Cele mai frecvente probleme ale părului

Răspunsurile pe care le-am primit de la experți vor rezolva definitiv cele mai comune probleme ale părului.

Mătreață, vârfuri despicate și fire rebele – sunt cele mai frecvente probleme ale părului și fiecare femeie se confruntă cu acestea măcar o dată. Dar nu și de acum înainte…

„Gândește-te la părul tău ca la o bluză de mătase; dacă o îngrijești cum trebuie, va ține la nesfârșit. Mă rog, până vezi alta mai frumoasă…, dar asta e altă poveste. Dar dacă o speli cu produse nepotrivite, o speli prea des sau o pui în uscător frecvent, va începe să se decoloreze, iar materialul se va deteriora,” spune Clayton Wheeler, director artistic în cadrul Murphy Gozzard Hair Community. „Dacă este îngrijit cu produsele potrivite, periat regulat, nu este uscat /vopsit/coafat excesiv, și ai o dietă sănătoasă, părul  tău va fi în cea mai bună stare.”

Q: Am auzit că tunderea regulată a vârfurilor poate face părul să crească mai repede. Este adevărat?

A: „Nu are cum să-ți facă părul să crească mai lung”, spune hair-stylistul Barney Martin. „Totuși, dacă nu îți tai vârfurile regulat, vei fi nevoită să tai mai mult din el”, avertizează acesta. Tunderea frecventă a vârfurilor face vârfurile să pare mai pline și părul mai sănătos.

Q: Cât de des trebuie să-mi schimb peria de păr?

A: „Dacă perii acesteia sunt tociți, despicați sau îndoiți, pot deteriora firul de păr,” spune Martin. Acesta este un semn destul de clar că este momentul să investești într-una nouă.

Q: Trebuie să folosesc șampon și balsam de la același brand, sau nu contează?

A: „Clienții mei raportează cele mai bune rezultate dacă produsele din aceeași gamă sunt cumulate,” susține Paloma Rose Garcia, partener Oscar Oscar Saloons. „În plus față de recomandarea folosirii de produse din aceeași gamă, trebuie să ținem cont de schimbările de peste an, în funcție de condițiile climaterice, și să ne adaptăm ritualul de îngrijire întocmai.”

Q: Există vreo cale prin care să mă pot reîntoarce la culoarea naturală a părului meu?

A: „Hai să fim sincere… majoritatea culorilor naturale sunt terne, șterse și nu seamănă deloc cu nuanțele pe care ni le-am dori,” spune Garcia. „Dacă vrei cu adevărat să-ți vezi din nou culoarea naturală, poți alege să-l lași să crească fără să-l vopsești la rădăcină și/sau să îți provoci hair-stylistul să obțină artificial o nuanță apropiată de cea de la rădăcină.”

Q: Este rău pentru păr să-l port mereu în coc?

A: „Teoretic, da, deoarece legarea strânsă a părului poate pune o presiune prea mare pe firele subțiri de la linia scalpului, ” spune Martin. În plus „asigură-te că folosești doar elastice de bună calitate și supui părul unei tensiuni prea mari”, deoarece părul se subțiază și se rupe din cauza fricțiunii.

Q: Îmi cad ghemotoace mari de păr la duș. Este normal?

A: „Nu te speria – căderea moderată a părului e perfect normală. Cu un număr estimat între 100.000 și 150.000 de fire de păr pe scalp, e firesc să pierzi în jur de 100 de fire pe zi,” spune Garcia. „Căderea părului poate fi exacerbată de căldura excesivă a aparatelor de coafat, dar și de colorarea chimică.” Periajul capilar poate stimula vasele capilare, stimulând circulația și transportul nutrienților către stem, rădăcină și bulbul firului de păr.

Q: Mătreața cu care mă confrunt reapare tot timpul. De ce se întâmplă asta și ce ar trebui să fac?

