Care este secretul suprem al părului sănătos?

De fiecare dată când îți achiziționezi un produs pentru îngrijirea părului, te raportezi, invariabil, la tipul tău de păr, ceea ce e foarte bine, cu condiția să-l și cunoști foarte bine. Însă în ciuda unicității fiecărui tip de păr în parte, secretul suprem al părului sănătos este același: scalpul sănătos.

Dacă te întreb ce tip de păr ai, ce-mi vei răspunde?

Un pic ondulat, uneori drept, creț în timpul iernii și destul de gras pe perioada verii… deci ce tip de păr ai până la urmă? Uscat sau, dimpotrivă, gras? „Lins”, rebel sau, cum îi spune amica mea… „explodat”! Sunt atâtea moduri în care poți răspunde la întrebarea asta. Și e important să o faci oferind toate detaliile. Părul nostru este unic și este foarte important ca acesta să fie „etichetat” în mod corespunzător, astfel încât să fie corect îngrijit.

Apropo, ai încercat gama Supreme Volume de la Head & Shoulders? Lasă-ne să vedem cum arată părul tău după ce ai folosit-o și poți câștiga o apariție pe coperta noastră de noiembrie. Click pe acest link pentru a afla cum te înscrii în concurs.

Pentru a putea afla ce tip de păr ai cu adevărat, trebuie să știi că trebuie să iei în calcul mai multe aspecte importante. Pentru că, vezi tu, există unele asemănări între tipuri diferite de păr, ceea ce poate oferi indicii înșelătoare.  Conform experților Head & Shoulders, în afară de culoarea părului, există trei factori importanți care fac un tip de păr să fie unic: curbură, diametru și densitate; toate aceste caracteristici fiind în mare parte determinate de genele tale, care determină modul în care părul tău crește pe scalp, și în cele din urmă determină tipul de păr.

Spune-i cum vrei: creț, cârlionțat, ondulat ușor, drept sau pe aproape. Spuneam mai sus că genele tale sunt cele care determină modul în care părul tău arată, și care influențează forma foliculilor din care crește părul, spun experții:

  • Părul natural drept crește din foliculii drepți și simetrici
  • Părul ondulat crește din foliculi ușor curbați la bază
  • Părul foarte creț provine din foliculi care este curbat precum o crosă de hochei sau chiar ca un cârlig de pescuit.

Iar gradul de curbare a firului de păr poate influența mai mult decât doar aspectul acestuia. Pentru că părul ondulat poate fi de fapt mult mai predispus la uscare și deteriorare, deoarece uleiurile naturale de pe scalp (sebumul) se descurcă mai greu să ajungă să parcurgă firul de păr sinuos pentru a-l hidrata. E adevărat că și părul drept poate fi uscat, însă are avantajul că este ceva mai supus gravitației, ceea ce facilitează alunecarea sebumului în jos, pe firul de păr.

Spuneam mai sus faptul că grosimea (diametrul) firului de păr este un alt factor ce determină stabilirea unui anumit tip de păr. Noi îl calificăm simplu ca fin/subțire și gros sau ceva între cele două. Iar provocări apar în toate situațiile: părul fin este foarte flexibil, și poate deveni moale și lipsit de volum, în special atunci este drept din naștere. Dar și părul gros, care se dovedește a fi mai puțin flexibil și mai dificil de coafat, reprezintă un factor decisiv în stabilirea tipului de păr.

Nu în ultimul rând, densitatea părului, adică numărul de fire de păr de pe cap. E tot o chestie genetică și se pare că toți avem același număr de fire de păr ca atunci când ne-am născut, chiar dacă părul de acum pare mai des ca în copilărie; este vorba de ciclurile de creștere și activitatea foliculilor, care pot fi influențate de schimbările în stilul nostru de viață (dietă, sarcină, medicamente, stres, epuizare, etc.), dar și de trecerea anilor, care echivalează cu scăderea densității părului, din cauza foliculilor care îmbătrânesc și devin inactivi.

Scalpul, secretul suprem al părului sănătos

Nu, nu e „doar piele” la baza părului tău. Adică, da, ar trebui să-ți tratezi scalpul cu aceeași grijă pe care o manifești vizavi de tenul tău. Pentru că în esență, secretul sănătății părului (și, între noi fie vorba, al aspectului său de fiecare zi, fie el coafat ori ba) depinde de starea scalpului nostru. Aceasta este de fapt și punctul comun al tuturor tipurilor de păr, indiferent care îi sunt „datele”.

