6 motive pentru care ar trebui să iei în considerare chiar de azi produsele cosmetice bio

Orice substanțe aplici pe piele – creme hidratante, rujuri, deodorante și alte cosmetice – se absorb prin piele și ajung în fluxul sanguin ca și cum le-ai fi ingerat.

Care sunt lucrurile pe care puțini le știu despre cosmetice?  

Produse chimice precum ftalați, uleiuri minerale, sulfatul de sodiu lauret, propilenul glicol și parabenii sunt folosite în mod curent în compoziția produselor cosmetice și de îngrijire a corpului, deși se cunoaște că acestea intră în categoria de carcinogeni sau toxine care afectează sistemul imunitar, reproducător și endocrin.

Asta deoarece companiile producătoare nu sunt constrânse să testeze ingredientele din produse și pentru că nu se verifică tipul de informații pe care acestea le trec pe etichetă. Din mai bine de 10.000 de ingrediente care se folosesc în această industrie bănoasă, mai puțin de 10% au fost și testate. Iar dintre cele testate, niciunul nu a fost interzis. FDA, organizația americană responsabilă cu reglementarea cosmeticelor a interzis doar 9 ingrediente în 67 de ani.

Care este soluția?

Întrucât nu este o soluție să învățăm pe dinafară toate substanțele nocive care pot sau nu să fie menționate pe etichetele șampoanelor, loțiunilor sau a cremelor pe care le folosim zilnic, cel mai sigur este să ne îndreptăm către cosmeticele bio.

Pentru ca un produs să fie sigur și sănătos, trebuie să fie obținut din ingrediente cât mai pure și non-invazive posibil, care nu strică echilibrul natural al corpului. Pentru că un plafar sau o farmacie s-ar putea să aibă o gamă restrânsă de produse cosmetice bio (din simplul fapt că cererea este mică), cel mai la îndemănă este să te familiarizezi online cu produse cosmetice organice din toate gamele.

Spre exemplu, cosmeticele bio de pe republicabio.ro sunt preparate cu ingrediente naturale, certificate organic, și pot fi comandate online, cu livrare în 24 de ore, direct din stocul propriu al magazinului.

6 lucruri surprinzătoare despre cosmeticele pe care le ai acum acasă:

  1. Pot încuraja dezvoltarea unor bacterii periculoase

Produsele care conțin agentul antibacterial triclosan determină înmulțirea bacteriilor.

Triclosanul, spre exemplu, este o substanță antifungică și antibacteriană, utilizată la scară largă în industria cosmetică. În ultima vreme a devenit un ingredient de nelipsit din săpunuri sau geluri de duș. Dar cum poate o soluție care luptă împotriva bacteriilor si a microbilor să ne îngrijoreze? El acționează ca un pesticid și are unele dintre cele mai îngrijorătoare acțiuni asupra organismului nostru. Ceea ce nouă ne-a atras atenția este faptul că provoacă dezechilibre hormonale; poate mări cantitatea de testosteron din organismul unei femei, provocând apariția unor trăsături masculine (mărirea pilozității faciale sau de la nivelul membrelor ori a pieptului precum și creșterea masei musculare).

De asemenea, argintul coloidal – folosit în rutinele de îngrijire a tenului, în special a celui acneic, – are mare priză la publi,c deoarece neutralizează microorganismele de la nivelul tenului. Ceea ce nu se știe, însă, este că folosirea lui îndelungată dezvoltă rezistența la antibiotice a unori tipuri agresive de bacterii.

  1. Fac alimentarea cu apă riscantă

Triclosanul  poate să reacționeze la clorul din apa de la robinet, formând cloroformul, întrebuințat în medicină ca narcotic, anestezic. Dacă ecuației acesteia i se adaugă și lumina soarelui, se formează dioxine. Acestea sunt foarte toxice și acționează asupra mediului înconjurător ca poluatori; odată preluați de organism, aceștia pot cauza probleme de dezvoltare, de reproducere, pot ataca sistemul imunitar, pot interfera cu acțiunea hormonilor și, în final, pot duce la cancer.  

Șamponul, un produs comun în orice locuință, poate interacționa astfel cu dezinfectanții folosiți la stațiile de epurare a apei, formând nitrosamine – niște substanțe care cauzează cancer – și care au toate șansele să sfârșească în apa de la robinet.  

  1. Ne îngrașă

Expunerea la ftalați este strâns legată de obezitatea la copii. De ce se folosesc ftalatii în industria cosmetică? Pentru că sunt o substanță ieftină solubilă (în care se dizolvă alte ingrediente). Ei sunt cei care înmoaie cremele, cresc rezistența stratului de ojă aplicat și dau rapid senzația de piele hidratată.

  1. Accelerează instalarea pubertății

În cazul fetelor, semnele instalării pubertății apar la vârste din ce în ce mai fragede. Cercetătorii încep să găsească legături între ingredientele produselor cosmetice, care imită efectul estrogenului în organism și declanșarea pubertății premature.  

Studiile au identificat că fetele mai mici de 10 ani aflate în fază de pubertate prematură au fost expuse des la substanțe care perturbă sistemul endocrin, precum cele care se găsesc în ojele de unghii sau alte cosmetice.

Ftalații, triclosan-ul și parabenii sunt substanțe despre care se știe că afectează sistemul hormonal.  

  1. Cresc rata infertilității

Potrivit unui studiu cu privire la riscurile pe care unele ingrediente secrete din parfumuri le au asupra sănătății, infertilitatea poate fi o consecință a substanțelor care interferează cu activitatea hormonală.  Eurostat arată că rata fertilității în țara noastră (conform raportului din 2013, cel mai recent) este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55.

  1. Nu sunt testate

Spre exemplu, în America – Food and Drug Administration (FDA), organizația responsabilă cu reglementarea cosmeticelor, nu are nicio autoritate să impună companiilor cosmetice să testeze produsele și nici nu au înregistrat cazuri de comunicare voluntară a pericolului pe care anumite substanțe îl pot reprezenta.

Singura metodă prin care poți face alegeri sigure în privința produselor cosmetice este să înveți să verifici eticheta la secțiunea ingrediente sau să te îndrepți către cosmetice bio certificate de organisme de încredere.

 

Sursa foto: shutterstock.com  

(P) Articol realizat împreună cu republicabio

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.