Cele 10 porunci ale parului frumos

E tare greu să alegi varianta potrivită dintr-atâtea metode, produse şi trucuri de îngrijire a părului, nu-i aşa? Iată ce contează de fapt:

1. Alege şamponul potrivit pentru părul tău. E primul pas al ritualului şi cel mai important. Dacă ajungi să constaţi că părul tău nu are deloc strălucire după ce-l speli (în două etape, pentru ca rădăcinile să rămână cu adevărat curate), poate fi vina şamponului.

2. Spală-l când ţi-o cere! Nu este necesar să-ţi speli părul zilnic, nici măcar dacă este tipul „gras”. Sebumul  are şi un rol pozitiv, şi anume acela de a menţine hidratarea la nivelul scalpului, iar îndepărtarea sa exagerată poate irita pielea. Spală-l a doua zi după precedentul ritual doar când e nevoie, mai precis în zilele în care ai tras la sală sau aplicat produse de coafat; ar fi bine să nu dormi cu ele în păr. Ca o paranteză, trebuie să ştii că murdăria din păr (sebum, praf, produse de coafat) se poate impregna în pernă, pentru ca apoi să ajungă pe faţă, „hrănind coşurile”.

3. Hrăneşte-l la vârf! Cum spuneam, mai sus, sebumul are grijă să hidrateze părul la rădăcină, însă „hrana” nu ajunge până la vârf (excepţie face părul scurt). Aplică serumuri hidratante de la jumătate în jos şi insistă pe vârfuri, unde părul este deja foarte „bătrân”!

4. Tratează-l la cald! Nu cu placa sau cu ondulatorul, pentru a-l coafa, ci aplică-ţi o mască şi acoperă-ţi capul cu o cască de duş, apoi încălzeşte-o cu foehnul pentru ca formula să poată penetra cuticula în profunzime.

5. Nu-l coafa proaspăt spălat; aşteaptă măcar 12 ore înainte de a-l ondula sau îndrepta, pentru a-i da un răgaz să-şi creeze un scut minim de protecţie împotriva căldurii şi produselor de styling (ex. fixativul pe bază de alcool, care deshidratează părul!).

6. Leagă-l mai rar. Porţi zilnic părul strâns în coadă? Trebuie să te laşi! Începe prin a-l lega doar o dată la două zile sau mai rar. Îl poţi împleti, răsuci într-un coc lejer sau poţi purta bentiţă. Iar atunci când îl legi cu accesorii elastice, aplică pe ele balsam sau ulei de păr, astfel încât să fie mai blânde.

7. Trece-l pe…ulei! Este un produs miraculos şi super-versatil. Poţi folosi uleiul (natural sau dintr-o gamă de produse de îngrijire/styling) înainte de spălare, pe post de tratament intens hidratant, când părul e aproape uscat, după spălare, ca să-l hidratezi, sau pentru a-ţi usca şi îndrepta părul.

8. Fă-ţi o tunsoare de calitate! Totul începe de aici: dacă forma tunsorii te avantajează, e uşor de aranjat şi nu necesită întreţinere specială, şansele să-ţi torturezi părul în fel şi chip sunt mai mici. Alege un stilist priceput si sfătuieşte-te cu el în privinţa stilului care te prinde cel mai bine!

9. Redu numărul coafurilor la domiciliu. Te-ai întrebat vreodată de ce părul vedetelor, care-şi petrec zilnic câteva ore pe scaunul stiilistului coafându-se, arată impecabil, în ciuda faptului că este constant expus căldurii uscătorului, ondulatorului şi plăcii (toate deodată!). Sigur, e şi meritul tratamentelor costisitoare pe care tot profesioniştii le aplică după aceea, dar secretul este altul: stilistul însuşi! El ştie exact cât şi cum să folosescă aparatele şi produsele (toate profesionale, dealtfel), astfel încât părul să nu sufere. Acasă, tu insişti mai mult, te asigurăm de asta, iar rezultatul nu e întotdeauna mulţumitor, nu-i aşa? Şi tot la stilist ajungi…

10. Protejează-l de soare. Nu te mai bucura că soarele îţi deschide părul la culoare, acesta este de fapt un semn al degradării. Acoperă-ţi capul la plajă şi foloseşte spray-uri UV-protectoare pentru păr. Totodată, fereşte-te de produsele pe bază de alcool; în contact cu soarele, deshidratează şi decolorează părul.

Oare sunt de ajuns toate astea pentru a avea un păr sănătos? Încearcă să respecţi decalogul Cosmo şi vei vedea îmbunăţiri în mai puţin de-o lună!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.