Dacă vrei o comparație foarte la îndemână, scalpul este pentru păr așa cum este solul pentru multitudinea de plante care-l populează; indiferent de caracteristicile acestora, că-s mici și gingașe sau, dimpotrivă, impresionante ca dimensiuni și puternice, plantele n-ar putea supraviețui fără un sol fertil. Iar pentru ca scalpul tău să fie „fertil” și să dea „roade”, adică un păr sănătos și puternic, e nevoie de îngrijire adecvată, mai ales în condițiile în care avem de-a face și cu „dăunători”, precum mătreața, care potrivit experților Head & Shoulders, nu este doar o chestiune de aspect, ci poate dăuna creșterii părului.

Scalpul este, așadar, locul în care se întâmplă „magia”, sau  secretul suprem al părului sănătos. Cu alte cuvinte, degeaba investești în produse care să repare aspectul exterior al părului tău, care să-l facă mai puternic sau mai strălucitor, dacă nu ai grijă de scalpul tău.

Scalpul la microscop

Te-ai întrebat vreodată din ce e făcut scalpul nostru? Pentru că e mai mult decât se vede, adică pielea de la baza părului. Dar dacă tot a venit vorba de asta, o să-ți spun că ceea ce vedem cu ochiul liber este „stratul corneum”. Acest strat de celule se reînoiește permanent (ciclul complet de regenerare durează în jur de o lună) și are menirea de a menține umiditatea în interior.

Și sebumul este considerat a fi parte integrantă a scalpului. Chiar dacă uneori este privit cu neîncredere, rolul său este de a hrăni atât scalpul cât și firul de păr, fiind produs de glandele sebacee aflate la nivelul capului. Dezechilibrele sale (adică motivul pentru care reputația sa este deseori periclitată) sunt cel mai frecvent cauzate de noi înșine.

Știu, nu sună prea grozav, dar mai e ceva ce face parte din scalpul nostru: microbiomul. Adică acea comunitate de microorganisme care trăiesc împreună într-un anumit habitat – în cazul de față, capul. Aceste microorganisme – din care face parte și Malasezzia, cea care declanșează mătreața – sunt complet normale și stau pe capul nostru, al tuturor. Dar cel mai important lucru este să menținem aceste microorganisme sănătoase, printr-un ritual prietenos cu scalpul.

#ScalpCare, noul Skincare

Tendințele și curentele din industria de beauty evoluează într-un ritm amețitor, dar e esențial să rămânem cu ce trebuie din tot acest iureș. Una dintre cele mai valoroase lecții de frumusețe vine astăzi din zona îngrijirii pielii, mai precis a pielii capului. Scalpul capătă astfel un nou loc bine-meritat în ritualul de frumusețe, odată cu apariția unor produse revoluționare de îngrijire ce țintesc fix în zona sănătății scalpului.

Care este secretul suprem al părului sănătos?

Prezentat în cadrul Congresului Mondial de Dermatologie de anul trecut, noul ritual de îngrijire a părului Supreme Volume de la Head & Shoulders își bazează formula pe inovație, fiind rezultatul unor cercetări științifice asidue pentru a identifica nevoile scalpului prin comparație cu pielea din alte părți ale corpului. Acestea au condus la concluzia că este necesar să abordăm îngrijirea altfel, introducând un pas suplimentar înainte de spălarea părului, folosind inovatorul produs de curățare micelară Supreme Micellar Cleanser, o formulă fără silicon, parfum sau fosfați, care îndepărtează delicat impuritățile și sebumul de pe scalp.

„Produsul de curățare micelară din gama Head & Shoulders Supreme schimbă regulile jocului,” spune Rolanda Wilkerson, cercetător principal la Head & Shoulders, explicând faptul că „micelele sunt ingredientul ideal pentru pre-curățare, motiv pentru care produsele bazate pe acestea au devenit indispensabile în regimul de skincare al femeilor de pretutindeni,” grație capacității lor de a absorbi murdăria, reziduurile și particulele pe care pielea și părul le colectează din mediul extern, fără a afecta structura fibrei capilare și pregătind optim părul pentru a primi nutrienții atât de necesari în cadrul următoarelor etape ale ritualului.

Știu ce-o să spui: încă un produs în plus față de șampon și balsam. Și totuși, adăugarea unui pas suplimentar în îngrijirea părului are, paradoxal, darul de a simplifica îngrijirea, prin simplul fapt că va spori eficiența celorlalte produse: șamponul va curăța mai ușor iar balsamul va hidrata și mai bine părul perfect curat, dar cel mai important este faptul că scalpul tău își va menține echilibrul atât de necesar sănătății părului în toată splendoarea sa.

Surse foto: Imaxtree, PR.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.