Dacă ai erupții active sau pielea ta este sensibilă și predispusă la înroșire

Epilare cu ceară

Această metodă este cel mai bine să fie aplicată de o profesionistă, întrucât saloanele folosesc cele mai delicate formule pentru față, dar este foarte eficientă – cu o singură bandă cerată poți spune pa-pa acelor perciuni stil Elvis pentru până la trei săptămâni.  Însă, dat fiind că acestea vin în contact direct cu pielea, poate apărea o iritație dacă ești sensibilă. Iar unele fire nu par să vrea să scoată capul la suprafață, deci în loc să fie smulse din folicul, se rup din rădăcină, ceea ce poate duce la fire crescute sub piele. Oops!

DA! Fire mai lungi de 3 mm, sprâncene, buza superioară, perciuni.

NU! Dacă ai ten predispus la acnee sau suferi de rozaceea.

Filetare sau pensat

Smulgerea părului cu firul de ață și pensatul sunt oarecum similare dacă ne raportăm la mecanismul depilării – ambele apucă părul și îl smulg din folicul cu o singură mișcare bruscă. Cu toate că am auzit de atâtea ori mitul conform căruia „dacă smulgi un fir, vor crește 10 în loc”, te asigur că nu e adevărat. Ceea ce este real e faptul că, asemenea epilării cu ceară, filetarea și pensarea pot provoca ruperi ale firelor de păr, dar datorită contactului extrem de redus cu pielea, este foarte puțin probabil să te iriți.

DA! Puf, sprâncene, buza superioară, bărbie.

NU! Dacă intenționezi să epilezi zone extinse de păr și firele sunt mai scurte de 2 mm.

„Bărbierit” le feminin

Fie că este vorba de un aparat de bărbierit cu o singură lamă, un dispozitiv electric cu baterie sau un tratament profesional de „dermaplaning”, eu sunt mare fană a bărbieritului – este probabil cea mai simplă și mai nedureroasă opțiune dintre toate. Dar nu lipsită de urmări. Creșterea este rapidă, iar pentru că părul facial este tăiat la nivelul pielii, crește bont, nu ascuțit la vârf, ceea ce-l face să pară mai gros. Trebuie să fii foarte atentă să eviți eventuale tăieturi,„ să menții lamele curate pentru a evita infectarea foliculilor.

DA! Orice fel de păr facial – fin sau gros.

NU! Dacă ai pielea sensibilă, predispusă la acnee sau rozaceea.

Epilare cu laser

Epilarea cu laser este singurul tratament durabil pentru a minimiza creșterea. E nevoie de patru, până la șase ședințe pentru a vedea o diferență semnificativă, dar nu merge pentru orice ton al pielii sau culoare a părului. „Acesta țintește pigmentul închis de culoare din firul de păr, deci cu cât este mai mare contrastul între păr și piele (ex. păr închis și piele deschisă), cu atât rezultatul este mai bun,” explică dr. Williams. Of, și nu e permanent: „Trebuie să te aștepți la ședințe pentru întreținere,! Mai adaugă acesta.

DA! Fire de păr închise la culoare, în speciale cele groase și aspre.

NU! Unele tipuri de lasere nu sunt potrivite pentru pielea închisă de culoare, va fi nevoie de evaluare.

Electroliză

Electroliza este în prezent unica metodă de a scăpa permanent de păr,, dar nu e chiar floare la ureche. „Un ac fin este inserat în fiecare folicul de păr. Apoi emite un curent electric pentru a distruge foliculul,” spune dr. Williams. Vei avea nevoie de două-trei tratamente pentru a stopa creșterea , și poate fi dureros (acul este inserat în mod repetat în față, de fapt și de drept). Fă-ți programare la un specialist cu experiență și recomandări bune.

DA! Orice nuanță de piele sau culoare de păr

NU! Dacă ai de „defrișat” o zonă extinsă de piele, această metodă este potrivită doar pe suprafețe mici.

Foto: Imaxtree.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.