Care este ordinea corectă a produselor de skincare?

Contează ordinea în care aplici produsele de îngrijire a pielii? Mai mult decât crezi…

Mai întâi serumul, apoi crema de față și… stai, nu era rândul cremei cu SPF? Dar crema pentru conturul ochilor: se aplică înainte sau după formula hidratantă? Ai și un ulei facial… oare ține loc de serum? Și unde ar trebui să intervină un tratament pentru coșuri sau pete? E clar, ordinea aplicării produselor nu e chiar floare la ureche.

Iată cum ar trebui să arate atât ritualul de dimineață, cât și cel pe care îl practici seara, înainte de a merge la culcare. Ține-l aproape și nu-l scăpa din ochi (lipește-l undeva la vedere!).

RITUALUL DE DIMINEAȚĂ Ordinea ÎNGRIJIREA DE SEARĂ
Produs de curățare
1
Demachiant
Mască (opțional, max. 2-3/săpt.) 2 Mască (opțional, în zilele în care nu ai folosit dimineața)
Loțiune tonică 3 Loțiune tonică/micelară
Serum / Fiole concentrate 4 Serum 
Crema pentru conturul ochilor 5 Crema pentru conturul ochilor
Tratament acnee/coșuri 6 Tratament acnee/coșuri
Crema hidratantă de zi 7 Crema hidratantă de noapte
Ulei facial 8 Tratament cu retinol
Formula de protecție solară 9 Ulei facial de noapte

Evident, nu este obligatoriu să bifezi fiecare pas al acestor ritualuri, ci doar să respecți ordinea de aplicare. Însă curățarea, tratamentul (serum) și hidratarea feței rămân pilonii oricărui ritual, și este esențial să parcurgi cei trei pași în fiecare dimineață și seară. Fiecare produs are rostul său, însă acestea sunt concepute să lucreze în tandem cu alte formule, ceea ce face ca ordinea aplicării acestora să facă diferența. Îți explicăm de ce…

Curățarea/demachierea pielii

Pielea noastră produce sebum, care este necesar pielii pentru a se hidrata natural, dar poate fi și un magnet pentru toate impuritățile care vin din exterior (praf, poluare, machiaj), mai ales când este produs în exces. Noaptea, chiar dacă te-ai demachiat în ajun și apoi ai dormit, pilea continuă să producă sebum, iar produsele pe care le-ai aplicat în ajun nu se absorb în proporție de 100%.

Prin urmare, curățarea feței este vitală, atât seara cât și dimineața, ca prim pas al ritualului de îngrijire. De fapt, este etapa fără de care restul ritualului ar fi total inutil; pentru ca ingredientele din produsele aplicate să se absoarbă în mod corespunzător, este nevoie de o piele perfect curată, fără a exagera (exfolierea excesivă a pielii favorizează uscarea, dar poate duce și la producția suplimentară de sebum).

Cele mai bune produse de curățare sunt, prin urmare, cele delicate, care nu irită sau agresează pielea: ulei, loțiune micelară, lapte demachiant, cremă, gel sau altă formulă fină, dar nu și șervețelele demachiante – acestea ar trebui folosite doar în cazuri rare. Urmează toner-ul – alege formule cu acizi AHA/BHA dacă te confrunți cu acnee -, care nu doar va pregăti pielea pentru ce urmează, ci va îndepărta și reziduurile rezultate din pasul anterior, închizând și porii.

Măștile, fie ele sub formă de cremă sau țesătură pre-impregnată, acționează cel mai bine pe pielea perfect curată, dar nu ar trebui folosite de mai mult de 2 sau 3 ori pe săptămână. După aplicare, clătește bine pielea cu apă călduță, apoi tot mai rece, pentru a închide porii după tratament.

Produsul esențial

Pentru că este în esență, o… esență, acest produs este, ai ghicit, esențial în ritualul de îngrijire, fiind formulate din ingrediente nutritive extrem de concentrate, agenți hidratanți și antioxidanți care îți amplifică sănătatea pielii. O formulă cu vitamina C este ideală pentru zi, iar pentru noapte te poți baza pe un serum cu acid hialuronic, pentru a-ți hidrata optim pielea. Ocolește zona ochilor, unde pielea este mult mai subțire decât restul feței, iar serumul ar putea fi prea puternic (doar retinolul face excepție). Oricum, zona ochilor face obiectul pasului următor al ritualului și nu ar trebui să sari niciodată peste el.

Hidratare cu beneficii

Dacă te confrunți cu acnee, pete pigmentare ori cicatrici, tratamentul recomandat pentru a le combate (pe bază de hidrochinonă, niacinamidă, peroxid de benzoil, acid salicilic) trebuie aplicat înainte formulei hidratante, pentru a putea penetra optim pielea. Așteaptă câteva minute înainte de aplicarea cremei de îngrijire. În cadrul ritualului de dimineață, crema hidratantă poate fi asociată sau înlocuită cu crema cu factor de protecție solară adaptată anotimpului.

Hidratarea nu trebuie să lipsească, indiferent de tipul tenului (gras, mixt, uscat), iar rolul cremelor nu este doar acesta, ele ajută la infuzarea optimă a ingredientelor aplicate anterior. De asemenea, cremele de zi diferă dramatic de cele pentru uz nocturn, deci trebuie să le ai pe ambele.

Alege creme adaptate nevoilor pielii tale pentru zi, iar pentru noapte alege formule cu retinol, care poate fi folosit și ca tratament separat, atunci când este necesar. Iar hidratarea nu ar fi completă, mai ales dacă ai tenul uscat, fără un ulei facial, care să sigileze toate ingredientele și umezeala pe care tocmai le-ai aplicat pe față pentru a le împiedica să se evapore foarte repede. Este important ca acesta să fie ultimul pas al rutinei, pentru că niciun ingredient nu mai poate trece de acesta, odată aplicat pe față.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.