7 uleiuri vegetale din fructe care trateaza afectiunile pielii

By  | 

Îţi plac fructele? Pielii tale îi plac şi mai mult! Uleiurile din fructe conţin ingrediente active naturale care ajută pielea să-şi menţină elasticitatea, fermitatea şi strălucirea, protejând-o de riduri, deshidratare, roşeaţă, acnee, depigmentări şi alte afecţiuni cutanate cauzate atât de înaintarea în vârstă, cât şi de un stil de viaţă nesănătos.

Uleiurile din fructe pot fi uleiuri vegetale sau esenţiale, diferenţa fiind că primele se obţin prin presare sau extracţie din seminţele şi sâmburii fructelor, în timp ce uleiurile esenţiale sunt obţinute prin distilare, din frunzele, coaja arborilor, rădăcina şi alte părţi care determină aroma fructelor. Uleiurile vegetale din fructe pot fi aplicate direct pe piele, adăugate în produse cosmetice sau folosite pentru a dilua uleiurile esenţiale. Iată care sunt uleiurile vegetale din fructe cu cele mai multe beneficii pentru piele:

Ulei de cocos

O să-l adori de la prima utilizare pentru mirosul său fin, exotic, şi strălucirea discretă pe care o dă pielii. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru copii, şi, aplicat imediat după duş, formează un strat protector ce menţine umiditatea în piele. Este un ulei delicat, hidratant, nutritiv, calmant şi catifelant, având şi uşoare proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.

Ulei de rodie

Acest ulei anti-aging extrem de preţios conţine elemente mai rar întâlnite în uleiurile vegetale: acid punicic (regenerează ţesuturile, menţine elasticitatea pielii, are proprietăţi antimicrobiene), acid galic (grăbeşte procesul de vindecare şi cicatrizare a pielii) şi acid elagic (diminuează degradarea colagenului şi reduce răspunsul inflamator al pielii, mai ales în urma expunerii la soare). Uleiul din seminţe de rodie este benefic pentru toate tipurile de piele, în special pentru ten uscat, matur şi ridat. Fiind un ulei concentrat, nu se recomandă aplicarea lui direct pe piele, ci trebuie diluat în alte uleiuri sau amestecat în compoziţii cosmetice, în dozaj de 1-10%.

Ulei de avocado

Este un excelent ulei anti-aging, cu efecte benefice inclusiv asupra tenului matur, ridat. Ideal pentru tenul uscat şi sensibil, uleiul de avocado conţine carotenoide, fitosteroli şi acid linolenic care întârzie îmbătrânirea cutanată şi regenerează structura pielii. Tratează inclusiv inflamaţiile, cicatricile şi micile imperfecţiuni ale pielii, prevenind şi estompând vergeturile. În plus, ajută pielea să se bronzeze frumos şi uniform – atenţie însă: nu conţine SPF, deci nu trebuie folosit ca ulei de protecţie solară!

Ulei de zmeură

Pentru protecţie solară (dar nu mai mult de 10), poţi folosi uleiul din seminţe de zmeură. Pe lângă faptul că are proprietăţi anti-îmbătrânire, prevenind apariţia ridurilor şi reparând structura pielii, are capacitatea de a absorbi o parte din radiaţiile ultraviolete, graţie conţinutului bogat în carotenoide, vitamina E şi acid galic. Este un ulei concentrat şi vâscos, cu miros ierbos destul de pregnant, astfel că e mai indicat să îl diluezi în preparate cosmetice, în dozaj de 5-20%, şi nu să îl aplici direct pe piele.

Ulei de coacăze negre

Este un ulei extrem de preţios, deorece conţine peste 10 acizi graşi esenţiali, plus acid gamma-linolenic, un ingredient important pentru menţinerea elasticităţii pielii, mai rar întâlnit în uleiurile vegetale. Uleiul de coacăze negre are efecte benefice inclusiv asupra tenului matur sau îmbătrânit prematur, precum şi asupra pielii sensibile şi reactive, afectată de eczeme sau psoriazis. Este antirid şi antiage, antioxidant şi antiinflamator, elasticizant şi calmant, regenerator şi revitalizant. Fiind un ulei concentrat, nu se aplică direct pe piele (decât eventual pe suprafeţe mici), ci trebuie diluat în compoziţii cosmetice, în dozaj de până la 25%.

Ulei de pepene

Este apreciat în special pentru capacitatea sa de a echilibra secreţia de sebum, ceea ce îl face uleiul ideal pentru tenul gras sau mixt. Conţinutul său bogat în acizi graşi mono şi polinesaturaţi (Omega 6, Omega 9, vitamina F) îl recomandă pentru prevenirea ridurilor, menţinerea elasticităţii pielii, îngrijirea zonei delicate din jurul ochilor şi redarea luminozităţii tenului. Are o textură foarte uşoară şi e repede absorbit în piele, fiind benefic pentru pielea sensibilă şi delicată, inclusiv cea a copiilor.

Ulei de caise

La fel ca şi uleiul de avocado, uleiul de caise întârzie îmbătrânirea cutanată, fiind excelent pentru îngrijirea zonei ochilor – poţi să combini cele două uleiuri pentru o eficienţă anti-aging şi mai mare. Uleiul de caise este fin şi penetrant, se absoarbe rapid în piele, nu lasă urme grase şi nici tenul lucios. Hidratează, regenerează, catifelează şi iluminează tenul, fiind indicat inclusiv pentru demachiere şi masaje faciale.


Comments

comments