Ce tip de ten ai si cum sa il ingrijesti

 

Pentru o îngrijire optimă şi un look perfect trebuie să ştii ce tip de ten ai şi cum să îl îngrijeşti. În plus, în funcţie de diferiţi factori interni şi externi precum genele,  stresul, dieta, medicamentaţia, fluctuaţiile hormonale, etc., tipologia tenului tău se poate modifica în decursul câtorva luni. Şi asta este absolut normal!

Tipul tenului este stabilit în funcţie de cât de mult ulei produce pielea, astfel sunt în total 5 categorii: normal, gras, sensibil, mixt şi uscat.

Caracteristici şi îngrijire pentru tenul gras

Tenul gras este lucios, în special în zona T, ai porii măriţi şi tenul este predispus la apariţia punctelor negre şi altor iritaţii datorită producţiei mari de uleiuri ale glandei sebacee. Partea bună ar fi că persoanele cu tenul gras „îmbătrânesc” mai frumos deoarece uleiurile împiedică formarea unor riduri adânci. În timp, mai ales după vârsta de 35 de ani, tenul se va usca treptat.

Foloseşte doar produse de îngrijire a feţei pentru tenul gras, care au propietăţi astringente şi nu au în componenţă uleiuri. Exfoliază-ţi tenul săptămânal de 2 ori pentru a împiedica apariţia punctelor negre şi a coşurilor şi hidratează-l corespunzător. În ceea ce priveşte cosmeticele, fereşte-te de cele sub formă lichidă şi foloseşte în mod regulat pudră de faţă.

Caracteristici şi îngrijire pentru tenul normal/mixt

Majoritatea femeilor au tenul normal sau mixt. Dacă tenul tău este normal are un aspect sănătos, nelucios şi nu ai probleme cu apariţia punctelor negre şi a coşurilor. Tenul mixt este problematic doar în zona T, unde are aceleaşi caracteristici precum cele ale tenului gras, dar nu la fel de puternice.

Dacă tenul normal nu cere o îngrijire specială, zona T are totuşi nevoie de o atenţie sporită în cazul tenului mixt. Foloseşte pe nas şi frunte o loţiune astringentă după ce îţi cureţi tenul şi pudră după ce aplici fondul de ten. Nici în acest caz exfolierea nu este opţională, trebuie să o faci de 2 ori pe săptămână!

Caracteristici şi îngrijire pentru tenul uscat

Majoritatea femeilor se confruntă cu această problemă ocazional şi după o anumită vârstă mai mereu. Vara tenul poate deveni uscat din cauza deshidratării în timp ce iarna se usucă din cauza frigului şi a fluctuaţiilor mari de temperatură. Femeile cu tenul uscat simt că le „ţine” pielea după ce o curăţă iar tipele care au tenul închis la culoare se mai confruntă şi cu aspectul neplăcut al cojiţelor. În plus, pielea uscată se ridează mai uşor, aşa că acordă-i toată atenţia!

În afara exfolierii regulate,  care asigură îndepărtarea straturilor de celule moarte, este indicat să foloseşti creme intens hidratante şi măşti hrănitoare de faţă. Când îţi cureţi tenul de machiaj foloseşte un demachiant sub formă de loţiune, care te ajută să eviţi senzaţia de uscăciune şi ţine la îndemână şi o apă termală în permanenţă. Iarna foloseşte la birou şi în dormitor un umidificator!

Caractristici şi îngrijire pentru tenul sensibil

Pielea sensibilă este fină şi are pori delicaţi. Tenul sensibil este uşor iritabil de condiţiile meteo, se înroşeşte, se pătează şi ai mâncărimi, de aceea companiile de cosmetice au creat linii speciale pentru problemele tale. Caută produse de îngrijire: loţiuni demachiante, creme hidratante, fond de ten, pudră, toate pentru tenul sensibil. Acestea nu conţin ingrediente la fel de puternice precum alte cosmetice pentru tenul normal.

În general în cazul tenurilor sensibile intră în componenţă ingrediente precum aloe vera, muşeţelul şi lavanda, cu proprietăţi calmante. Prepară-ţi şi tu acasă măşti de faţă naturale pentru a-ţi calma tenul sensibil!

Tu ce sfaturi adecvate de îngrijire a tenului ai pentru noi?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.