3 utilizări sănătoase pentru cărbune activ – și 3 pe care să le eviți

De la măști de față pentru curățarea porilor până la cocktail-uri pentru mahmureală și pastă de dinți pentru albirea dinților, cărbunele activ este din ce în ce mai popular. Dar cum funcționează acesta și, mai important, cât de sigur este pentru sănătate?

Spre deosebire de cărbunele obișnuit, care este un agent cancerigen cunoscut, cărbunele activ este medicinal. Acționează ca un burete care absoarbe substanțe toxice și le elimină din organism și se găsește sub formă de pastile sau pudră neagră. În prezent s-au efectuat foate puține studii cu privire la efectele sale, mai ales când vine vorba de piele, dinți și stomac.Iată 8 utilizări sănătoase pentru cărbune activ – și 3 pe care ar fi mai bine să le eviți.

Cocktail-uri cu cărbune activ – mai bine nu….

Pigmentarea intensă a inspirat barmanii din întreaga lume să creeze cocktail-uri cu cărbune activ, care promit să te ferească de mahmureală. Deși cărbunele este detoxifiant, există prea puține dovezi că te-ar putea ajuta să nu te îmbeți. Mai mult, un studiu a constatat că nu are niciun efect asupra absorbției alcoolului.

Băuturi detox cu cărbune activ – mai bine nu…

Cărbunele activ este cel mai popular ingredient în produsele de detoxifiere în acest moment. Totuși, el poate „fura” parte din vitaminele și mineralele care se mai găsesc în aceste băuturi, deci nu merită să le consumi.

Mâncare cu cărbune activ – mai bine nu…

Multe restaurante au început să folosească cărbunele pentru a da culoare alimentelor, precum chifle de burgeri, waffles sau înghețată. Chiar dacă acestea arată bine în pozele de pe Instagram, cărbunele activ poate irita stomacul și poate interacționa cu anumite medicamente.

Cărbunele activ pentru albirea dinților – merită încercat din când în când

Deși există unele dovezi anecdotice că poate ajuta la strălucirea dinților, nu există dovezi științifice. Nu-l recomandăm ca modalitate principală de albire a dinților – ar trebui să îl folosești cu precauție și cu moderatie datorită calității sale abrazive și potențialului de a deteriora emailul și gingiile.

Măști de față cu cărbune activ – merită încercate

Pentru că se comportă ca un magnet pentru murdărie, sebum și alte impurități, cărbunele activ este un ingredient eficient în măștile de față. Totuși, el trebuie să stea ceva timp pe piele pentru a-și face efectul, deci evită produsele de curățare.

Șampon cu cărbune activ – merită încercat

Dacă ai scalpul gras sau de confrunți cu mâncărimi, un astfel de șampon poate fi util.

Câteva sfaturi

Păstrează-l într-un recipient etanș, deoarece cărbunele activ poate absorbi cu ușurință impuritățile din aer.

Ferește-te de ingredientele de umplutură: încearcă să te asiguri că produsele fabricate din cărbune activ nu au astfel de ingrediente sau îndulcitori artificiali adăugați.

 

Citește și: Albirea dinților și pericolele fiecărei metode alese 

Citește și: Deodorantul natural. Ce beneficii are și cum îl poți prepara singură? 

 

 

*articol preluat din Good Housekeeping (autor: Erin Levi)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.