Beneficiile untului de cacao pentru sanatate si frumusete

Untul de cacao este solid la temperatura camerei şi are o culoare bej-gălbuie. Se extrage din seminţele arborelui de cacao şi aroma de ciocolată din cosmeticele noastre cu siguranţă de la el vine. Este folosit de secole pentru hidratarea pielii şi este una dintre cele mai stabile grăsimi naturale vegetale, topindu-se la contactul cu pielea. 

Ce conţine de este atât de benefic pentru piele? În primul rând, antioxidanţi. Astfel, ajută pielea să se apere de radicalii liberi, cei care cauzează semnele de îmbătrânire. Este un adjuvant bun şi în reducerea aspectului inestetic al cicatricilor. Fiind bogat în acizi graşi, hidratează pielea în profunzime, chiar şi pielea sensibilă, pe care o şi calmează, având proprietăţi de calmare a iritaţiilor. În componenţa untului de cacao se află un conţinut bogat de polifenoli, o substanţă care inhibă producţia de imunoglobulină IgE, cunoscută ca factor agravant ale simptomelor de dermatită. 

Aşadar, untul de cacao netezeşte şi catifelează pielea, o hidratează, o ajută să se regenereze, o tonifiază şi îi îmbunătăţeşte textura. Conţinutul de antioxidanţi şi polifenoli îl face să fie un produs excelent după plajă, chiar şi în cazul arsurilor solare. Hidratează în profunzime pielea şi menţine hidratarea în interior, fiind asfel excelent pe timp de iarnă pentru pielea uscată şi foarte uscată. 

Singurul inconvenient poate fi pentru unele persoane textura solidă, însă poate fi cumpărat  în cantităţi mai mici. Se topeşte imediat la contactul cu pielea şi devine un ulei care se absoarbe rapid, lăsând un finisaj satinat, dar neuleios, o dată ce a fost masat în piele. 

Untul de cacao se foloseşte însă nu numai în cosmetice, ci şi în ciocolată, cum spuneam la început. Cu cât conţinutul de unt de cacao pur este mai mare, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Ciocolata neagră conţine cel mai mare procentaj de unt de cacao şi este ideală chiar şi pentru persoanele aflate la dietă. Aceiaşi antioxidanţi care sunt buni pentru piele sunt excelenţi şi în dietă. Mai exact, vorbim despre flavonoide, pe care în general le consumăm din ceai, struguri, vin şi grapefruit.

Ciocolata este disponibilă tot timpul anului şi este şi desertul preferat a milioane de oameni, aşa că de ce să nu îmbinăm utilul cu plăcutul? Ţineţi minte doar că este foarte importantă concentraţia de unt pur de cacao din desertul cu ciocolată preferat şi este ideal să nu conţină prea multe alte ingrediente (zahăr, lapte, aditivi). 

Consumul de ciocolată bogată în unt natural de cacao poate reduce riscurile de atac de cord, având efecte de scădere a presiunii arteriale şi acţiune antiinflamatoare. 

Este important însă să distingem între untul de cacao de uz cosmetic şi cel comestibil. Deşi până acum nu a fost folosit pe scară largă decât în producţia de ciocolată, poate fi folosit  pentru aroma sa distinct în îngheţată, smoothies, prăjituri şi chiar la ciocolata de casă. 

1 comentariu
  1. unt de cacao ecologic si din comertul echitabil am cumparat de la magazinul Biocarmen din Galati. O bunatate …

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.