Ce arată reacțiile provocate de produsele de machiaj

Produsele de machiaj pot provoca anumite reacții neplăcute, iată motivele…

Adăugăm în coș în neștire produsele de machiaj, dar nu ajungem să le folosim, sau se întâmplă să ne cauzeze anumite reacții, pe care fie le calificăm drept alergie, fie decidem că produsul este de proastă calitate. De la fardul iritant pentru pleoape și până la buzele uscate din cauza rujului, iată adevăratele motive pentru care produsele de machiaj te dezamăgesc – plus modalitățile prin care le poți stopa invazia.

Mascara te face să lăcrimezi

Probabil a depășit termenul de valabilitate. „Mascara expiră mai repede decât orice alt produs cosmetic – cam în trei luni de la data deschiderii flaconului”, spune chimistul cosmetic Jim Hammer. Tuburile întunecate și umede reprezintă mediul propice înmulțirii bacteriilor. În plus, cu cât mascara este mai veche, cu atât devine mai cleioasă (din cauza deshidratării) făcând particulele să se dezintegreze, pentru  ca apoi să ajungă în ochi. Programează-ți alarma de la telefon să te avertizeze că mascara are deja trei luni de la deschidere sau înscrie data cu markerul pe tub. Ai avut o infecție la ochi? Aruncă mascara și deschide alta nouă (dacă periuța acesteia este super-performantă, o poți opri, curăța și dezinfecta pentru a o folosi pe post de accesoriu independent de machiaj: pentru periajul sprâncenelor, de exemplu).

Rujul îți usucă excesiv buzele 

„Pigmenții din rujuri sunt, de fapt, pulberi solide care împiedică umectanții să pătrundă în buze”, arată Hammer. Versiunile mate sunt chiar mai pline de pudră – iată motivul pentru care îți simți buzele ca și cum ai fi aplicat o mască cu argilă. Nu trebuie să te plafonezi la o anume nuanță de la un anumit producător, o vei regăsi cu siguranță și în alte formule cu potențial hidratant, însă e foarte important ca buzele să fie optim hrănite înainte de aplicarea rujului, deci exfoliază-le și apoi folosește un balsam hidratant.

După manichiură, te iriți pe față

Pare ciudat, dar lacul de unghii reprezintă una dintre cauzele declanșării dermatitei periorbitale – o iritație facială care poate apărea în jurul pleoapelor atunci când îți atingi fața, după manichiură. „Lacurile au în compoziție solvenți și substanțe plasticizante, iritante pentru piele, spune Hammer. Caută formule „3 free”, adică fără cele trei ingrediente agresive – formaldehidă, toluen și DBP (dibutilftalat), sugerează Hammer. Mulți producători de lacuri au renunțat la ele, dar e bine să verifici eticheta înainte de manichiură.

Fardul de pleoape te „pișcă”

Din nou, probabil că nu este de vină formula (brandurile respectabile de cosmetice se asigură că produsele lor sunt dermatologic aprobate), ci mai degrabă forma. Aplicarea fardurilor sub formă de pudră este în general sortită eșecului, întrucât acesta se adună în pliuri și apoi intră în ochi, iritându-i și înroșindu-i. Renunță la formulele pudră – și astfel vei scăpa și de ochii de vampir. E adevărat că nu toate provoacă astfel de reacții, însă cea mai bună alegere rămân fardurile sub formă de cremă, care nu curg absolut deloc după aplicare.

Fondul de ten îți dă senzația de arsură de piele

Fie că tenul tău se înroșește sau se irită, poate fi din cauza bacteriilor. „Formulele lichide conțin de obicei apă. Dacă îți introduci degetele sau o pensulă în el, microbii se pot astfel multiplica”, susține Hammer. Chiar și fondul de ten compact este supus contaminării; bureții cu care vin  la pachet sunt mediul poros perfect pentru înmulțirea bacteriilor. Rezumă-te la fonduri de ten lichide la tub sau cu aplicator. Cufundarea degetelor în fondul de ten ambalat în borcan înseamnă transfer de germeni. Dacă folosești un burete, spală-l des sau înlocuiește-l săptămânal.

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.