Cum obții cea mai sexy culoare pentru părul tău

Fie că ești deja membră a clubului „vopsitelor” sau doar o novice timidă, un lucru e sigur: colorarea părului nu-i o treabă ușoară. Da, poți avea aventuri de-o noapte cu un nuanțator (și chiar îți recomandăm câteva astfel de escapade coloristice dacă nu știi exact cum ți-ar sta cu o anumită culoare de păr), dar dacă vrei o schimbare de look de durată, trebuie să te asiguri că ai luat decizia corectă – pentru că nu doar imaginea ta ar putea avea de suferit, ci și părul.

Aici intrăm noi în scenă: te vom ajuta să-ți găseșți culoarea pereche, împărtășindu-ți totodată câteva secrete în ale colorării podoabei capilare, astfel încât părul tău să poată „zâmbi” mândru, exact ca-n reclamele la vopseaua de păr.

1. Primul indiciu: culoarea naturală

În mod paradoxal, așa cum fetele cu părul ondulat ar da orice să aibă părul lins, lucru de neînțeles pentru cele cu părul drept, și blondele se vor brunete, și invers!

Dar asta nu înseamnă că le-ar sta și bine, pentru că părul se „asortează” din naștere cu pielea!

Iată ce elemente ar trebui să iei în calcul atunci când îți doreșți o schimbare majoră:

Ești brunetă

culoare par

Dacă ai tenul foarte închis, exclude nuanțele de blond deschis, contrastul ar fi prea mare; te poți orienta către „caramel”.

Te avertizăm însă: cu cât culoarea dorită e mai deschisă, cu atât întreținerea este mai dificilă, fiindcă rădăcinile închise își fac apariția în mai puțin de o lună, mai devreme decât ar trebui să-ți reînnoieșți culoarea.

Cea mai bună alegere:

Ai dreptate să-ți doreșți o culoare mai deschisă, fiindcă negrul abanos înăsprește trăsăturile feței.

Dacă vrei să rămâi în zonă, alege negru-violet sau negru-roșu, iar dacă vrei un look nou, mizează pe ciocolată, mahon sau castană (termeni folosiți în denumirea culorilor).

Ești roșcată

roscata natural

Culoarea părului tău vine la pachet cu un ten pretențios, însă acesta nu este un motiv pentru a fi nemulțumită de look-ul tău nativ.

Nu, nu poți trece în tabăra brunetelor și nici a blondelor platinate, însă poți migra la șatene, căutând o culoare care să stingă roșul aprins, sau poți încerca șuvițe.

Cea mai bună alegere:

Caută cuvinte precum „caramel” sau „miere” în codul de culoare de pe cutia de vopsea.

Dacă vrei o schimbare mai puțin evidentă, șuvițele sunt o idee foarte bună, în special în culori mai tari: auriu, maro, roșu, care să contrasteze cu cea naturală.

Ești șatenă

satena natural

Te numeri probabil printre cele mai fericite femei, pentru că îți poți colora părul în fel și chip, dacă pielea ta se înscrie în categoria tenului mediu.

Totuși, ar fi bine să nu te duci la extreme, că să nu ai de furcă cu vopsitul foarte curând, când rădăcinile vor fi vizibile.

Încă un avantaj ar fi că poți obține culoarea dorită cu o vopsea semi-permanentă.

Cea mai bună alegere:

Tonurile „gurmande” precum cafea, ciocolată, miere, fac ca părul șaten (de cele mai multe ori cu firul subțire spre normal) să capete volum și strălucire.

Te poți juca și cu șuvițe mai deschise cu 2-3 tonuri sau vopsindu-ți partea de sus mai deschisă, iar cea de la ceafă mai închisă.

Ești blondă

blonda natural

Poate părea incredibil, însă blondele nu au restricții doar la negru.

Chiar dacă vrei să faci o schimbare subtilă, rămânând în rândul blondelor, ar trebui să consulți un hair stylist, pentru a-ți putea găși nuanța pereche, fără să fii nevoită să treci printr-o decolorare inutilă.

Mai bine alegi o nuanță care să dea strălucire celei naturale.

Cea mai bună alegere:

Câteva șuvițe mai deschise (nu va fi necesară decolorarea, te vei descurca cu o vopsea permanentă) și câteva mai închise decât culoarea ta naturală vor sublinia textura părului, potențând strălucirea tenului.

Dacă vrei să părăseșți pentru o vreme culoarea naturală pentru una total diferită, ar fi bine să te lași pe mâna unui specialist în domeniu, pentru că va apărea problema sprâncenelor „neasortate”.

Fie le vei vopsi/decolora pentru a ajunge la o nuanță apropiată, nu identică, cu cea a părului (e preferabil s-o faci la un salon, odată cu vopsirea), fie… te răzgândeșți!

3. Ultima dilemă: tipul de vopsea!

Răspunsul acestei probleme este, de fapt, o întrebare: culoarea către care năzuiești este apropiată sau foarte îndepărtată de cea naturală?