„Mătreața este ceea ce noi numim o afecțiune recurentă,” spune dermatologul Hyse Lefkowicz. „Deși este posibil să ții sub control ambele semne vizibile (fulgii și roșeața scalpului) și simptomele (mâncărimi și disconfort) folosind produse anti-mătreață, acestea pot reveni. Folosirea șamponului anti-mătreață potrivit poate să înlăture efectiv cauza apariției mătreții: Malassezia Blobosa (un tip de ciupercă).

Din păcate, aceasta se reactivează imediat ce încetezi să folosești produsul respectiv, iar mătrața reapare. Eu recomand folosirea unui șampon anti-mătreață eficient, pe bază de ingrediente cu efect dovedit, precum zinc pyrithione (îl poți găsi pe etichete sub acronimul ZPT) și folosește-l de fiecare dată când îți speli părul. Produsele anti-mătreață precum cele de la Head&Shoulders, sunt formulate special pentru a oferi o curățare echilibrată și hidratare optimă, astfel încât  să scapi de mătreață.”

Q: Părul meu este aspru, drept și se electrizează orice i-aș face. Ce soluție am?

A:„Dacă îți speli părul – așa cum îl prezinți: aspru – în fiecare zi, cel mai probabil îl privezi de grăsimile naturale care-l ajută să se hrănească, ceea ce-l face să devină rebel,” spune Wheeler. „Încearcă să îl speli doar de 2-3 ori pe săptămână și vezi dacă se îmbunătățește situația. S-ar putea să dureze câteva săptămâni până vezi rezultate, deci perseverează”.

Q: Există vreo cale prin care părul meu să nu arate ca un cuib de păsări când mă trezesc?

A: „Înainte să te bagi în pat, perie-ți bine părul și prinde-l într-un coc lejer în creștetul capului,” spune Wheeler. Cordeluțele spiralate sunt ideale, „nu freacă și provoacă rupere, dar nici nu lasă urme de strânsoare pe păr. Când te trezești în zori, desfă cocul și trece-ți degetele prin el. Dacă ai părul scurt și se freacă de pernă în somn, folosește o față de pernă din satin pentru a preveni încurcarea părului; în plus, nu te vei mai confrunta nici cu urme pe față, iar ridurile vor fi amânate o vreme.

Q: Părul meu e gras la rădăcină și uscat la vârfuri, cum pot atinge un echilibru?

A: Te confrunți cu două probleme separate. „Rădăcinile uleioase pot fi rezultatul unei producții de sebum în exces sau este posibil să nu îți speli părul corect,” explică Garcia. „Ar trebui să folosești șampon măcar de două ori la o spălare. Prima șamponare ar trebui să dureze cam 30 de secunde, pentru a curăța părul de grăsime și reziduuri de produse de coafat. La a doua șamponare, masează delicat timp de trei minute.

Dacă părul tău este încă uleios și după asta, caută neapărat un șampon care se adresează părului gras.” Vârfurile uscate pot rezolvate cu ajutorul unei măști, cel puțin o dată pe săptămână. „Aplică balsam numai pe lungimea cozii și ține-te departe de rădăcini. Poți crea un cerc vicios, mai ales dacă folosești frecvent aparate de coafat, deoarece acest proces tinde să deshidrateze părul. Limitează uscarea sau coafarea cu placa/ondulatorul la maxim una pe săptămână.”

Q: Părul meu e lins de la natură, cum ar trebui să-l coafez?

A: Atunci când îți usuci părul, stai cu capul în jos sau folosește o perie plată, cu care să-ți piepteni părul în sus, căutând să creezi volum la rădăcină. Pentru a menține efectul, aplică și un spray pentru volum la rădăcină.

Q: Este adevărat că uscarea cu prosopul face rău părului?

A: Cu toate astea, tu o faci de fiecare dată, nu-i așa? Încetează acum. Părul este în cel mai sensibil moment al său și cel mai predispus la deteriorare, atunci când este ud. Iar frecarea cu un prosop poate fi explicația pentru firele rebele, ruperea părului și vârfurilor despicate. Este în regulă să absorbi umezeala prin tamponarea șuvițelor, dar nu încerca să îl freci; cuticula se va zdrențui.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.