5 motive ciudate pentru apariția coșurilor

Nu-i deloc ușor când te confrunți cu apariția coșurilor, mai ales când nu există motive care să le declanșeze. Mă rog, așa crezi tu…

Există zeci de factori care stau la baza acestei neplăceri, de la probleme hormonale și predispoziție genetică la stilul tău alimentar (alimente ultraprocesate), stilul de viață (stres, nesomn, exerciții fizice), ritual de îngrijire incorect sau incomplet, produse agresive, și tot așa. Dar când toate acest motive sunt eliminate, cum se face că tu tot te confrunți cu apariția coșurilor? Ei bine, mai există câteva, mai puțin cunoscute…

Masca de protecție și apariția coșurilor

Dacă în această perioadă te confrunți cu erupții pe bărbie, maxilar și obraji , motivul ar putea fi masca de protecție pe care o porți mai multe ore pe zi. Sub aceasta, transpirația, uleiul, bacteriile și umiditatea sunt un mediu de reproducere perfect pentru apariția coșurilor. Dar purtarea măștii este extrem de importantă, așa că ia în considerare un ritual de îngrijire special (îl găsești aici). De asemenea, este importantă calitatea acesteia: procură-ți-o mereu din surse de încredere, iar dacă folosești măști textile, ai grijă să le schimbi și să le igienizezi corespunzător. Desigur, n-ar strica să sari peste machiaj, acesta tinde să înfunde porii – rezumă-te doar la zona ochilor.

Detergentul pentru rufe irită pielea

Dacă tot vorbeam de măștile textile refolosibile, este important cu ce detergent le speli, atât pe acestea, cât și hainele și textilele care intră în contact cu pielea ta (lenjerii de pat, prosoape). Pentru că substanțele chimice din detergenții de rufe pot fi prea dure pentru pielea ta, care reacționează urât la reziduurile rămase pe țesătură, având ca rezultat erupții pe față, dar și spate, fund, piept etc. Alege un detergent fără parfum, fără coloranți și testat dermatologic pentru pielea sensibilă. Renunță și la balsamurile de rufe, asociate cu dermatitele de contact.

Ce legătură există între lipsa de somn și coșuri?

Rolul somnului nu este doar de a ne reîncărca cu energie pentru a face față a doua zi, ci este un proces complex și necesar întregului organism. În timpul nopții, nivelul de cortizol scade, iar dacă nu dormi suficient, corpul tău este expus unor niveluri continue ridicate de cortizol, care pot declanșa apariția coșurilor. Cam același lucru se întâmplă și din cauza stresului, deoarece hormonii care eliberează cortizol pot influența glandele sebacee, care produc sebum în exces și provoacă acnee. Prin urmare, fă tot ce poți pentru a dormi mai mult și mai bine.

Stai… Produsele anti-acnee pot produce coșuri?

Pare firesc ca atunci când sesizezi apariția coșurilor (o mică umflătură dureroasă), să aplici un produs local pentru tratarea acneei. Specialiștii spun însă că supratratarea cu ingrediente precum acid salicilic, benzoil de peroxid ori sulf pot usca excesiv pielea și determina producerea de sebum în exces, favorizând apariția coșurilor. În plus, ingredientele active pot arde ușor stratul superior al pielii, făcând pielea excesiv de sensibilă, înroșită și inconfortabilă. Dacă te confrunți cu un coș poți folosi o cremă cu 1% hidrocortizon fără prescripție medicală, pentru a calma inflamația și a reduce roșeața, fără a face abuz.

Produsele pentru păr pot înfunda porii

Agenți hidratanți și sulfații se regăsesc frecvent în produsele de îngrijire a pielii, dar pot fi regăsiți și în formulele de șampon, balsam și produsele pentru coafat. Iar dacă prezența lor în produsele de skincare este asociată cu blocarea porilor, provocând erupții pe față, ingredientele din produsele pentru păr pot pătrunde în porii pielii corpului, ceea ce se traduce prin coșuri pe zone precum spate, abdomen, umeri, decolteu, etc. Folosește în schimb un șampon fără sulfat, iar pentru etapa hidratării cu balsam ori mască, asigură-te că aplici formula după ce ai stors excesul de apă din păr, pentru a fi sigură să nu se scurge pe piele, iar când te clătești, stai cu capul aplecat în față.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.