Totuși, dacă ești deja vopsită și vrei să ajungi la o culoare mai deschisă, vei fi nevoită să îți decolorezi mai întâi părul, operațiune pe care ar fi mai bine s-o încredințezi specialiștilor, care-ți vor putea recomanda și ce tip de vopsea ar putea prinde bine părului tău.

4. Culoare vibrantă

Întreține vitalitatea culorii părului tău folosind o gamă de produse pentru părul vopsit – șampon, balsam și mască -, acestea nu doar ajută la menținerea culorii, ci și regenerează părul postcolorare și îl întăresc pentru a face față cu brio următoarei vopsiri.

Nu-ți face griji dacă eșți abonată la un șampon reparator sau anti-mătreață, produsele din noua generație își unesc forțele pentru ca părul să fie în siguranță.

5. Acasă sau la salon?

Există femei care se vopsesc acasă de când lumea, sunt destule și cele care fac asta numai în saloanele de coafură.

În mare măsură, depinde de ține! Dacă nu te simți în stare – deși cutiile de vopsea de păr conțin absolut tot ce-ți trebuie pentru a reuși acasă, dacă ai în intenție o schimbare majoră (cum ar fi deschiderea culorii sau șuvițe), dacă ai părul dificil sau degradat și ți-e teamă să nu-l agresezi suplimentar, salonul este răspunsul.

Vei beneficia de produsele profesionale și vei lua și o lecție completă despre vopsire și tratare postcolorare, pe lângă porția de răsfăț.

Dietă pentru vopsit?

Pentru a avea un păr sănătos, numai bun de pus în valoare cu noua culoare, trebuie să faci câteva modificări în dietă: consumă acizi grași (din carnea grasă de pește), dar și zinc (proteine animale) și fier (alune, nuci, ficat, legume verzi), pentru a întări firul de păr.

Și vitamina B (carne, lactate, cereale) este vitală pentru părul tău, deoarece ea ajută la creșterea numărului de globule roșii, care trimite nutrienții către foliculii capilari.

Shopping color

Atunci când alegi nouă culoare, consulta întotdeauna catalogul de nuanțe. Culoarea pe care ți-o doreșți trebuie să fie la maximum trei nuanțe distanță de cea actuală.

De ochi frumoși

culori ochi

Dacă vrei efecte speciale, pune și culoarea ochilor pe lista argumentelor în găsirea culorii de păr potrivite.

Cele mai naturale asocieri, dacă și tenul e de acord, sunt:

 • Ochi albaștri – păr blond
 • Ochi verzi – păr roșcat
 • Ochi căprui – păr șaten
 • Ochi negri – păr închis

Alege vopseaua permanentă dacă…

 • Nuanța aleasă e mai deschisă decât cea naturală (pigmenții pătrund în firul de păr, iar peroxidul permite deschiderea culorii cu câteva nuanțe, dar și închiderea mai pronunțată).
 • Promiți să devii fidelă tratamentelor hidratante și regeneratoare pentru păr, deoarece părul colorat cu vopsea pe bază de amoniac tinde să se deshidrateze.
 • Eșți ferm convinsă că îți doreșți culoarea pentru care ai optat și nu vei dori deschiderea ei în următorii ani.
 • Ai destul de multe fire albe (poți alterna vopseaua permanentă cu cealaltă, pentru continuitate).

PONT: Părul nu trebuie să fie proaspăt spălat atunci când îl colorezi cu o vopsea permanentă. Uleiurile naturale produse de scalp între spălări îți vor proteja atât scalpul, cât și părul pe durata vopsirii, fără a afecta acțiunea culorii.

Alege vopseaua semi-permanentă dacă…

 • Intenționezi să-ți închizi la culoare părul sau doar să defineșți culoarea naturală și să-i dai strălucire ori reflexe.
 • Ai părul sensibil, cu fir subțire, deshidratat, degradat sau, pur și simplu, nu vrei să-l supui unui tratament chimic.
 • Nu eșți foarte hotărâtă în privința schimbării de look sau nu eșți sigură că-ți va stă bine (culoarea se estompează după 12-14 spălări).
 • Nu bagi mâna în foc că nu-ți vei dori să-ți deschizi părul în viitorul apropiat.

PONT: Părul tău trebuie să fie proaspăt spălat pentru a putea obține o culoare intensă. Începe prin a vopsi părul de la frunte către ceafă, pentru a te asigura că rădăcinile vor face față decolorării mai mult timp.

Citește și: Cum îți decolorezi singură părul acasă. Tips & tricks

 

Sursă foto: iStock

2 comentarii
  1. Buna, Dana! Daca parul tau este brunet, va trebui sa te decolorezi, insa daca este mai deschis la culoare (saten, castaniu), vopseaua roscata va prinde bine si fara decolorat. Totusi, culoarea va fi intensa doar daca te decolorezi sau ai parul blond. Depinde, bineinteles, si ce nuanta alegi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.