Cele mai bune uleiuri esentiale pentru protectie solara

By  | 

Când foloseşti creme şi loţiuni pentru plajă din comerţ, îi furnizezi pielii tale, pe lângă atât de necesara protecţie solară, şi o grămadă de chimicale, atât de ne-necesare! Cu alte cuvinte, îţi aperi pielea de iritaţiile, inflamaţiile şi deshidratarea cauzate de radiaţiile ultraviolete, dar nu şi de cele pe care coloranţii şi parfumurile din produsele cosmetice le pot produce la nivelul pielii.

Soluţia este să foloseşti uleiuri esenţiale naturale care au capacitatea de a oferi protecţie solară pielii. Fiind foarte concentrate, unele dintre aceste uleiuri nu trebuie aplicate direct pe piele (vezi uleiul din seminţe de cătină). Altele pot fi folosite ca atare pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale razelor soarelui.

Poţi, de asemenea, să combini puterea de protecţie solară a acestor uleiuri cu puterea de hidratare a unturilor vegetale (unt de shea, de cacao, kokum, mango, murumuru) sau să amesteci uleiurile esenţiale între ele, pentru o protecţie sporită împotriva razelor UV.

Ulei din seminte de cătină (FPS 10)

Este un ulei cu adevărat special, deoarece conţine o mulţime de elemente bioactive rare, 90% din compoziţia sa reprezentând acizi graşi nesaturaţi Omega 3, Omega 6 şi Omega 7. Este extrem de bogat în beta-caroten, acid linoleic, carotenoide, flavonoide, fitostenoli, aminoacizi şi vitamine (A, E, D, K). Un alt ingredient miraculos din uleiul din seminţe de cătină este stigmasterolul, despre care studiile de specialitate susţin că acţionează precum cortizonul, reducând roşeaţa, inflamaţiile şi mâncărimile.

Nu este deci de mirare că acest ulei face minuni pentru piele, protejând-o atât de acţiunea dăunătoare a razelor solare, cât şi de cancer şi alte afecţiuni, inclusiv de ridare, deshidratare şi îmbătrânire prematură. Având puternice proprietăţi nutritive, cicatrizante, reparatoare şi regenerante, uleiul din seminţe de cătină este remediul natural perfect pentru pielea sensibilă sau care suferă de orice fel de imperfecţiuni, de la inflamaţii, iritaţii şi roşeaţă, la arsuri, cicatrici, acnee, pete şi riduri.

Pentru că este un ulei foarte concentrat, uleiul din seminţe de cătină nu trebuie aplicat pur pe piele, ci diluat în dozaj de 2-10% în creme, loţiuni, emulsii, sau combinat cu alte uleiuri, în special cu ulei din seminţe de zmeură, morcovi, susan sau gălbenele. Combinate, aceste uleiuri oferă o protecţie solară şi mai eficientă.

Atenţie! Nu confunda uleiul din seminţe de cătină cu uleiul de cătină, care se găseşte de regulă în magazinele naturiste şi care este un macerat, deci elementele sale active sunt mult diluate.

Ulei din seminte de zmeură (FPS 10)

Graţie conţinutului bogat în carotenoide, vitamina E şi acid gallic, uleiul din seminţe de zmeură este recunoscut pentru capacitatea de a absorbi o parte din radiaţiile UV. În plus, are excelente proprietăţi anti-aging, antiinflamatoare şi cicatrizante, prevenind apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură a pielii, reparând structura pielii şi stimulând regenerarea celulară. Tocoferolii şi carotenoidele pe care acest ulei le conţine din abundenţă sunt elemente esenţiale pielii, prevenind degradarea ei şi menţinându-i elasticitatea, hidratarea şi strălucirea naturală.

Uleiul din seminţe de zmeură este potrivit pentru orice tip de ten, inclusiv pentru cel sensibil şi fragil, şi poate fi aplicat ca atare pe piele. Totuşi, fiind un ulei foarte concentrat, e mai indicat să fie diluat în preparate cosmetice, în dozaj de 5-20%.

Ulei de susan (SPF 6)

Uleiul de susan este un ulei esenţial polivalent care întârzie îmbătrânirea pielii şi o protejează de agresiuni externe, inclusiv de razele dăunătoare ale soarelui. Conţine o combinaţie interesantă de antioxidanţi, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli şi vitamine, care îi permite să absoarbă o parte din radiaţiile UV, să hidrateze şi să restructureze pielea, să reducă inflamaţiile şi să întârzie îmbătrânirea prematură.

Uleiul de susan poate fi aplicat direct pe piele, având şi proprietăţi calmante şi uşor afrodisiace. Pentru protecţie solară şi pregătirea pielii pentru bronzare, este excelent în combinaţie cu uleiul din seminţe de zmeură şi cel de cătină, iar pentru îngrijirea pielii după plajă formează echipă bună cu uleiul de aloe vera sau de gălbenele.

Ulei de cânepă (SPF 6)

Este excelent pentru piele, fiind unul dintre uleiurile vegetale cu cel mai bogat conţinut de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, ceea ce îi asigură o compoziţie similară lipidelor pielii. Combinaţia ideală de acizi graşi şi vitamina E recomandă uleiul de cânepă ca excelent hidratant şi regenerator al pielii, capabil să reducă pierderile transepidermale de apă, să stimuleze regenerarea ţesutului cutanat şi să prevină formarea ridurilor şi pierderea elasticităţii pielii. În plus, oferă protecţie solară şi părului, putând fi aplicat ca atare atât pe piele, cât şi pe păr.


Comments

comments