Ce nu stiai despre sampon

Deși este considerat un produs cosmetic banal, care face în mare același lucru, un sampon bine ales și corect folosit poate fi cheia către un păr frumos și sănătos. Iată câteva detalii care probabil ți-au scăpat.

  1. Un șampon trebuie ales… cu cap. Chiar dacă sunt în concentrații reduse – și chiar dacă șamponul stă pe păr doar câteva secunde înainte de a fi clătit -, ingredientele care se adresează unui anumit tip de păr sau unei condiții speciale (vopsit, degradat, etc.) pot dăuna rezultatului final. E important să-i dăm părului ceea ce ne cere, iar simpla evaluare a problemelor podoabei capilare conduce către alegerea produsului corect (iar prețul mare sau categorisirea sa ca „profesional” nu sunt neapărat indicii că șamponul este bun pentru părul tău).
  2. Curățarea este altă treabă. Deși un șampon se ocupă cu deposedarea scalpului de celule moarte, sebum, produse de styling și murdărie, se întâmplă să constați la un moment dat că părul tău pare tern și încărcat după spălare; nu ar strica să optezi periodic pentru un șampon de curățare (caută pe etichetă termenul „clarifying”), destinat strict acestei misiuni. Cât despre frecvență, aceasta depinde de culoarea părului, părul deschis la culoare (decolorat) fiind mai predispus, grație capacității sale de absorbție.
  3. Masajul este esențial. În primul rând pentru că doar astfel poți obține spuma, semn că grăsimea de pe scalp se dizolvă (dacă nu face spumă din prima, clătește și repetă șamponarea), însă masajul este important și pentru sănătatea părului, deoarece stimulează circulația sanguină, stimulând hrănirea, creșterea și regenerarea părului.
  4. Temperatura apei face jumătate din treabă. Dacă la începutul ritualului, apa caldă deschide cuticula și permite șamponului să dizolve în profunzime sebumul și rezidurile, clătirea trebuie să fie făcută cu apă cât mai rece, părul rămânând astfel neted și strălucitor, pregătit pentru pasul următor – hidratarea.
  5. Îți poți creea acasă un șampon eficient. Oricât de renumit ar fi brandul pe care îl alegi și oricât de lăudat ar fi un șampon, acesta poate conține chimicale. Pentru a le evita, îți poți prepara un produs de curățare a scalpului și părului folosind doar bicarbonat de sodiu și oțet îndoit cu apă, însă este important ca după aceea să-ți hidratezi părul cu o mască, fie ea și naturistă.

Secretul părului frumos este, fără îndoială, curățarea optimă. Vestea bună este că poate arată ca și cum l-ai fi spălat la salon, cu nici 50 de lei!

 

sampon
Foto: Manole Sava

HIDRATANT. Dove Oxygen Moisture shampooing, în set cu balsam și mască, 72 lei.

DOZA DE KERATINĂ ȘI PROTEINE. Phil Smith Luminous smooth shampoo, 37 lei (Douglas)

PENTRU PĂR DREPT. Lee Stafford Poker straight shampoo, 37 lei

PENTRU PĂR COLORAT. Douglas Hair Brilliant Colour Shampoo, 45 lei

ȘAMPON USCAT PENTRU PĂR ÎNCHIS LA CULOARE. Moroccanoil Dry Shampoo, 49 lei.

VOLUM LA RĂDĂCINĂ. Wella Professional EIMI Dry Me dry shampoo, 50 lei/180 ml.

ȘAMPON REVITALIZANT. Schauma SeaBuckthorn vital shampoo, 8,89 lei

STRĂLUCIRE INTENSĂ. L’Oreal Paris Elseve Nutri-Gloss Luminizer șampon, 17,9 lei

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.