Air Dry sau Hair Dry? Aceasta-i întrebarea…

De la lockdown-ul în care am făcut o pauză lungă de la coafurile complicate, la stilul „așa m-am trezit”, se pare că am cam uitat de căldura aparatelor de styling. Dar este uscarea părului la aer mai bună pentru părul nostru? Kate Pasola investighează.

Dependente de aparate de coafat din toate zările, am vești pentru voi! Dacă nu ați cedat tentației de a încerca o nouă coafură la cald în ultimul an, stați liniștite, mai aveți timp până la vară. Grație unui nou trend lansat de vedete (hello, Rihanna), dar și ca urmare a temperaturilor ridicate, nevoia de a-ți spăla părul pentru ca mai apoi să ieși din casă imediat a fost mai puternică decât a fost vreodată. Unde mai pui că buclele fără căldură virale pe TikTok  (în caz că ți-a scăpat, împletindu-ți părul în cordonul unui halat de baie a fost un fel de ritual de trecere prin lockdown-ul din 2020), și este lesne de înțeles de ce argumentul privind uscarea părului fără căldură a luat proporții atât de ușor.

Ca posesoare a unei podoabe capilare de tip 2a (sau poate mai degrabă un 2b într-o zi bună), am fost imediat atrasă de perspectiva coafurilor rebele, uscate la aer, cu un breton nonconformist și lungimi variabile și șuvițe transpirate, în stilul Miley. Și după un an petrecut în confortul propriei case, am devenit practic o partizană a ideii de uscare a părului „au naturel”.

Citește și: Ai încredere în mine, doar sunt influencer de beauty

Dar uite care-i chestia: am presupus că această pauză de styling va fi o adevărată binecuvântare pentru părul meu. Am crezut că va fi un soi de tribut tricologic dacă mi-am petrecut tot anul 20202 arătând ca un Hagrid șaten 95% din timp. Dacă ca urmare a abstinenței de la ustensilele de coafat, s-au dovedit cuticulele mele mai netede? Șuvițele mele mai puternice? S-au reparat vârfurile prin magie? Nu. În mod categoric nu s-a întâmplat asta. Deci care-i treaba, foliculi nestatornici?

Rărește spălările

Cu cât îți expui părul mai mult la apă, cu atât este mai mare riscul de a pierde amino-acizi. Însă, folosit cu moderație, un șampon uscat de bună calitate poate da o mână de ajutor dacă vrei să extinzi durata unei coafuri sau să-ți speli părul cu o frecvență ceva mai redusă. Pentru părul cârlionțat, poți încerca Schwarzkopf Mad about Waves Refresher Dry Shampoo, 48 lei, iar dacă ai părul drept, încearcă Moroccanoil Dry Shampoo, 96 lei, potrivit nuanței tale de păr.

Mai ud înseamnă mai slab

„Se știe că, la nivel chimic, părul este mai slab atunci când este ud,”spune Siona Tebbutt, inginer și designer senior în cadrul Dyson. „Hidrogenul din apă reacționează cu hidrogenul din fibrele dintre proteinele din părul tău. Acesta face ca părul să fie mult mai maelabil, mai elastic și mai slab.” Robert Weatherly, director al departamentului de știință și inovație din cadrul GHD, compară delicatețea părului ud cu hârtia de șervețel. Și potrivit amândurora, cu cât părul tău e ud mai mult timp, cu atât stă mai mult în faza slăbită. Cu alte cuvinte, cu cât îți usuci mai repede părul după spălare, cu atât mai bine pentru sănătatea lui.

Ambii experți în materie de dispozitive pentru coafat cu care am vorbit au ținut să adauge faptul că atunci când ne uscăm părul, tipul de căldură utilizat reprezintă un factor extrem de important. „Știm că temperaturile de peste 150°C încep să afecteze acele structuri de legătură la un nivel permanent,” spune Siona. „Deci trebuie să ne asigurăm că produsele noastre sunt concepute de așa natură încât să nu fie depășită acea temperatură.” Altfel spus, dar folosești un aparat de coafat cu temperatură reglabilă, este foarte posibil ca aceasta să nu facă rău părului – ci doar modul în care îl utilizezi.

