Ce legatură există între imunitate și podoaba capilară?

E perioada aceea a anului în care se vorbește despre imunitate mai mult ca oricând, dar știai că sistemul imunitar are un cuvânt de spus și în ceea ce privește sănătatea părului tău?

Imunitatea este definită drept totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, paraziți, etc.), sau capacitatea acestuia de a rezista în fața unei infecții cu ajutorul acțiunii anticorpilor specifici, pentru a combate bolile sau orice invazie biologică nedorită. Cheia succesului acestui sistem este echilibrul (o imunitate prea puternică nu este și mai bună, ci dimpotrivă, are efecte dăunătoare asupra organismului). Iar în cazul părului, orice dezechilibru al sistemului imunitar poate declanșa sau agrava problemele acestuia. Totodată, arată specialiștii, multe dintre problemele de sănătate comune se reflectă în părul nostru.

Creșterea părului depinde de imunitate

Studiile din ultimii ani au insistat de altfel asupra faptului că sistemul imunitar joacă un rol esențial în regenerarea foliculilor de păr. Sistemul nostru imunitar poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra creșterii părului. Pe scurt, celulele imune sănătoase și active asigură regenerarea părului, în timp ce celulele imune deteriorate pot influența creșterea și pot declanșa căderea masivă a părului.

Sistemul imunitar este deosebit de complex, fiind construit din țesuturi, celule, organe. limfă, etc. Printre acestea există o clasă de celule numite celule Treg, despre care se crede că ar putea fi o cauză a pierderii părului, atunci când acestea se deteriorează.

Alopecia – tulburare autoimună

Pierderea părului poate avea multiple cauze, genetice, non-genetice și auto-imune. Din ultima categorie face parte Alopecia, cea mai frecventă tulburare autoimună, care duce la căderea masivă a părului. Aceasta poate fi de mai multe feluri, cea mai comună fiind Alopecia Areata, caracterizată prin căderea părului în smocuri concentrate mai mult pe o anumită zonă de scalp.

Există însă și alte tipuri de tulburări autoimune, precum afecțiunile tiroidiene, care pot declanșa căderea părului. Lupusul, boala Graves, psoriazisul și boala Crohn sunt câteva dintre afecțiunile autoimune care pot afecta părul, spun specialiștii.

Cum îți protejezi imunitatea și părul

Beneficiile suplimentelor alimentare pentru susținerea imunității sunt încă subiect de dezbateri aprinse, însă avem la îndemână acele măsuri universale care alcătuiesc un stil de viață sănătos, al căror efect asupra sistemului imunitar au fost dovedite, și susțin deopotrivă sănătatea părului:

  • Adoptă o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, dar și proteine. Este esențial, totodată, să îți menții greutatea ideală, dar nu prin diete draconice, al căror efect negativ asupra părului este deja bine cunoscut.
  • Fă exerciții fizice în mod regulat, acestea contribuie la sănătatea părului deoarece pun sângele în mișcare.
  • Somnul este esențial, oboseala cronică poate duce la căderea părului, fiind deseori asociată cu stresul și viața dezordonată.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.