Care sunt legile machiajului și unde poți trișa

Cele mai multe dintre legile machiajului sunt făcute pentru a nu fi încălcate, dar există câteva excepții.

Scrise ori nescrise, legile machiajului sunt rezultatul multor ani de experimente în urma cărora machiajul a ajuns la performanța pe care o dovedește astăzi. E drept, unele pot fi ocolite…

Legile machiajului au rostul lor și nu ar trebui ignorate, dacă vrei ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor tale. O primă regulă este, ei bine… demachierea, în sensul că, oricât de bune ar fi produsele, machiajul nu va arăta bine dacă tenul nu este perfect curat, dar și hidratat – asta e a doua regulă pe care nu trebui s-o încalci. Așteaptă 15 minute după ce aplici crema de îngrijire, înainte de a așterne orice urmă de machiaj.

E adevărat că acesta poate servi drept bază pentru fondul de ten, dar și mai potrivit ar fi un „primer”, care va netezi suprafața tenului și va asigura aderența optimă a fondului de ten. O altă regulă importantă se referă la alegerea fondului de ten în funcție de specificul tenului: dacă ai pielea uscată, alege o formulă hidratantă, iar dacă ai tenul gras, folosește fonduri de ten pe bază de apă. 

Poți să te joci cu culorile

Dacă asortarea fardului de ochi, a rujului și a ojei de aceeași culoare cu hainele nu e deloc recomandată (aspectul devine unidimensional și nu este atrăgător pentru ochi). Iar asortarea mani-pedi, purtând o singură culoare e de-a dreptul plictisitoare. Moda contrastelor… e și ea pe trecute! Ce e nou? Variațiunile pe aceeași temă, în cazul nostru nuanțe ușor diferite ale aceleiași culori, pentru un efect fresh&sexy. Fie le porți o nuanță pe unghiile de la mâini și o alta pe cele de la picioare, fie mergi din doi în doi, sau, dacă vrei o paletă mai largă, poți opta pentru un degradé! Pentru a fi consecventă în ceea ce privește textura, alege lacuri din aceeași gamă și aplică un top-coat la final!

Da, e ok să definești două zone deodată

Un machiaj al ochilor bine executat, în combinație cu buzele colorate intens poate da naștere unui super-look, pentru că arată super-îngrijit, susține makeup artistul Fern Madden. Însă asta nu înseamnă că ai liber la orice combinație de stiluri sau culori… „Un smoky-eye și un pigment de buze ar fi o variantă la modă pentru a crea un machiaj cu dublu-accent.” Poți încerca „cat-eyes” în combinație cu buze roșii ca focul sau culori tari pe pleoape în tandem cu un gloss orbitor pe buze.

CONCEALER SAU CORECTOR? În traducere, ambele sună la fel, dar există o diferență majoră între ele: corectoarele sunt pentru corectarea și uniformizarea tonului pielii, în timp ce concealerul va camufla atât corectorul cât și fondul de ten, oferind un ton uniform al pielii. Ceea ce înseamnă că trebuie folosite împreună.

E în regulă să-ți conturezi buzele cu altă culoare

Folosirea creionului contur pentru buze este una dintre regulile de bază ale machiajului; acesta sigură un decupaj frumos buzelor și garantează că rujul nu va depăși limitele buzelor. Da asoprtarea perfectă a culorii creionului cu rujul… e discutabilă. În prezentările marilor designeri am văzut de frecvent acest truc: contur grena mat, accent roșu-glossy în centrul buzelor  sau contur roz estompat, centru roșu intens mat.

Ei bine, regula asortării creionului cu rujul pare să nu mai existe, efectul fiind cât se poate de practic: te scutește de reaplicarea frecventă a rujului. O singură precizare: ar fi bine să nu încerci contururi închise în combinație cu rujuri deschise de culoare!

Și ce dacă nu folosești pudră

Nu cumva ne doream un ten radios și recurgeam la fel de fel de produse iluminatoare pentru asta? Păi și atunci, ce rost are să așternem straturi-straturi de machiaj, iar la final un rând de pudră pentru matifiere? Lasă-ți strălucirea naturală să se se vadă, „aplicarea pudrei pe deasupra poate crea un efect spongios”, spune makeup artistul Natalia Sprem. „Marea majoritate a femeilor nici nu au nevoie de pudră – iar dacă au, se rezumă doar la zona T.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.