Ai pistrui? Avem soluții…

Fie că-i ai de mult sau i-ai căpătat în ultimii ani, pistruii îți cam „marchează” existența, dat fiind că-i vezi de fiecare dată când te privești în oglindă (și te chinui să-i acoperi!).

Poate că te-ai obișnuit deja cu ei, mai ales dacă s-au înmulțit treptat, însă este important să știi mai multe despre micile pete care-ți populează chipul și/sau anumite zone de pe corp. Și pentru că nu e o problemă banală, ci una extrem de serioasă, am apelat la experți, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine și să tratăm corect pistruii.

De ce eu?
„Pistruii pot fi izolați sau confluați și respectiv mari sau mici”, explică medicul Ovidiu Peneș, de la Clinica de Age Management
(www.AgeManagement.ro). „Polimorfismul genetic (moștenirea genetică) reprezintă cauza apariției mai frecvente sau mai rare a pistruilor, dar interacțiunea cu mediul (expunerea excesivă fără protecție la radiațiile ultraviolete, mediu toxic, etc.) favorizează apariția acestora. Apariția lor reprezintă un semnal de alarmă asupra faptului că ceva nu facem corect și că pielea noastră este expusă unui risc constant”, mai spune doctorul. Vezi, ți-am tot spus noi despre necesitatea protecției solare – nu doar la plajă, ci oricând scoți pielea (mai ales tenul) la lumină naturală, fie vară, fie iarnă.
Tot pistrui sunt considerați și acele pete specifice pielii mature, însă tot expunerea excesivă și neprotejată la soare din timpul tinereții își spune cuvântul în ceea ce privește aspectul pielii la bătrânețe, deci iată încă un motiv să-ți păzești pielea de soare tot timpul anului, folosind un factor de protecție minim 30 pe sub machiaj și nu numai: „alte forme de „pistrui” sunt lentigenele, popular numite „pete de bătrânețe”, pete închise la culoare, întinse pe față, pe dosul mâinilor si mai rar pe decolteu și spate, secundare expunerii masive la ultraviolete și mediu toxic, apărute în cadrul procesului de îmbătrânire generală a organismului puse pe seama dezechilibrelor mecanismelor de detoxifiere celulară, scăderii protecției antioxidante și expunerii îndelungate la speciile reactive de oxigen sau nitrogen (stresul oxidativ)”, explică doctorul.
Din păcate, pericolul dă târcoale și în zona pistruilor… acesta este și motivul pentru care am abordat subiectul; tot în categoria pistruilor pot intra și „keratozele actinice, care nu sunt doar inestetice, ci pot fi considerate leziuni precanceroase”,avertiează Dr. Peneș, recomandând controale periodice la dermatolog, pentru a verifica orice leziuni noi apărute la nivelul pielii, sau pentru a le ține sub observație pe cele deja existente.

Ce mă fac?
Pentru că treaba-i serioasă (și noi am fost surprinse să aflăm că nu e „obligatoriu” să te naști pistruiată ca să ajungi să te confrunți cu pistrui), e firesc să ne intereseze ce ritual de frumusețe trebuie să aibă o persoană cu pistrui sau ce măsuri sunt obligatorii. „Corect este să creștem capacitatea de protecție antioxidantă totală a organismului și protecția externă a pielii”, spune medicul, completând că „standardul de aur este reprezentat de măsurarea sangvină a antioxidanților din sânge, evaluarea capacității de detoxifiere și eventual analiza polimorfismului genetic responsabil de modul în care pielea noastră răspunde la acțiunea factorilor de mediu. Apoi, în funcție de aceste rezultate, se trece la prescrierea de către medicul specialist a unui protocol (nutriție adecvată și suplimente). Oricum, o nutriție echilibrată bogată în proteine de calitate, legume și fructe bogate în antioxidanți naturali, grăsimi de calitate folosind surse naturale cât mai variate vor aduce beneficiu și un plus de protecție. Betacarotenul, vitaminele de tipul A, C, E, Acizii omega 3, 6, 9, Zincul, uleiurile vegetale, peștele gras sunt numai câteva exemple de alimente și suplimente nutritive cu care medicul te poate ajuta să protejezi sănătatea pielii tale”, spune Ovidiu Peneș.

Protecția externă e vitală
Pe lângă alimentația și aportul suplimentar de nutrienți, protecția solară rămâne o măsură imperativă: „alegerea unor creme cu protecție eficientă pentru radiațiile ultraviolete ce vor fi aplicate cu 30 de minute pe toată pielea înaintea expunerii la soare ținând cont și de faptul că hainele nu protejează complet va face parte din „ritualul” obligatoriu”, avertizează doctorul, adăugând faptul că hidratarea adecvată permite o eliminare optimă a produșilor metabolici și menține sănătatea pielii la parametrii doriți, implicit și capacitatea acesteia de protecție și regenerare”.

Q: Există metode de îndepărtare sau estompare a pistruilor?
A: „O serie de intervenții (care se vor face obligatoriu sub supraveghere medicală) pot estompa sau ameliora apariția leziunilor: cremele depigmentante, microdermoabraziunea, peelingurile chimice medicale, lumina intens pulsată, laserul, cauterizarea electrică sau chimică (se fac numai pe anumite keratoze),” spune Dr. Peneș.

Soluții pentru pete

După ce trece sezonul în care soarele arde puternic, poți începe să folosești produse destinate înlăturării petelor pigmentare, cu condiția să îți protejezi fața cu o cremă cu SPF în fiecare zi.

  • Biotherm Blue Therapy Accelerated, 308 lei, este un serum reparator ce catifelează și înfrumusețează  instantaneu tenul, îmbunătățind 3 dintre cele mai vizibile semne ale maturizării pielii: riduri, pete pigmentare și pierderea fermității.Serum
  • Babor Reversive anti-aging dual serum 4×8,7ml (tratament pentru o lună), 1400 lei, conține un ingredient activ extras din microalgae numit „Lumicol”, care țintește direct pistruii (puși pe seama depozitelor de proteine din țesuturi), fiind capabil sa activeze o proteină care distruge aceste pete inestetice.babor_reversive_4phasen_dual-serum_weic39f
  • Clarins Mission Perfection Serum este un produs ce vizează corectarea petelor brune, conferind luminozitate în timp ce uniformizează și menține aspectul natural al tenului.2015_mission_perfection_packshot
  • Magnifique Skin DepiWhite Advanced cream (87 lei) & Mask (94 lei) – folosite în același timp, cele două produse tratează în profunzime pentru corectarea tenului, redarea unei culori uniforme și a luminozității, cu efecte pe termen lung, prevenind apariția altor pete.ACM DEPIWHITE ADVANCED CREAM 40ML_compr