Schimbare de atitudine

Trainerul Zoe Irwin e de părere că utilizarea constantă a uscătorului pentru păr ar putea chiar să mențină constant stadiul în care se află părul tău, cu condiția să-l folosești într-un mod responsabil” –  adică să nu-l pornești pe temperatura cea mai ridicată, uscându-ți părul în timp ce te holbezi la telefonul mobil. „Cu cât îți aduci mai repede părul de la cald la rece, cu atât e mai probabil să stea așa cum l-ai aranjat.” Cu alte cuvinte, există metode prin care poți grăbi uscarea părului ca timp fără să-l împroști cu flăcări, și asta ar putea avea și mai mult sens, tricologic vorbind, închizând cuticulele și menținând coafura mai mult timp, ceea ce înseamnă că vei simți mai rar dorința de a-ți spăla și rearanja părul atât de frecvent.

Eliberare de tensiune

Deci care-i faza cu acel moment cu cordonul halatului de baie de pe Tik Tok la care am asistat în 2020? Păi, Irwin cutează să afirme că ondularea la cald, în limitele siguranței, este o opțiune mai bune decât să apelezi la stiluri fără căldură care se bazează pe tensiune, gen bucle de halat sau cozi împletite strâns peste noapte. Potrivit educatorului Oribe Haircare, Adam Livermore, același lucru este valabil și pentru părul strâns la spate într-un coc, cozi sau alte stiluri strânse pe care le practicăm după ce ieșim de la duș. „Nu uita, părul este mult mai elastic atunci când este ud, și se contractă ușor, în mod natural, pe măsură ce se usucă,” avertizează el. „Deci dacă-ți legi părul într-o coadă super-strânsă atunci când e ud, este foarte probabil să te alegi cu fire rupte sau alopecie în timp.”

Asta înseamnă că toate acele nopți în care am dormit cu părul ud sau am experimentat bucle fără aer cald mi-au distrus părul? Probabil că da. Și povestea nu se încheie aici. Heather Dapaah, hairstylist, expert în îngrijirea părului și entuziast în materie de uscare la aer, nu se declară tocmai împotriva uscării cu foehnul – considerând că și acest lucru „are meritul său.” Dar dacă clienții săi manifestă interes în materie de uscare al aer, este dispusă să-i ajute – în ciuda faptului că uneori, aceste experiențe implică folosirea anumitor produse și tehnici , fără de care nu ar putea fi obținute rezultate reale în ceea ce privește sănătatea părului.

Cum rămâne cu pauzele fără căldură?

Multe dintre noi nu suntem abonate la uscător, preferând să- folosim instrumentele cu aer cald doar la nevoie, să luăm pauză atunci când avem chef, în vacanță sau atunci când temperaturile de afară sunt ridicate. Deci nu pot să nu mă întreb dacă aceste „vacanțe de styling” – cu durate ce variază de o săptămână la o lună sau mai mult – au vreun aport la sănătatea părului meu. Atât răspunsul lui Livermore cât și cel oferit de Dapaah sună încurajator, deși Dapaah îmi spune să nu mă aștept la miracole. „Dacă părul tău este deja deteriorat de căldură, renunțarea la aparatele de coafat nu-l va transforma,” conchide ea. „Folosirea șampoanelor, balsamurilor și măștilor potrivite poate ajuta la îmbunătățirea stării sale, în paralel cu abstinența de la aparatele de coafat pe bază de căldură.”

Nici Irwin nu e pe deplin convins, reamintindu-mi că, în materie de îngrijirea părului, consecvența este secretul. „Ceea ce mă interesează pe mine este abordarea pe care oamenii o au atunci când iau o pauză de coafat,” îmi spune ea. „Mulți tind să nu-și mai spele părul atât de des, iar acest lucru nu este deloc indicat pentru sănătatea scalpului… nu-și mai hidratează părul și nu-l mai tratează, renunțând și la produsele de styling.” Pentru Irwin, mult mai eficientă decât o pauză de styling ar fi „o lună în care să-ți tratezi efectiv părul – începând de la măști cu proteine la măști hidratante de două ori pe săptămână, folosirea de produse care penetrează cuticula părului cu ajutorul căldurii.” Asta, mă asigură ea, ar avea „un efect mult mai vizibil.”

