Ața dentară – de ce este importantă și cum o folosim corect

Multe persoane consideră că o igienă dentară corectă și suficientă pentru a avea o bună sănătate orală înseamnă să se spele pe dinți de două ori pe zi și să clătească cu apă de gură. Ața dentară, un instrument foarte util de prevenire a cariei și complicațiilor ei, a gingivitei și parodontozei, este fie uitată, fie folosită incorect, rar sau deloc. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică rolul aței dentare și de ce este important ca aceasta să fie inclusă în rutina zilnica de îngrijire orală.

Folosirea aței dentare reprezintă un pas pentru completarea unei bune igiene orale, deoarece periuța nu poate pătrunde între dinți, ceea ce înseamnă că 30% dintre suprafețele dentare vor rămâne necurățate. În lipsa folosirii aței dentare, în aceste zone se acumulează placă bacteriană și apar astfel cariile interdentare, care sapă încet-încet și uneori devin vizibile când este deja târziu. În plus, acumularea plăcii bacteriene produce și tartru, gingivită și parodontoză.

“Unele persoane care suferă de gingii sensibile sau care sângerează pot fi tentate să evite folosirea aței dentare din teama de a agrava starea gingiilor, însă lucrurile stau exact invers: folosirea aței dentare poate îmbunătăți starea de sănătate a gingiilor, ajutând la prevenirea sângerării acestora”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

„Ba mai mult, folosirea aței dentare este esențială pentru sănătatea orală indiferent de vârstă. Chiar și copiii ar trebui să se obișnuiască cu o rutină corectă de îngrijire orală și să înceapă să folosească ața dentară încă din momentul în care dinții încep să se atingă între ei – pentru a preveni acumularea plăcii și blocarea unor resturi de alimente între dinți și gingii. Există ață dentară mai subțire sau mai groasă, cerată sau necerată, mentolată sau fără aromă, iar pentru purtătorii de aparat dentar sau cei care au lucrări dentare există o ață specială. Așadar, indiferent de situația specială în care ne aflăm, nu există nicio scuză pentru a sări peste acest pas”, a completat specialistul ortodont.

Tehnica de curățare corectă

  1. Primul pas în folosirea aței dentare este tăierea unei bucăți de aproximativ 1 m, după care ambele capete ale aței se înfășoară în jurul degetelor mijlocii; între degete se lasă aproximativ 3-5 cm de ață dentară liberă pentru lucrul efectiv.
  2. Folosind indexul și degetul mare ața se împinge ușor între dinți, cu grijă ca gingia să nu fi traumatizată. Scopul este de a curăța suprafețele interdentare, nu gingiile.
  3. In spațiul dintre dinți se rulează ața de fiecare parte a dintelui, dându-i forma literei C (îmbrățișează dintele); ața dentară trebui deplasată ușor înainte și înapoi și în sus și în jos. Se curăță, apoi, suprafața opusă a dintelui adiacent.
  4. Ața folosită se înfășoară pe unul dintre degete și se derulează de pe degetul opus ață curată, pentru a o folosi în următorul spațiu interdentar.

In ceea ce privește ordinea corectă de folosire – periuță și apoi ață dentară sau invers – există teorii cu argumente valabile pentru ambele variante. “Atâta vreme cât le folosim pe ambele, nu are foarte mare importantă ordinea, pentru că fiecare dintre ele va acționa pe zona pe care este cea mai eficientă și se vor completa reciproc”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Posibile greșeli în folosirea aței dentare

Desi ața dentară este esențială pentru a avea o dantură sănătoasă, folosirea ei într-un mod necorespunzător poate însemna o igienă orală incompletă sau, mai rău, poate traumatiza gingiile. Iată câteva greșeli care ar trebui evitate:

Folosirea aței dentare prea rar. Frecvența optimă este de 2 ori pe zi, mai ales seara înainte de culcare, pentru a nu lăsa bacteriile din placă să se înmulțească întreaga noapte.

Nu sunt curățate toate suprafețele dentare. Din grabă sau din comoditate, uneori sunt neglijate suprafețele din spatele ultimilor dinți sau nu sunt curățate fiecare dintre cele două suprafețe aflate față în față între cei doi dinți din fiecare grup.

Folosirea unei presiuni prea mari. Dacă se apasă prea puternic, acest lucru nu înseamnă că folosirea aței dentare va fi mai eficientă; dimpotrivă, riscăm tăierea gingiei.

Așadar, o rutină de îngrijire orală care nu include și ața dentară înseamnă o curățare a dinților doar la suprafață, favorizând dezvoltarea unor probleme stomatologice. În schimb, folosirea aței dentare încă de la o vârstă fragedă va prelungi viața dinților și ne va scuti de complicații dureroase și costisitoare.

Citeşte şi: Alimente care îți îngălbenesc dinții

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.