Trusa ta pentru styling la rece

Mai întâi, descurcă

Începe prin a scăpa de noduri și șuvițe încâlcite înainte să-ți uzi părul – astfel, riscul de deteriorare este mult mai mic atunci când îți descurci părul. Adaugă un ulei ori serum pentru păr și nu-ți face griji dacă folosești o cantitate mai mare, formula va împiedica pierderea de amino-acizi atunci când îl speli. Încearcă Everyday Detangling Spray (77 lei).

Fă-ți plinul de proteine

„Dacă buclele tale sunt nedefinite, încearcă un balsam pe bază de proteine”, spune Dapaah, apoi un spray tratament. „Un șampon și un balsam hidratant în cursul ritualului de spălare sunt cheia pentru părul moale și hrănit, lipsit de fire rebele și sănătos de îndată ce se usucă.” Încearcă Redken Extreme Treastment Spray Damaged Hair (106 lei).

Să fie clar ca lumina zilei

Nu subestima avantajele unei curățări profunde – chestie total diferită de spălarea obișnuită a părului. „Dacă se acumulează multe resturi de produse de styling pe păr, folosește un șampon clarifiant,” sugerează Dapaah. Încearcă Joico K-Pak Clarifying Shampoo (85 lei), o formulă potrivită și pentru a elimina clorul acumulat din piscină.

Fă serumul să devină obicei

„Serumul netezește cuticula și-i dă un aspect mătăsos,” spune Dapaah. Kerastase Dicipline Fluidissime Spray (133 lei) este potrivit pentru părul drept sau ușor ondulat. Îmbogățită cu Morpho-Keratină, formula fără clătire poate fi folosită pe toate tipurile de păr, prevenind electrizarea părului, problemă comună în sezonul rece.

Amână să te tunzi

Tăierea vârfurilor este o practică benefică pentru combaterea despicării vârfurilor, dar dacă vrei ca părul să crească mai repede, cu siguranță o vei face mai rar. Pentru asta, ai nevoie de un produs precum L’Oreal Paris Dream Long No Haircut Cream (25 lei) care să-ți protejeze părul pe toată lungimea.

Masca e de bază

Dacă ai părul creț sau suferind de pe urma deteriorării mecanice ori chimice, scoate artileria grea, în cazul de față o mască bogată în proteine precum Dercos Nutri Protein Mask (95 lei). Este o ocazie bună și pentru o nouă descurcare a părului, dacă nu ți-a reușit din prima (acum e suficient să-ți treci degetele prin el înainte de a clăti masca).

Usucă cu cap

Folosirea unui prosop din microfibră reduce drastic electrizarea părului și reduce timpul de uscare. Acest accesoriu este deosebit de important în special pentru părul creț, dar și cel drept poate beneficia de aceste avantaje. Încearcă Notino Spa Hair Towel (49 lei) și transformă-l într-un turban confortabil și eficient.

Tratează-ți părul regește

Conform spuselor lui Dapaah, un turban de mătase purtat pe timp de noapte ar reduce fricțiunea pe părul umed și ar preveni ruperea. De asemenea, o pernă confortabilă îmbrăcată într-o față de pernă mătase naturală Mulberry Baby Pink (179 lei) e benefică atât pentru sănătatea părului, cât și pentru tenul tău.

Părul tău poate fi coafat în siguranță cu aceste aparate:

Uscător Philips HP8283/00, 2300 W, Moisture Protect Prestige, Cool-Shot, 415 lei

 

 

Placă de păr Dyson Corrale HS03, 3 setări de temperatură, ecran Oled, utilizare cu/ fără fir, 1.999 lei

 

 

Ondulator GHD Creative Curl Wand, 1.190 lei

 

 

Placă profesională L’Oréal Professionnel Steampod 3.0, 1.339 lei

 

 

Ondulator triplu Corioliss The BigWave, 503 lei

 

Foto: iStock, PR.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.